Smygspara, vad är det?

Många med mig försöker lägga undan lite pengar här och där. En del spar sina växelpengar, andra mikrosparar via olika appar. En kompis till mig spar alla pengar från panten under året, vilket brukar bli ett fint tillskott till julhandlingen.

Kärt barn har många namn, jag kallar den här typen av sparande för att ”smygspara”. Det märks ju nästan inte alls när man spar lite här och lite där. Målet brukar variera, i våras sparade jag till ett besök på plantskolan. Varje tjuga jag fick i växel lade jag undan. I slutet av april hade jag sparat ihop ca 800kr och kunde åka till handlesträdgården och handla fina vårblommor. Just nu smygsparar jag till böcker. I september kommer jag förhoppningsvis ha 600kr att handla några böcker jag vill ha. Biblioteket i all ära, men vissa böcker vill jag köpa och ha i min ägo, som den bokmal jag är. Böcker kan vara dyra och jag brukar spara ihop och samtidigt liksom suga på karamellen längre genom att vänta och längta.

Att vänta och längta kan vara nog så frustrerande ibland, men med tiden har jag blivit bättre på det. Förr hade jag svårare för att vänta. Ville jag ha något, ville jag köpa det direkt. Inte sällan ledde det till ganska många onödiga köp, som bara gav tillfredsställelse för stunden. Självklart dyker tillfällen upp då jag ”slår till”, vilket jag gör med gott samvete med tanke på att det sker väldigt sällan. På intet sätt saknar jag något, jag har bara ställt om mitt tänk, vilket väldigt sällan leder mig till situationer där jag känner att jag ”måste ha nu”.

Hur tänker du? Smygsparar/mikrosparar du till något och till vad i så fall?

Tack för att du har läst!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

6 kommentarer på “Smygspara, vad är det?

 1. Vi sparade innan pantpengar och alla mynt man fick, semestersparande till hela familjen. Ett tag hade vi 5 kr ”pris” om man tog med sig påsen hemifrån och inte köpte nån ny.
  Just nu sparar vi ”rabattpriser”, om man har fått tex 30 kr rabatt när man handlar mat så lägger vi 30 till semestersparandet. Man ser rabattsumman från kvitton, så man behöver inte räkna själv 🙂 Det blir nästan 1000 kr per månad 😮

  Gillad av 2 personer

 2. Men ett så bra tips! Hädanefter ska allt som pantas rakt in på semesterkontot!☀️
  Dom pengarna ska inte användas förrän nästa sommar ( om livet ser annorlunda ut då än det gör idag). Smygspar 👍

  Gillad av 1 person

 3. Jag tror inte jag klarar av att göra en budget som den du har! Det känns övermäktigt för min just nu, men jag ska ta ett steg i taget och börjar rensa/tänka efter/spara i alla fall, man måste ju börja någonstans 🙂
  Jag har ett tips… Varje månad för jag över en summa till mitt ICA-kort. Det är min matbudget. I ICA-banken har jag dessutom startat ett sparkonto. I slutet på var månad, precis innan min nya matbudget kommer in på ICA-kontot, flyttar jag de pengar som är kvar in på mitt sparkonto istället. Ibland blir det bara några tjugor, ibland inget alls och ibland blir det mer. I slutändan blir det ändå en slant sparad, plus att det faktiskt fått mig att tänka efter när jag mathandlar, för helst vill jag ju ha pengar över att flytta till sparandet!
  Ha en härlig helg 🙂

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s