6 månader kvar

Visst har ni också någon i er omgivning som den 24 juni, nästan maniskt måste påpeka att ”nu är det ett halvår kvar till julafton!”? Jag lovar att den personen själv antingen får lite panik av den tanken, eller så är det en person som gillar det här med framförhållning… Gissa en endaste gång till vilken kategori jag hör?

Kanske orsakar det här med att ljuset gradvis minskar, mer panik hos mig än det faktum att själva julafton dyker upp som vanligt om 6 månader. Men än har vi en lång och ljus sommar framför oss! Oavsett vad vi tänker och känner inför det att julfirandet ligger knappa 6 månader bort, kan det vara en bra idé att förbereda sig ekonomiskt redan nu. Ja, jag vet att vi knappt har svalt midsommarsillen, men lek med tanken på att redan nu börja avsätta lite pengar inför den där högtiden som dyker upp exakt samma tid varje år.

För oavsett vad kommer julen att stå för dörren och vi kommer att behöva spendera extra mycket pengar. Hur mycket extra mycket pengar innebär, är olika från person till person. Men jag törs nästa lova att alla spenderar mer än vanligt inför och under jul och nyår.

Hur mycket brukar julen kosta för Dig? Ingen aning, kanske du tänker. Ett par tusen kanske någon svarar. Faktum är att vi tror att vi spenderar mindre än vad vi egentligen gör. Vi tenderar att ta i underkant när det kommer till att gissa hur mycket pengar vi spenderar. Detta gäller oavsett på vad. Om någon skulle fråga mig hur mycket jag tror att jag spenderar under semestern, kommer min hjärna vilja svara till min fördel. Alltså att jag tar i underkant istället för överkant. När jag sedan sätter mig ned och går igenom alla poster som hör till semestern, inser jag att jag spenderat mer än vad jag trott. Det här gäller för de flesta av oss.

Av den anledningen kan det vara klokt att ta lite höjd för jul- och nyårsfirandet. Tro nu inte att jag uppmuntrar er att spendera mer än vad ni brukar, nej, jag uppmuntrar er att lägga undan lite mer pengar än vad ni tror att ni kan komma att behöva.

Mitt exempel: Förra julen hade jag sparat undan 5000 kr att använda till julmat, presenter och julgran. Det visade sig vara en ganska bra gissning utifrån vad jag trodde att jag skulle spendera och utifrån vad jag kunde spendera. Alltså utgick min gissning från vad jag tidigare trodde att jag hade spenderat och utifrån min dåvarande ekonomiska situation. Det visade sig vara lite i underkant. Av någon anledning hade jag trängt undan att det kommer en nyårshelg veckan efter jul… I år lägger jag undan 6000 kr istället. Det kommer att vara mer överensstämmande med de verkliga kostnaderna.

Kom ihåg att den här summan är satt utifrån mina förutsättningar. Dina förutsättningar innebär troligen mindre eller mer pengar. Jag vill påminna om att man alltid måste utgå från sin egen situation och inte jämföra siffror med någon annan.

Förra året var mitt mål som sagt var 5000 kr och dessa 5000 kr ville jag ha tillgång till i slutet av november. Därför satte jag upp ett mål baserat på:

 • summa pengar
 • slutdatum
 • antal månader jag kunde spara

När jag nådde mitt mål i november -19 kunde jag direkt månaden efter påbörja mitt sparande till julen 2020. Målet är att ha 6000 kr i slutet av november, vilket betyder att jag har 12 månader på mig att spara ihop pengarna = 500 kr i månaden.

Till min hjälp har jag sparkuvertet och mina kontanter. Ja, jag tar ut summan i kontanter varje månad, stoppar i sedeln i mitt sparkuvert, färglägger en gren eller julgranskula och njuter av känslan att mitt kuvert blir fetare och fetare för varje månad. Sååå satisfying, som min tonåring skulle ha uttryckt det. Sparkuvertet hittar du under ”Gratis material” här på hemsidan.

Att målspara till återkommande högtider eller händelser borde vara en självklarhet, men av egen erfarenhet vet jag att det inte ser ut så. Därför vill jag peppa er som inte provat att prova! Känner du att du knappt får ihop månaden som det redan är, så förstår jag att det nästan kan kännas lite provocerande att spara till något som ligger så långt fram i tiden. Fundera i så fall på hur du kan förbereda dig på andra sätt. Det här att man alltid kan spara lite oavsett situation stämmer i de allra flesta fall, men jag vet att det ibland bara inte går. Kanske kan du redan nu börja klura på det här med julklappar? Vilka vill du ge till? Vilka kan du ge till? Kan du tillverka något? Alternativa gåvor utöver de traditionella man köper? Min poäng är att vi kan vinna mycket på att vara förberedda för något som vi vet kommer att komma.

Hur förbereder Du dig för jul och nyår? Lämna gärna en kommentar så att fler kan ta del av goda idéer och tips. Tack för att du delar med dig och tack för du har läst!

Nu väntar hängmattan och min bok. Än är det ljust och skönt ute!

/Budgetfröken

PS: Missa inte nästa nyhetsbrev, som kommer ut den 1 juli. Spartips, kom-ihåg och en printout (som bara delas via nyhetsbrevet) skickas direkt till dig! Har du inte redan signat upp dig, gör det här:

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

4 kommentarer på “6 månader kvar

 1. Så nöjd med att kuvertet är fixat och första delen av granen är färglagd. Måste bara hitta enkelt sätt för hantering av kontanter för de är ingen del av min ekonomi.

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att du testar! Ibland är det minst lika motiverande att se bankkontot fyllas på för att sedan fylla i en del av kuvertet. Tänker att det är ett alternativ! 😄

   Gilla

 2. Gör för första gången ett försök till att spara till jul, vilket känns bra och välbehövligt! Tog nog i i underkant men extra pengar vid jul är ändå alltid tacksamt och ger mig sedan ett hum inför nästa jul.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s