Räkningar som inte kommer varje månad, hur budgetera?

De flesta räkningarna dras varje månad, men utöver dessa har jag ett par räkningar som jag betalar var tredje månad. I mitt fall rör det sig bl a om fiberanslutning. Nedan beskriver jag hur jag har löst det i min månadsbudget.

Noteras bör att de flesta räkningar kan man se till att de dras varje månad utan några extra avgifter. Men i vissa fall kan det handla om att kostnaden blir lägre om man väljer att betala avgiften kvartalsvis, halvår- eller årsvis. Så är fallet med min fiberanslutning. När jag tecknade det avtalet blev årsavgiften totalt ca 500kr lägre om jag valde att betala kvartalsvis. Antar att det handlar om så kallade administrationsavgifter. Hur som helst, jag valde att betala kvartalsvis och löste det genom att ha en stående överföring till ett eget konto varje månad.

Säg att räkningen du ska betala varje kvartal är på 1500kr, då ser du till att spara 500kr varje månad så att när räkningen ska betalas, då har du reserverat pengar i förväg.

 1. Räkna ut vad du behöver avvara varje månad.
 2. Ordna en stående överföring/sätt över beloppet varje månad på ett separat konto som du förslagsvis döper för ändamålet, i mitt fall ”Fiber” (Se bilder nedan).
 3. Den månaden räkningen ska betalas, väljer du att summan dras från samma konto.
 4. Månaden därpå dras månadssumman igen och hamnar på kontot ”Fiber”. Så rullar det på.
 5. I din budget (se bilder nedan) noterar du 500kr under fasta utgifter och märker med ”Fiber”. (Eller vad just din utgift heter.)
 6. Luta dig lugnt tillbaka, ta en kopp kaffe och var nöjd över din framförhållning!

Förr om åren kunde jag lura mig själv genom att tycka att det var skönt att de fasta månadskostnaderna var lägre ett par månader, för att sedan surt konstatera att neeej, nu är det dags för den och den räkningen, när den dök upp i en enda stor klump. Rekommenderas ej!

Mitt tips är att alltid försöka få dina räkningar månadsvis, men om det av olika anledningar inte går, kan det här sättet vara användbart. Budgetmallen jag använder finns att skriva ut under menyn ”Gratis material”, bara att hämta hem.

Hur gör ni andra? Lämna gärna en kommentar så att fler kan ta del av fiffiga lösningar när det kommer till det här med räkningar som betalas i större sjok.

Tack för att du har läst!

/Budgetfröken

I budgeten ser det ut såhär.
Kontot heter ”Fiber”.

7 kommentarer på “Räkningar som inte kommer varje månad, hur budgetera?

 1. Har stående överföring till räkningskontot på samma summa varje månad oavsett räkningar. Pengarna används till alla gemensamma räkningar för hus och bilar. De pengar som blir över står kvar som en buffert till bilservice och husfix och t.ex. kvartsräkningar och årlig bilskatt mm. Ett bra sätt att lyckas spara!

  Gilla

 2. Så otroligt smart tips att ha ett eget konto öronmärkt för kvartalsbetalning med autoöverföring varje månad. Har själv grunnat på en lösning på det. Stort tack!

  Gillad av 1 person

 3. Jag har oxå konto för räkningar/utgifter som kommer under året. Det inkluderar förutom ström, tv/internet osv
  bla oxå betalning på studielån, huslån, försäkring, barnaktiviteter, estimerad matkostnad osv.

  Iförbindelse med deklarationen, evaluerar jag fjorårsbudgeten och sätter jag upp en uppdaterad budget för det kommande året: utgifter summeras för året och delas på 12. Detta beloppet utgör grunden för överföring till räkningskontot. I budgeten beräknar jag oxå kostnader pr kvartal och halvår för att kunna följa upp löpande under året om det är behov för det.

  Gillad av 1 person

 4. Jag har gjort 2 konto för räkningar.
  Ett Autogirokonto, där alla autogiro dras, där jag räknat jämna 100lappar för kostnaden och de pengar som blir över får stå kvar som en buffert om försäkring eller något annat ändras längre fram utan att de påverkar min nuvarande buffert. Den andra räknar jag ut årskostnad delad på 11 månader (ej 12) som jag sätter in så blir det automatiskt ett sparande för oförutsedda utgifter under året..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s