Börja på noll – så kommer du igång!

Jag kommer aldrig ifatt!

Varje månad likadant. När räkningarna är betalda är pengarna slut och vi är på noll igen…

Ja, så kan det se ut när jag läser breven i min inkorg eller när jag pratar med människor som inte vet var de ska börja. Lönen kommer in och räkningarna betalas, men sen räcker inte pengarna till mat, kläder, transport och övriga kostnader. Lösningen för många är att handla för lånade pengar. Med lånade pengar menar jag:

 • kreditkort
 • sms-lån
 • lån av vänner och/eller familj
 • fakturaköp

I bästa fall betalar de flesta av sina kreditkort i slutet av månaden och gott så. Men i och med att man har betalat av kreditkortsfakturan räcker sällan pengarna till att handla det man behöver resten av månaden, som mat, kläder, transport etc. Så man börjar belasta sitt kreditkort igen för att täcka månadens alla inköp. Så fortsätter det månad in och månad ut.

I sämsta fall klarar man inte av att betala hela kreditkortsfakturan. Kanske lockas man av att betala ”minsta belopp”? Sen är snöbollen i rullning. Lägg därtill ett par klädinköp där man väljer Klarnafaktura och räkningarna har redan början hopa sig. Ett litet inköp här och ett litet inköp där. Rätt som det är har man tappat räkningen på hur mycket man har handlat och får en smärre (eller större) chock vid nästa månadsskifte, då man inser att det är flera tusen kronor mer än vanligt man ska ut med. Så man väljer återigen att betala ”minsta belopp” för att kunna betala de andra fakturorna. Vips är olyckan framme och man måste kanske till tandläkaren eller råkar ut för en annan oförutsedd händelse… Ni vet, livet?

Det är inte mycket som behövs för att man sedan ska känna att man står inför ett enormt berg som man måste bestiga. De flesta som jag har kontakt med vill bryta den här cirkeln. Man vill inte förlita sig på kreditkort eller lånade pengar, man vill vara bättre ekonomiskt rustad.

Vill du vara bättre ekonomiskt rustad? Ja? Perfekt! Fortsätt läs! Nej? Det är helt okej, då kan du sluta läsa här.

Till Dig som har bestämt Dig:

Mitt råd är att dra i nödbromsen nu på en gång. Lättast gör du det genom att strypa de utgifter du kan strypa. I första hand tänker jag på shopping. ALL SHOPPING! Inkomsten som du får in nästa månad, den ska täcka alla utgifter och på sikt ska du även ha pengar kvar att leva för samt kunna prioritera ditt sparande. Men här och nu får du tänka bort sparande och försöka vända skutan åt rätt håll. Exemplet nedan baserar sig på ett hushåll som känner att pengarna är slut när alla räkningar har betalats och där man förlitar sig på att kunna handla på kredit:

 • Månad 1: Alla räkningar betalar du som vanligt. Har du en kreditkortsfaktura som äter upp resten av pengarna så kan du dela upp betalningen i kombination med att inte röra kortet den här månaden. Du bestämmer dig för att lägga pengar på det absolut nödvändigaste efter det att du har betalat alla räkningar, som mat och transportkostnader. Resten går till att betala av så mycket du bara kan på dina krediter. Kom ihåg! Rör inte kreditkorten. Klipp dem! Eller låt kompisen förvara dem åt dig tillsvidare.
 • Månad 2: Den här månaden har du ett bättre utgångsläge eftersom du inte har belastat dina kreditkort. Du har kunnat leva på den summan du avsatte förra månaden och du har inte shoppat något onödigt. Inkomsten som kommer in betalar du dina räkningar med igen och avsätter på samma sätt en summa som ska täcka det nödvändigaste. Kanske behöver du belöna dig själv med något litet? Gör det i så fall utifrån dina förutsättningar med pengar du har. Fortsätt betala av krediterna och fortsätt betrakta kreditkorten som djävulens påfund. Törs du klippa korten den här månaden då?
 • Månad 3. Upprepa ovan nämnda procedur tills du har betalat av samtliga krediter och kan leva på de pengarna du faktiskt får in. Lättnaden är enorm när du har brutit den onda cirkeln och istället kan gå runt på intjänade pengar. När du väl har nått dit är det dags att lägga undan pengar till en buffert. I och med att du ej längre förlitar dig på kreditkort som en buffert, så behöver du bygga upp en liten buffert som täcker det där tandläkarbesöket eller de trasiga glasögonen. Sakta men säkert bygger du upp en tryggare ekonomisk grund att bygga vidare på.

Jag väljer att stanna där. Inlägget handlar om hur du ”kommer igång” och det här sättet funkade för mig. Hur lång tid det tar beror såklart på just Dina förutsättningar. Oavsett hur förutsättningarna ser ut, är det Du som måste ta det första steget. Eftersom Du har läst hela vägen hit så kanske Du precis har bestämt dig för att komma igång?

Vill du ha lite extra hjälp på vägen kan jag varmt rekommendera dig min Steg-för-steg-guide: ”Betala av dina skulder & bygg samtidigt en buffert”, som är en 6-sidig pdf.guide där jag tar dig igenom alla steg mot ett kreditfritt liv. Guden har ett valbart pris (innehållet är detsamma. Du väljer om du vill betala 25, 50 eller 100 kronor. Oavsett vad du vill betala passar jag på att tacka dig för att du stödjer mitt arbete med Budgetfröken. Guiden hittar du här!

Tack för att Du läser, kommenterar, gillar och delar inlägget!

Ha en fortsatt fin dag!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

9 kommentarer på “Börja på noll – så kommer du igång!

 1. Tack, precis vad jag behövde höra just nu när lönen kommer i morgon. Du beskrev min situation, jag ska säga upp Viaplay och DN och satsa på att beta av skulderna först! Är så trött på att aldrig få ihop så jag ens kan göra en budget för pengarna som är kvar efter räkningarna är betalda inte räcker till. Nu ska jag bara göra en budget för september för det allra nödvändigaste, mat, busskort och tvättmedel/diskmedel osv. Av det som jag har kvar av lönen. Tack igen jag fick inspiration att försöka igen!

  Gillad av 1 person

  1. Precis så! Börja beta av, ett steg i taget. Sakta men säkert kommer du att se skillnad och på så vis vända skutan åt det håll Du vill!
   Tack för att du läser och kommenterar. Ha en fortsatt fin dag!

   Gilla

 2. Så himla klockrent. Har aldrig tänkt så fast ändå tänkt lite om det där med klarna. Så i Januari ska jag ta tag i allt som har med detta att göra!
  Vill kunna leva lite trots min föräldraledighet. Så nu fasen ska detta gå undan.! tack för tips,ska skriva ut dina lappar med.

  Gilla

 3. Hejsan, finns guiden”Betala av dina skulder & bygg samtidigt en buffert” att ladda ner någonstans? Jag hittar den inte om jag följer länken och tänker att den kanske tagits bort iom att det är ett ganska gammalt inlägg 🤔

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s