Börja spara!

Min strategi när det kommer till att spara pengar, är ganska enkel. Jag spar pengarna. För att kunna spara mina pengar måste jag ha pengar att spara. Därför är det mer relevant att resonera kring hur man ser till att ha pengar kvar till sparande, än hur man spar. Jag kommer därför att fokusera på det förstnämnda, för att sedan beröra det sistnämnda. Låter det okej?

– Men nej, inte en massa gamla uttjatade spartips, kanske ni tänker? Nej då, inte en massa, men ett och annat gammalt hederligt spartips kommer att dyka upp på slutet. För det enkla är oftast det som funkar. Joråsatte.

Vid det här laget känner ni ju till att jag inte brukade ha några pengar kvar veckan före lön. Det här var på den tiden jag använde mina kreditkort och motiverade användandet av korten med att jag:

 1. Hade koll.
 2. Alltid betalade hela fakturan.
 3. Samlade cashpoints så att det blev billigare när jag skulle flyga.
 4. Samlade bonuspoäng så att en check betalades ut var tredje månad på ca 100 kr och jag fick känna mig som en vinnare de sekunderna det tog för mig att betala med dessa poäng på samma inköpsställe.
 5. Alla andra hade ju kreditkort.
 6. Det är så bra med ett kreditkort för att det blir som en buffert.
 7. Trodde att jag var en av få smarta som visste bättre än att låta mig fastna i kreditkortsfällan.

Eftersom jag alltid inledde månaden med att föra över en liten lämplig summa på sparkontot samt investera en tusenlapp i olika indexfonder, kunde jag intyga mig själv att jag var en vuxen individ som både kunde spara och hantera mina kreditkort. Att jag sedan veckan före lön lånade av mig själv, alternativt överspenderade på mina kreditkort låtsades jag helt sonika inte om. Varje månad lurade jag mig själv och satte i system att använda (missbruka) dessa kreditkort. Kreditkortsföretagen jublade!

Ni som har följt mig ett tag, känner också till att jag till slut fick upp ögonen för mina negativa konsumtionsmönster och slutade använda kreditkorten. Jag behövde synliggöra hur jag använde mina pengar och gick delvis över till att använda kontanter. Först då fick jag stopp på eländet, vilket i sin tur ledde till att jag kunde börja spara pengar. Man måste verkligen inte ta till så drastiska åtgärder som jag gjorde, men för mig var det nödvändigt att göra en helomvändning.

Budgetmallen

Budgetfrökens slogan lyder: ”Börja spara genom att skapa en budget du kan hålla!” Det har varit mitt mantra det senaste året. Utan min budget hade jag aldrig kommit såhär långt. Utan min budget hade jag fortfarande använd Norwegiankortet och Preemkortet och antagligen haft ett helt gäng cashpoints innestående, men vad hade det spelat för roll när jag ändå inte hade haft pengar att resa för? Till de som i detta nu tänker att ”Ja, ja… Synd för henne, men jag har ändå koll på riktigt och tänker fortsätta att samla bonuspoäng med mina kreditkort”, säger jag ”grattis”! Grattis till dig som lyckas rida kreditkorten och inte tvärtom. Jag lyckades inte. Till er som känner igen er i min historia säger jag ”välkomna”! Ni är inte ensamma och ni har kommit helt rätt.

Sparandet då? Jo, som jag skrev inledningsvis så spar jag mina pengar. Jag har pengar att spara tack vare att jag inte överkonsumerar eller lever över mina tillgångar. Hur ser jag till att inte överkonsumera då? Jag gör en enkel budget varje månad, som jag baserar på mina verklig kostnader och förutsättningar, därför kan jag hålla den. Det är inte svårare än så!

Snabba vägen till ett hållbart sparande enligt Budgetfröken:

 1. Kolla dina utgifter.
 2. Skapa en budget utifrån dina förutsättningar.
 3. Fimpa kreditkorten. Lev utifrån ovan givna förutsättningar.
 4. Budgetera för ett lagom sparande.
 5. Satsa på att spara till en liten buffert först.
 6. Spara sedan till en buffert som känns rimlig för Dig.
 7. När du har nått din buffert, fundera på hur du kan placera och investera dina pengar. Bufferten kan du ha på ett lättillgängligt sparkonto, resten bör du investera. Du bestämmer och ansvarar för dina pengar. Rådfråga kunniga personer/läs på själv. Ränta på ränta effekten är kraftfull.
 8. Fortsätt spara pengar varje månad.

Budgetfrökens bästa spartips:

 1. Vecko- eller månadshandla utifrån din matbudget.
 2. Nej, du behöver troligen inte en topp till. Nej, inga doftljus heller. Sluta konsumera i onödan. Köp bara det allra nödvändigaste.
 3. Kan du ta bussen istället för bilen? Kan du gå eller cykla? Ännu bättre!
 4. Glöm inte matlådan!
 5. Du måste inte ha tre olika prenumerationstjänster. Säg upp!
 6. Stryp införseln av utemat, fika och snabbmat. Du kommer att klara det!
 7. Älskar du energidryck/valfri dyr dryck och tycker att du är värd det? Ja, det är du värd, men din kropp är värd ännu mer. Avvänj dig. Detsamma gäller läsk, alkohol, chips och annat skit. (Ja, nu är det fröken surkärring som talar, men du vet att hon har rätt.)
 8. Som belöning för att du inte slutat att läsa mina spartips, välj att fokusera på tre av mina spartips och du kommer att komma sjuhelsikes långt bara på det.
 9. Du som är helpepp på att få till en förändring nu på studs, du väljer bort på sin höjd ett spartips och kör på det. Det här fixar du!

Kommentera gärna med dina tankar eller funderingar. Ju fler vi är som bidrar, ju fler är vi som kan lyckas få till ett hållbart sparande.

Vill du veta mer? Kanske kan det härBudgetfrökens IGTV-channel vara till hjälp. Alla klipp hittar du här: Budgetfrökens IGTV

Budgetmallarna hittar du gratis här: Gratis material att skriva ut

Tack för att du läser och lycka till med just Ditt sparande!

/Budgetfröken

4 kommentarer på “Börja spara!

 1. Du beskriver det egna resonemanget kring kreditkort så bra! Mitt problem (i mitt ”förra” liv och då blir det snarare det gemensamma problemet) var att krediten var sgs alltid förbrukad! Vilken fälla! Jag avskydde det, fick regelbundna utbrott, då nollade vi korten snabbt (ja- vi hade två hyfsat höga inkomster!), men- så var vi där igen.

  Idag så har jag kortet kvar. I jämförelse med andra kort är räntan något lägre. Jag har funderat på om jag ska göra mig av med det, men för stunden, innan jag har den buffert jag jobbar för, tänker jag att kortet får vara kvar. Skulle barnen (vuxna) plötsligt behöva hjälp i ett nödläge, så är kortet enda sättet jag kan hjälpa dem nu. Med en bra buffert på plats kan jag nog fimpa kortet.

  Du gör ett jättebra arbete med Instagram och blogg- tack för det!

  Gillad av 1 person

 2. Lever efter många av dina tips! Har sen 2 månader tillbaka börjat bokföra allt jag köper och vet verkligen vilken kategori som slukar större delen av min inkomst. Och börjat reflektera över vad jag kan göra med delar av de pengarna istället.
  Tack vare dina gratis mallar. ÄLSKAR DEM!
  Men aldrig levt över mina tillgångar, förutom när jag varit mammaledig, levde då på buffert som var ihop sparat för att kunna vara hemma 1.5år/barn. Så tacksam över att jag/vi tänkt så.
  Börjat tänkta mer kring spontana inköp sen jag börja följa dig och se andras kommentarer. Fått mig en tankeställare. Trots att jag tjänar bra behöver man inte allt ”spontana”. Så har from denna månad satt upp ett sparmål, nya fönster i hela huset, 🙌 som jag kommer ta in offert på när tiden är inne. 🙏❤😄 tusen tack för all pepp och allt som du och andra delar med sig av!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s