Budgetpärm

Häromdagen visade jag min budgetpärm på instagram, vilket ledde att jag fick flera frågor om densamma. Vilken sorts pärm använder jag? Vilka delar bör vara med? Varför använder jag papper och penna istället för Excel? I det här blogginlägget ska jag svara på de frågorna och samtidigt visa hur du med enkla medel kan fixa en användbar budgetpärm!

Vilken sorts pärm använder jag?

Pärmen jag använder är en lite tunnare vit plastpärm, som jag köpte för flera år sedan på Akademibokhandeln eller om det var Officebutiken? Jag ville ha en smidigare pärm som inte skulle kännas för stor, men samtidigt vill jag ha A4-formatet. Det är ju en smaksak och du väljer det som passar dig bäst. Vill du använda mina olika budgetmallar till din pärm, skulle jag rekommendera en pärm i A4-storlek.

Vilka delar bör pärmen innehålla?

Vilka Du vill! Vad passar Dig bäst? Följande delar har jag med i min budgetpärm och jag har länkat till de mallar som jag använder:

 • Sparmål: Här har jag mina långsiktiga sparmål/sparbild för motivation.
 • Veckobudget: Mina budgetunderlag där månadsbudgeten är uppdelad per vecka.
 • Månadsbudget: Månadens budgetunderlag.
 • Vad har jag köpt?: Underlaget där jag fyller i alla mina inköp.
 • Månadsjämförelse: Månad för månadunderlag/jämförelser.
 • Köpkryss: Månadsbladet där jag kryssar rött för köpdagar och grönt för köpfria dagar.
 • Målsparande: Kortsiktiga sparmål, de jag spar i mina olika sparkuvert.
 • Saker jag sålt: En översikt över Tradera/Blocket/Facebook Marketplace-försäljningar.
 • Arkiv: Underlag som jag av olika anledningar förpassar till ”arkivet”.

Förslag på fler delar, men som jag inte använder just nu:

 • Fakturor.
 • Årsöversikt fasta/rörliga utgifter.

Varför använder jag papper och penna istället för Excel?

För ett par år sedan provade jag att lägga in alla mina siffror i en budgetmall i Excel och det gick över förväntan! I några veckor… Jag fick aldrig någon riktig känsla för min budget. Det slutade med att jag tittade på budgeten lite sporadiskt, för att sedan sluta helt. Därefter gick jag över helt till papper och penna. Ett vanligt kollegieblock och en blyertspenna funkade hur bra som helst och snabbt märkte jag skillnad. Idag har jag som bekant utvecklat kollegieblocket till en budgetpärm med flera olika användbara underlag, som jag helt enkelt inte klarar mig utan. När jag tar pennan i handen och fyller i mina siffror är det som att hjärnan och min ekonomi blir ett team. Låter kanske lite knasigt, men eftersom jag motiveras av det visuella och färger är det numera ett rent nöje att fixa med min budget!

Avslutningsvis vill jag påminna om att ofta kan man hitta saker att använda som redan finns hemma. Undvik att handla nytt om du inte måste. Kanske har du en pärm som du kan använda? Saknar du register, kan du tillverka ett eget, eller bara använda post-it lappar så länge. Med hjälp av färgpennor och papper kan man fixa till en personlig och fin budgetpärm.

Har du redan en budgetpärm? Dela med dig av en bild under #budgetpärm eller kika in för lite inspiration, just nu med betoning på lite pga få inlägg, men det får vi ändra på! Fler budgetpärmar år folket!

Tack för att du läser, gillar och kommenterar!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s