Okej, jag är redo för att fixa min budget!

Ja, vad härligt att höra! Nu har du kommit till den punkten att du vill ha en budget. Du känner dig peppad och redo. Du har läst allt i din väg om det här med att ha en budget. Du följer ett gäng inspirerande konton på Instagram och har kanske till och med skrivit ut min budgetmall? Yes! Jag blir så himla glad av att höra att du känner dig laddad och att du vill komma igång. Det är den bästa starten!

Ja, jag vet… Du känner dig dig själv på samma sätt som jag känner igen Mig Själv. Är du också en sån som blir tokinspirerad och vill KOMMA IGÅNG! PÅ studs. Helst nyss. Vet du, det är lugnt! Om jag vore du skulle jag välja att fokusera på din entusiasm och din vilja som är starkare än stål, just i detta nu. Strunta i att du kanske inte kommer att hålla i det här med en budget för all framtid. (Vem gör det?) Här och nu har du bestämt dig och Det är det viktigaste.

Hoppas att du har möjlighet att printa ut någon av mina budgetmallar. Om inte, rita av den eller använd den som grund. Sen är det bara att köra igång.

Gör så här:

  1. Vad har du för inkomster? Lön? Bidrag? Annat? För in dessa under ”inkomster”.
  2. För in alla räkningar. Helst uppdelat på fasta och rörliga kostnader. Har du inte helt koll på detta så strunta i det just nu. För i så fall in alla räkningar under ”fasta utgifter”. Känner du dig osäker på det här med låneskulder? Hoppa över det och skriv in allt som du betalar i lån under ”fasta utgifter”. Är det redan fullt där? Ingen fara på taket. Då använder du nästa kolumn ”rörliga utgifter”.
  3. Pausa lite här. Nu bör du ha fått in dina inkomster och dina utgifter. (Tänk bara räkningar just nu. Mat och transport mm kommer senare).
  4. Räkna bort ALLA utgifter (som du hittills skrivit upp) från dina inkomster.
  5. Nu bör du ha en summa pengar kvar. Den här summan ska täcka sparande, mat, transport, kläder, nöje, hygien och övrigt. Observera att jag nämner sparande först. Försök att få in det tänket. Spar en summa pengar först. Allt mellan 100 kr och uppåt. Skriv in den summan under sparande. Mäktig känsla eller hur? Redan nu signalerar du till din hjärna att du är en person som prioriterar sparande. (Jag vet… Hjärnan är galet formbar och tur är väl det!)
  6. Nu har du inkomster, utgifter och sparande på plats. Hur mycket pengar har du kvar? Dessa pengar ska som sagt täcka övriga kategorier. Hur mycket ska gå till mat? Hur mycket behöver du lägga på transport? Kläder? Nöjen osv..?
  7. När du har fördelat de sista pengarna på dina olika kategorier så är du klar. Det du skulle kunna göra är att se över sparandet. Nu när du har bestämt dig för hur mycket pengar som går till mat osv, finns det utrymme att ka på sparandet som du gjorde vid punkt 5?
  8. Nu ska inkomster minus alla utgifter (fasta+rörliga utgifter, lån, sparande och de olika kategorierna) vara lika med noll kronor. Grattis! Nu har du styrt pengarna dit DU VILL!

Hurra vad bra! Nu har du din budget på plats. Känner du att du skulle vilja ha lite support och pepp under kommande månad när det kommer till din budget och allt som har med den att göra? Häng med in på Facebook och Budgetfrökens sida. Joina gruppen ”Budgetkompisar” där vi stöttar och hjälper varandra att hålla våra budgetar samt diskuterar vardagsekonomiska frågor. Känn dig varmt välkommen!

Tusen tack för att du läser, delar och kommenterar. Det ger mig bränsle att fortsätta dela med mig.

Hälsningar Karin/Budgetfröken.

2 kommentarer på “Okej, jag är redo för att fixa min budget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s