Tema matplanera – dag 1: Inventera dina förråd och dina förutsättningar

Dag 1 – Idag handlar det om att gå igenom din kyl, frys och ditt skafferi i syfte att veta vad du har att utgå från. Dessutom vill jag att du funderar på hur dina förutsättningar ser ut i det lilla och i det stora. I det lilla, hur ser kommande vecka ut? Vilka aktiviteter är inplanerade? I det stora handlar det om att fundera på hur dina egna ekonomiska förutsättningar ser ut. Inkomstmässigt, hur ser det ut i Ditt liv just nu?

Att matplanera är på intet sätt svårt, men det kräver lite framförhållning och förmåga att tänka i flera led.

Inventera förråd:

  1. Titta i kylen, har du matrester som måste tas om hand?
  2. Produkter med kort datum?
  3. Vad finns? Skriv gärna ner på en lapp eller fota av innehållet.
  4. Frysen? Gör samma sak här. Hittar du halvfulla grönsakspåsar eller andra öppnade förpackningar? Tänk in dessa i din veckomeny.
  5. Sist, men inte minst, skafferiet. Hur ser det ut med basvaror som ris, pasta, konserver som krossade tomater etc?
  6. Om du orkar, skriv upp (på det stora hela) vad du har i ditt skafferi (på samma sätt som du har noterat innehåll i kyl och frys). Otroligt skönt att ha framför dig när du ska skriva din matsedel och inköpslista. Nej, nej. nej… Det här gör jag inte varje vecka, bara när jag vill ta ett omtag, eller inte har gjort det på länge!
  7. Nyfiken i en strut? Vill du så kan du dela dina foton på sociala medier, använd #budgetfrokensmat det finns inget roligare än att se bilder på matförråd, välfyllda som magra.
Mitt skafferi.

Inventera dina förutsättningar:

Nästa steg är att ta en titt på veckan. Hur ser kommande vecka ut? Har du (ni) några aktiviteter inbokade? Hur många måltider äter du hemma? Vilka dagar kommer du hem sent? Vilka dagar kan lämpa sig för att mat som tar kort/lång tid att laga? Kräver någon av dagarna något som tar minimalt med tid och energi att tillaga? Mina torsdagar är en sådan dag som jag bara inte orkar ställa mig och laga mat när jag kommer hem. Där planerar jag alltid in rester eller något superenkelt (och tar självklart hjälp av tonåringen).

Rent ekonomiskt, hur ser dina förutsättningar ut just nu? Behöver du planera in riktigt, riktigt billig mat av någon anledning? Står du inför en period med lägre inkomster pga olika anledningar? Börja redan nu anpassa mun efter matsäck, det finns så himla mycket billig mat som ändå är bra mat. Min ”go to” är Portionenundertian. Vällagad, näringsrik och billig mat. Här hittar du färdiga veckomenyer som du kan följa slaviskt eller bara låta dig inspireras av!

Hur ser ekonomin ut?

När du ändå inventerar dina personliga ekonomiska förutsättningar, passa på att fundera på hur det är med orken. Hur mycket/lite energi har du just nu? Behöver du göra det riktigt, riktigt enkelt för dig? Anpassa maten efter Dina behov!

Imorgon skriver vi en veckomeny och en shoppinglista (gör det nu på en gång om du har ångan uppe). Vill du så kan du använda hashtaggen #budgetfrokensmat så delar jag vidare i mitt flöde.

Tack för att du har läst! Dela, gilla och kommentera gärna, vi hörs imorgon!

Hälsningar Karin/Budgetfröken.

2 kommentarer på “Tema matplanera – dag 1: Inventera dina förråd och dina förutsättningar

  1. Det blev en genomgång av frysen igår och oj vad mycket mat det fanns! Skafferiet fick sig en omgång för 1-2 veckor sedan, samma sak där. Hittade en massa bra mat som jag helt hade glömt bort. Målet nu under september är att äta ur frysen i möjligaste mån.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s