Frysbox i stan sparar tid och pengar

Det är tidig morgon och jag bläddrar i Husmoderns köksalmanack från 1967. Husmorstipsen varvas med matlagning, bakning, klädvård och vardagsekonomi. Helt i min smak! Så många käcka råd hemmafruarna emellan, reportage och inslag om livets förnödenheter samt relationsråd insmugna här och där.

Lönar det sig att frysbox i stan? Frågan ställs till konsulenten Anna-Lisa Lyberg, som med bestämdhet hävdar att frysboxen är en ”ovärderlig hjälp, även om man inte slaktar halva grisar eller lagar och fryser in allt själv.” Reportaget fortsätter på nästa sida där den ekonomiska aspekten avhandlas samt vilken typ av varor som går att frysa in.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan 1967 och även om jag sitter och fnissar för mig själv över förnumstigheterna, går det inte att bortse från att mycket är väldigt användbart även år 2020. Jag har alltid haft en faiblesse för Husmoderns köksalmanack. Min mamma hade en gammal upplaga från 50-talet som vi brukade läsa högt ur för varandra och skrattade högt åt. Vår favorit var inslaget om ”Timmen kink”. Texten belyste den där kinkiga timmen före maten, då barnen både var trötta och hungriga, samtidigt som maken kom hem och behövde få lugn och ro med tidning och tobak. Husmodern förväntades alltså ratta barn, middag och omvårdnad av trött make. Som sagt mycket har förändrats, samtidig som mycket är sig likt…

Tillbaka till 1967 års upplaga och jag bläddrar fram till juli månad och hittar receptet på en ”Julisallad” som: ”Sannerligen är en sallad att bjuda sommarfrämmande på!”

Receptet:

 • grönsallad
 • 1 hg grön gurka
 • 2 fasta tomater
 • 1 grön eller röd paprika
 • 2-3 hg emmentalerost
 • 1-2 hg räkor

Sås: 2 dl gräddfil, 1 msk färdig (härligt att vi slipper göra vår egen först!) senap, 1-2 tsk vinäger, salt och peppar samt finklippt persilja.

Det står inget om bröd, men jag antar att jag öppnar frysboxen och plockar fram något som jag bakat tidigare och fryst in. För en sak är säker, frysbox i stan sparar både tid och pengar!

Tack för att du läser! Lämna gärna en kommentar, gilla inlägget eller dela det vidare.

Hälsningar Karin /Budgetfröken.

4 kommentarer på “Frysbox i stan sparar tid och pengar

 1. Tack för inspirerande inlägg 👍🏻Ja hur skulle man klara sig utan frys 🤔 Satt igår och pratade med min mamma om hur det var när hon var liten och det inte fanns frys. Min mormor konserverade tydligen allt kött gjordes massor med köttbullar vid slakt som sedan konserverades smakade tydligen helt okej 😍 Och om det köptes glass nån gång om året så kom det med stora isblock runt som de förvarade i jordkällaren under huset. Vi har ett väldigt enkelt levene idag mot förr.
  Ha en underbar dag 💕

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar och tack för perspektiv! Ja, vi lever sannerligen med bättre förutsättningar idag. Ta bara det här med rinnande vatten… Så mycket vi tar för givet! Ha en fin dag du med!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s