Hjälp finns att få!

Varje vecka får jag flera meddelanden från följare som tycker att de har så pass stora problem med ekonomin att de behöver söka hjälp. Någon skrev och berättade om sina kreditkortsskulder, som är så stora så att personen har tvingats tagit flera lån för att täcka skulderna. En annan person berättade om sina Klarnaskulder som hon hade tappat kontrollen på, i och med att hon fortsatte handla på kredit fastän hon inte hade råd. En tredje person skrev och berättade att a-kasseersättningen inte hade betalats ut som planerat, vilket ledde till att han inte visste hur han skulle kunna betala hyran. Tre fall hämtade ur verkligheten där alla tre har en sak gemensamt, förutom att de har valt att skriva till mig, så vill de ha hjälp med sin ekonomi. I många fall handlar där en person skriver och berättar om sin jobbiga ekonomiska situation, finns även skuld och skam inblandat på olika sätt.

Man skäms för att man har hamnat i ekonomiskt trångmål och man klandrar sig själv för att man har hamnat i en situation som både känns ovärdig och hopplös. Så man skriver till mig för att fråga om råd. Med en enorm ödmjukhet och tacksamhet över att få ta del av alla dessa historier blir mitt svar alltid att jag inte har någon adekvat ekonomiutbildning och på intet sätt är någon expert. Däremot kan jag lyssna och spegla, eftersom jag kan relatera till dålig ekonomi samt skam- och skuldkänslorna, som oftast går hand i hand med risig ekonomi. Gott så kan tyckas, men personerna som skriver vill och behöver konkret hjälp att ta sig ur den dåliga ekonomin. Mitt råd är alltid detsamma, kontakta din kommuns budget- och skuldrådgivare. Hjälp finns att få i olika utsträckning och den är helt kostnadsfri, samt att rådgivarna har tystnadsplikt.

För mer info:

  • Konsumentverket Gå in på fliken Budget så kommer man vidare till information.
  • Kronofogden Gå in på fliken – Vill veta mer – Stöd och vägledning
  • Konsumenternas.se Massor med bra information om försäkringar, låna, betala, spara, pension mm.

Avslutningsvis vill jag bara säga att alla ni som hör av er är så himla modiga! Det krävs både mod och vilja att ta tag i sin ekonomi och jag är glad att jag kan vara en liten del av ett större sammanhang där det finns en massa hjälp att få. Så tveka inte att kontakta mig om det känns lättare, så funderar vi tillsammans på vart Du kan höra av dig för att få rätt hjälp.

Tusen tack för att du läser, kommenterar och delar inlägget vidare!

Hälsningar Karin/Budgetfröken.

2 kommentarer på “Hjälp finns att få!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s