Drömmål

För knappt ett år sedan hade jag inte kunnat drömma om att jag skulle ha 0 kr i kreditkortsskulder, 7 olika målsparanden och 50000 kr på mitt sparkonto. Det fanns bara inte på kartan! Men gissa vad? Det har jag!

Jag hade inga jätteskulder, men tillräckligt för att känna mig stressad och fast i kreditträsket. Handla med kreditkortet, betala av för att sedan handla på kortet igen. En negativ spiral som där och då kändes svår att ta sig ur. Lägg till det faktum att jag ville vara snäll och hjälpa människor ekonomiskt i min omgivning. Det hade kunnat sluta i katastrof om det inte vore för att jag själv insåg att det var fullkomligt ohållbart i längden.

Jag ville hjälpa till, så jag kunde säga saker som: ”ja, jag kan betala för det och det” eller, ”nej då, det är ingen fara, jag kan ligga ute med pengarna tills du kan betala”. Till slut insåg jag att jag mer eller mindre gav bort lånade pengar. Hur galet?

Förra sommaren tog jag ett beslut och det var att fundera på hur jag ville ha det när det kom till min ekonomi. Ganska omgående visste jag att jag ville skapa en tryggare och mer hållbar ekonomi för mig och mitt barn. Dessutom behövde jag ta mig en funderare på vilka andra människor jag egentligen behövde ta ansvar för. Svaret kan tyckas självklart, men det var det inte för mig. Första rundan räknade jag upp ytterligare tre personer som jag kände att jag på ett eller annat sätt hade ett ekonomiskt ansvar för. Några rundor senare och med lite hjälp av en god vän, kunde jag landa i att jag inte bär ansvaret för någon annan människas ekonomi. Mitt ansvar är bara mig själv och mitt barn. Såklart.

Där och då bestämde jag mig för att göra slut med kreditkorten, betala av skulderna och se till att klara mig på de pengar jag hade. Inte handla för lånade pengar. När det målet var nått bestämde jag mig för att spara ihop till en liten buffert. Sen till en lite större buffert för att sedan våga sätta ett drömmål på att ha 100000 kr på sparkontot innan 2020 är slut. Varför just 100000 kr? För mig som knappt har kunnat behålla ett par tusen på sparkontot, har ett sexsiffrigt belopp känts som en dröm. Mitt drömmål!

Kan ni gissa vad jag nyss kunde göra? Jo, färglägga raden som det står 50000kr på. Halvvägs framme! Tjoho vad glad jag är!

Vill ni också ha en sparburk? Den finns att skriva ut under fliken ”Gratis material” här på hemsidan – bara att skriva ut och färglägga. Eller vänta… Du måste sätta undan pengarna också såklart. Vilka är dina drömmål?

Tusen tack för att du läser! Kommentera gärna eller dela inlägget, det skulle göra mig extra glad

/Budgetfröken

23 kommentarer på “Drömmål

 1. Åh så härlig läsning☺️ Jag har kommit dit att jobba bort beställningar på t ex Klarna. Vill jag ha/behöver då ser jag till att ha pengar.
  Gör månadsbudget med dina mallar, 🙏 detta har fått mig att se vart pengarna går, har omprioriterat, sett över abonnemang osv. Har mål att även fylla i veckobudget, men ”glömmer” liksom.
  Sen ser jag långt, långt bort drömmen om sparburken. Har tills jag läste ditt inlägg känt att det är en omöjlighet men nej kanske inte🤔 Min tanke: ”Alla andra har pengar” försvinner mer o mer och jag fokuserar på vad kan JAG göra för MIN ekonomis bästa💕 tack för ditt IG konto och blogg🙏

  Gillad av 1 person

 2. Mycket inspirerande inlägg 😊 Bra kämpat! 👊👍 Sitter själv i ungefär samma situation som du har gjort, man har varit för snäll helt enkelt och det har synts på kontot. Men nu är det nya tag 😃 Tack för peppande inlägg, mallar och annat du delar med dig av 😊

  Gillad av 1 person

 3. Det e så häftigt det här med att visualisera. Blir mycket starkare då tycker jag 😊 är på min första månad med dina mallar. Går inte till 100 än utan går över budgeten lite här o var men jag har ändå aldrig haft så mkt pengar kvar på kontot som jag har nu. Jag tänker att det bara kan bli bättre o bättre. Stort tack för all din inspiration 🌸💞

  Gillad av 1 person

 4. Bra inlägg! Jag har under en tid betalat av på skulder, idag är jag skuldfri och har börjat målspara och månadsspara en slant, du är en inspiration, Tack 🌸

  Gillad av 1 person

 5. Samma resa som vi gjort. Visst är det härligt! Skutan har vänt. Nu kan det bara bära framåt. Eller nedåt om vi tänker skulder. Kämpa på!

  Gillad av 1 person

 6. Jag kämpar på med att spara bet av osv men tycker det är svårt att planera helt fullt ut
  Med 3 pojkar varav 2 tonåringar dyker alltid upp något som behövs 😍

  Gillad av 1 person

 7. Jag är så imponerad av vad du har lyckats uppnå och vart du är på väg. 100 000 kr känns som ofattbart mycket pengar och en dag hoppas jag med på att nå dit. Det lär dröja ett tag till, men många bäckar små.

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla! För ett år sedan trodde jag verkligen inte på att kag skulle vara här där jag är idag. Små steg i rätt riktning varje dag… Lycka till på vägen!

   Gilla

 8. Alltså wow!
  Vad du har lyckats på så pass kort tid. Imponerad och inspirerad, med en känsla av att det här kommer jag också klara!
  ❤️

  Gillad av 1 person

 9. Även om jag inte har några större summor att spara och flytta runt så känner jag mig ändå nöjdare tryggare och lugnare när jag vet att det finns en plan och veckobudget gör det enklare att få översikt.”ok nu är det 2 veckor kvar av månaden och jag vet att dessa summor räcker. Tjuvspar ändå lite då och då vilket hamnar på ett lyx konto. Jag vet att om jag vill göra något extra spontant så finns det avsatt för det, samtidigt som jag kan spara i fonder, aktier och vanligt sparkonto.Jag varvar lite varannan månad med fonder och mer sparande. Det gör att jag känner mig rik!…Beror ju på vad jag jämför med – mig själv!

  Gillad av 1 person

 10. Jag började vid nyår med att tänka mer på utgifter och hur ofta jag verkligen drog kortet, att sparkontot och kreditkortet aldrig fick det utfallet som jag trodde i början av varje månad!? I April började jag med budget…”jag som är ensam har väl koll på mitt eget konto..-eller inte!?

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar! Vad härligt att höra att du har börjat med en budget. Det var helt avgörande för mig att ha en enkel budget som jag kunde hålla mig till. Fortsatt lycka till!

   Gilla

 11. Jag har varit inne i en ond spiral där det är slut på pengar långt innan månaden är över. Har (fortfarande) dålig koll på utgifter och inkomster. Jag har känt att detta måste få ett stop. Du Karin, dina fina alster och inlägg är en inspiration. Jag ska börja skriva ut mallar och få ordning på min ekonomi och mitt hemmakontor. Vet inte exakt hur det kommer se ut ännu, men jag brukar kunna klura ut bra lösningar. Jag tror att får jag ordning på papper, ordning på budget så får jag ett inre välbehövligt lugn.
  Tack snälla för att du är så generös och delar med dig.
  Jag har alltid sagt det. Ekonomi är ett så oerhört viktigt ämne som skulle behöva ingå i läroplanen mycket mer än vad det gör idag.

  Gilla

 12. Hej! Jag leve länge efter devisen jag tjänar så lite så ingen ide att spara. Var nöjd bara jag överlevde månad för månad. Så bestämde jag mig i januari i år för att nu måste något göras. Du har så rätt – var och en kan spara efter sin nivå. Du har varit en stor inspiration och 8 månader senare är jag på god väg mot mina sparmål samt har verkligen njutit av att få ordning. Tack!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s