Veckobudget – hur funkar det?

I det här inlägget tänker jag förklara hur du kan använda en veckobudget. Sedan flera månader tillbaka har jag valt att dela upp min månadsbudget i mindre delar, en sk veckobudget. Fördelarna är flera:

 • Du delar upp klumpsumman och kan lättare se hur mycket du kan göra av med.
 • Du får en tydligare överblick över din ekonomi.
 • Du tenderar att göra av med mindre pengar i och med att du portionerar ut pengarna.
 • Du reflekterar mer ofta över dina köpvanor.
Mitt rekord hittills! Ofta blir det pengar över varje vecka.

Låter det intressant? Bra! Då kan det här med veckobudget vara något för dig! Nackdelarna då? En nackdel kan vara att du lägger ned lite mer tid på din budget, men i mina ögon är det knappast en nackdel. Men absolut, tidsåtgången ökar och det kan någon se som en nackdel.

Hur lång tid tar det då? Det tar ca 15 minuter att se över veckan och fundera på vilka händelser som är planerade och utifrån det sätta en summa för veckan. Lägg därtill ytterligare max en kvart att skriva upp de olika summorna, dagarna och fundera på mål för veckan samt om det är något du behöver komma ihåg. Totalt 30 minuter, men då har jag tagit i. När du väl är inne i det tar det allt som allt 15 minuter.

Gör så här:

 1. Skriv ut veckobudgetmallen här: Veckobudgetmall med förifyllda kategorier. Veckobudgetmall utan kategorier.
 2. Ta fram din månadsbudget, så att du har koll på hur mycket du har att spendera på månadsbasis. Saknar du en månadsbudget? Hur mycket pengar har du kvar fram till lön som ska räcka till: mat, transport, nöjen, kläder, hygien etc? Det är vad du har utgå ifrån. Vill du skriva ut min månadsbudgetmall så hittar du den här: Månadsbudget.
 3. Titta på kommande vecka för dig/er. Hur ser den ut? Är det några extra aktiviteter? Läkarbesök? Annat som du redan nu vet kommer att kosta pengar? Hur mycket mat kommer du att handla? Utgå från de summorna du kom fram till i steg 2 och fördela den på ca 4 veckor. Vissa veckor kostar mer, andra mindre.
 4. Skriv upp dina olika kategorier t ex: mat, transport, nöje, hushåll, övrigt etc samt skriv hur mycket pengar du planerar att göra av med i varje kategori. Kategorin ”övrigt” är bra att ha, särskilt i början innan man vet exakt vilka kategorier man vill ha. Tips: Kanske ska du ta lite höjd för den kategorin nu i början? Det kan vara skönt att ha lite extra svängutrymme innan du har fått koll på hur mycket du verkligen brukar spendera.
 5. Vill du så kan du färgmarkera dina kategorier. Min matkategori är alltid lila, transport röd osv. Samma färgmarkeringar som jag använder i mitt ”Vad har jag köpt-underlag”. Det blir mer överskådligt så, tycker jag.
 6. Fundera på om du vill ha ett mål för veckan samt om det är något du behöver komma ihåg. Skriv upp dessa, samt datum för veckan och den totala summan pengar du har budgeterat för veckan.
 7. Klart! Nu har du koll på kommande vecka samt hur mycket pengar du har att röra dig med. Sen kommer saker och ting att hända som du inte har planerat för, livet och så. Men nu har du en plan att utgå från!
Denna veckas veckobudget förberedd och klar!

Vill du så kan du kika på en video där jag visar veckobudgetmallen och hur jag använder den. Det är ett IGTV-inlägg från Instagram, som jag länkar till här.

Tveka inte att skicka ett meddelande eller eller lämna en kommentar här ifall du undrar över något!

Hälsningar Karin/Budgetfröken.

12 kommentarer på “Veckobudget – hur funkar det?

 1. Hej ! Tack för härlig inspiration ! Jag har tänkt på en sak. Många med mig har börjat spela padel tennis. Utgiften kan variera från vecka till vecka. Några tips ?

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Tack, vad roligt att du gillar! Kan du avvara en summa varje månad för sport/aktiviteter? Jag förstår att det är svårt att veta exakt, jag skulle ta lite höjd för att vara säker på att jag har tillräckligt. Jag har ingen aning vad det kostar… Men säg att du spenderar 3-400kr/veckan på en aktivitet, då räknar du alltid med 400kr. Hoppas att det var till någon hjälp!

   Gilla

   1. Tack för ditt svar och engangemang! En padeltime kostar 50, 60,75 eller 90kr/pp. Jag är nybörjare på budget och detta var klurigt. Jag får börja med ett påhittat genomsnitt 1-2,5 h/v -> 150kr /v och se om det kan bli +-0 på en månad. Kan jag flytta överskott till nästa månad eller behöver jag göra om budget?

    Gilla

 2. Jag spelar också padel, dock inte alltid varje vecka. Men min lösning blir från oktober att trots det sätta av 100 kr per vecka. Överskottet kan gå till nya bollar eller ett fodral till racket längre fram.

  Gillad av 2 personer

 3. Hur vet man vad för summa man ska lägga på varje kategori när man inte har någon som hellst aning vad man lägger på varje kategori??

  Gilla

  1. Jag skulle rekommendera dig att skriva ut kontoutdrag från banken och gå igenom dessa med överstrykningspennor som representerar olika kategorier, tex mat, fasta utgifter, nöje, kläder osv. På så sätt får du koll på hur mycket pengar du lagt de sista månaderna på detta. Det är först därefter som du kan börja bestämma. Om du känner att du lägger för mycket pengar i en kategori – dra inte ner för mycket direkt, utan plocka bort lite varje månad de kommande månaderna.

   Lycka till 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s