Hur slutade du känna shoppingsug?

Den frågan dyker upp lite nu och då. Kanske kan det verka som att jag aldrig shoppar, men det gör jag. Tro mig! Skillnaden mot tidigare är att jag planerar mina inköp bättre. Innan jag styrde mina pengar dit Jag vill, tenderade pengarna att styra mig.

Det kunde gå till på det sättet att jag i början av månaden kände mig ”rik” och gav mig själv ett stort shoppingutrymme. Pengarna fanns där och eftersom jag hade levt lite snålt veckorna före lön, var shoppingsuget på topp… Så där höll det på ända tills jag insåg att det var ohållbart. Jag ville inte ha slut på pengar veckan före lön, jag ville inte oroa mig för hur jag skulle betala för eventuella oplanerade utgifter. Dessutom kände jag mig oansvarig och faktiskt lite korkad. Hur kom det sig att jag inte kunde hålla i pengarna bättre än vad jag gjorde? Alla andra verkade lyckas, så hur kom det sig att inte jag lyckades?

Först och främst var det naturligtvis en illusion att ”alla andra” lyckades. Alla de där andra hade sina förutsättningar och även om jag kunde snegla på dem och tänka tankar som att ”lätt för dem eftersom de tjänar si eller så mycket” insåg jag till slut att alla göra sina egna val. Även jag.

Länge funderade jag på varför jag ville få till en förändring och landade till slut i att jag ville ha en trygg ekonomi för mig och mitt barn. Mitt ”varför” är mig själv och mitt barn. Med ens kändes det lättare att strukturera om och styra upp min ekonomi. Lång historia kort, när jag väl var grundad i varför jag behövde och ville göra en förändring gick det lätt. Med ens var det mer lätt än svårt att välja bort den där tröjan på rea eller att inte stoppa ner en massa onödiga saker i kundvagnen. Att sitta i soffan och klicka hem saker från nätet gav inte alls samma kick, det gav snarare en besk eftersmak och därför kunde jag ändra mina destruktiva köpvanor. Ville jag köpa något så sparade jag ihop pengarna till det först. Lärde mig att vänta.

Istället började jag betala av kreditkortskulderna och fick mina kickar från att se skulderna minska. Inte behövde vi göra avkall på särskilt mycket heller, vi roade oss med andra saker än att shoppa. Mitt barn saknade inte något och inte jag heller. Det som tidigare känts svårt och ibland omöjligt, gick med ens lätt!

Så svaret på frågan om hur jag slutade känna ett sug efter att shoppa blir att jag hittade mitt ”varför”. Mitt varför är att känna mig trygg med att vi har tak över huvudet, mat på bordet och slipper att förlita oss på kreditkort i händelse av oförutsedda utgifter.

 • Vad är ditt ”varför”?

Tack för att Du läser, gillar och kommenterar!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

6 kommentarer på “Hur slutade du känna shoppingsug?

 1. Tack för din blogg, ditt instagramkonto och för att du delar med dig av dina kloka tankar! Du inspirerar mig (och säkerligen många andra), dina mallar/tips och annat förenklar verkligen vägen mot att få kontroll på sin ekonomi, i alla fall har det hjälpt mig mycket. Stort tack, du är grym!

  Gillad av 1 person

 2. Hej!

  Hittade dig på Instagram av en händelse och blev så glad. Jag och min man ska skiljas och jag ska börja ta hand om min ekonomi som jag inte gjort på 16 år. Har i stort sett haft noll koll. Har absolut ingen aning om våra matkostnader eller något alls. Jag flyttar snart och tänkte att nu ska jag börja ha koll! Känns både pirrigt och lite läskigt. Kan man beställa färdiga mallar/böcker/anteckningsblock av dig?

  Tack
  Med vänlig hälsning,
  Jenny Rocklind

  Gillad av 1 person

  1. Vad fint att höra att du följer och gillar det jag gör. Jag har ingen försäljning utan erbjuder samtliga mallar gratis här på hemsidan. Kika in under menyn och ”gratis material”.

   Du kommer att klara ekonomin bra. Det ger sig efter ett tag, det är iaf min erfafenhet. Jag har ett inlägg som handlar om ekonomin vid en separation. Kanske har du redan sett det? Provar att länka: https://www.instagram.com/p/CAzMbdKjFBl/?igshid=17y8lunyjzkrc
   Fortsatt lycka till! ❤️

   Gilla

 3. ”Lärde mig att vänta.” Så klokt. Det är ju oftast impulser som får oss att köpa onödiga saker. Jag har försökt att lära mig att vänta när jag ser något jag vill ha. Om jag ser något i en affär så säger jag till mig själv att det kan jag köpa på tillbakavägen. Om det känns lika viktigt då, så slår jag till. Oftast har jag helt glömt bort saken i fråga på tillbakavägen. Jag tror det är viktigt för våra barn att lära sig vänta också och jag trir det blir svårt för dom. Allt är så på direkten nuförtiden. Vi satt där och väntande en vecka på nästa svsnitt av Dallas eller Falcon Crest på min tid. Nu har de hela säsongen i fingertopparna på direkten. Samt all information genom google. Inget cyklandes till bibblan för att leta fram information för hand. Nu låter jag som den gamla gnällkärring jag är, men dina ord om att lära sig vänta känns superviktiga och aktuella. Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Gnällkärring 😂 Känner igen mig till fullo i det där med nästa avsnitt osv. Att vänta var inget konstigt på ”vår” tid. Jag tror som du att det är viktigt att barnen får lära sig stt vänta. Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s