Sommarjobbets betydelse

Häromkvällen kom tonåringen ut i köket med ögon stora som klot och viftandes med armarna. ”Mamma, i slutet av augusti kommer jag ha över 9000 kr på mitt konto!! Fatta hur mycket pengar det är!” Med bara en dag kvar på sommarjobbet och det som kändes trögt för tre veckor sedan, känns nu betydligt bättre. Jobbet är gjort och det är bara att invänta lön för mödan. 9000 kr i min 16-årings liv är oändligt mycket pengar och på samma sätt som jag strävar mot mitt drömmål på 100000 kr insåg jag att min unge precis närmade sig sina magiska 10000 kr på sparkontot. Vilken känsla!

Sommarjobbare och handledare som påtar i trädgård (Bildcred Uppsala kommun).

Med tanke på den rådande pandemin är jag så glad över att sommarjobbet blev av, även om det blev en kortare period. Att min unge har fått möjligheten att gå till ett jobb, fått passa tider och förhålla sig till andra förutsättningar än de vanliga. Att få ta ansvar och kämpa på, trots att det var motigt att ta sig till sommarjobbet första dagen på sommarlovet. Att dessutom veta att det kommer en lön längre fram har såklart varit väldigt motiverande.

Vad vill jag ha sagt med den här lilla historien då? Jo, häromdagen hörde jag en intervju med Oskar Nordström Skans, forskare på Uppsala universitet, där han betonade vikten av sommarjobbens betydelse för yrkeseleverna på gymnasiet att få anställning efter avslutad gymnasieutbildning. Ofta får ungdomarna jobb via tidigare kontakter och det är en viktig inkörsport till arbetslivet i stort, särskilt betydande är det faktum i en lågkonjunktur.

Flera kommuner lottar ut sommarjobb bland kommunens ungdomar och enligt den här artikeln från IFAU (Institutet för arbetsmarknad- och utbildningspolitisk utvärdering) ska dessa jobb inte påverka chanserna i samma utsträckning för framtida inkomst, på samma sätt som sommarjobben som elever på de gymnasiala yrkesprogrammen, där kontakter verkar vara helt avgörande.

Min tonåring har bara slutat nian, men jag kom att tänka på den här intervjun och vem vet, kanske har några av er läsare gymnasieungdomar i er närhet som står inför beslut huruvida de ska sommarjobba eller ej.

Hoppas innerligt att alla ungdomar som vill och kan ska kunna få jobba extra i den utsträckning de vill. Personligen tror jag att det är oerhört viktigt att få ut ungdomar i jobb, så att de dels får känna att de bidrar till samhället i stort men även för att få möjlighet att tjäna egna pengar. För hur man än vänder och vrider på det, pengar skapar möjligheter till så mycket!

Tack för att du läser! Kommentera gärna och sprid inlägget vidare.

/Budgetfröken

2 kommentarer på “Sommarjobbets betydelse

  1. Kan bara hålla med dig. Så viktigt att få komma in i arbetslivet och känna att man behövs och gör nytta. Tror också att det är viktigt att tidigt prata pengar med våra barn så de förstår hur viktigt det är med ett sparande och att det gör stor skillnad att börja med det tidigt i livet. Hela lönen ”behöver” inte ta slut varje månad 🙄. Minns hur ”rik” jag kände mig när jag fick min lön från mitt första sommarjobb 💰. Jag var 15 år och köpte 2 saker som betydde mycket för mig, 1 kg körsbär 😋 och en Cissus 🌿😉👍🏻. Före det hade jag sålt kvällstidningar, jultidningar mm för att få lite extra fickpengar. Så glad för att jag har växt upp under enkla förhållanden då det gett mig ett sunt förhållningssätt till pengar 😊. (Är fortfarande väldigt glad i körsbär och lägger en del pengar på det nu men värre laster kan man ha 😜).

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s