Tema matplanering – dag 4: Veckohandla och fördela ansvaret

Det har blivit dags att handla hem mat för veckan och jag tänker gå rakt på sak. Åk inte till butiken om du:

 • är hungrig
 • har hungriga och trötta ungar (och/eller partner) i släptåg
 • saknar inköpslista
 • inte har planerat vad du behöver

Lite på skoj, men mest på allvar. Hur många gånger har jag inte jagat runt i affären med diverse familjemedlemmar (inklusive jag själv) som varit både trötta, hungriga, sura och utleda? Bara gör det inte. Åk istället hem först, ät mat (om det nu finns någon) och se till att de som ska med till affären är med på vad som ska göras där. Gäller alla åldersgrupper! 3-åringen får uppdrag att välja bland tre olika frukter och får det ansvaret, 5-åringen ansvarar för att välja bland tre sorters flingor (eller vad det nu kan vara), den äldre ansvarar för inköpslista/hålla koll så att ni håller budgeten osv. Ni fattar principen? Redan hemma vet barnen om att det är mat och inget annat som ska handlas när ni kommer till affären, på så vis har alla samma förväntningar på turen till affären. Redan här kan det var så att halva klanen troppar av, med tanke på att det inte vankas vare sig godis eller något annat gott. Allt handlar helt enkelt om förväntningar och förutsättningar.

Är ni flera vuxna i hushållet är det kanske självklart att ni delar på ansvaret? I mitt hushåll är vi en vuxen och en tonåring. Ibland två vuxna och en tonåring (när särbon är med). Jag har alltid roddat med allt själv och har haft svårt att be om hjälp. Många gånger har jag tagit på mig martyrrollen (inte snyggt alls!) och med sammanbitna tänder både handlat vrålhungrig och trött efter jobbet. Stackars medmänniskor som råkat stött på mig då… Med åren har jag lärt mig att be om hjälp. Ibland har jag och en kompis handlat tillsammans och hjälpt varandra. Men framförallt har min tonåring hjälpt till ända sedan tonåringen lärde sig gå… Att få känna sig delaktig och få ta ansvar är bara positivt och jag har slutat vara en häxa i matbutiken. Win-win!

Sammantaget handlar det om att planera och be om hjälp så långt man kan. Se till att fördela ansvaret. Om du handlar, kanske någon annan kan packa upp? Om du planerar maten, kanske någon annan kan handla? Shoutout till alla ensamstående som kämpar med eller utan barn där ute, en dag blir de äldre och då är det guld med hjälpsamma stora barn!

Hur gör Du för att fördela ansvaret kring det praktiska med att planera mat, handla och laga maten?

Tusen tack för att du har läst! Glöm inte att dela med dig av dina tankar och reflektioner genom att lämna en kommentar eller gilla/dela.

Hälsningar Karin/Budgetfröken.

2 kommentarer på “Tema matplanering – dag 4: Veckohandla och fördela ansvaret

 1. Jag föredrar att handla själv, jag gör det helst direkt när jag skjutsat dottern till skolan, också då vi har störst chans och fånga en svinnlåda grönt på Willys. Jag föredrar att handla 2 gånger/veckan. Det är för tungt och jobbigt för mig att handla allt på en och samma gång. Jag är helt slut när jag kommer hem, men prylarna måste ju in i kylen liksom. Så ser en perfekt inköpsvecka ut för min del.
  Dock är mitt liv inte alltid perfekt, för livet kommer mellan liksom. Så idag vart det handlat eftermiddag, hungrig (det drog helt enkelt ut på tiden). Ofta blir det inköp av grillad korv m bröd när jag ska handla då (ni vet, sånt finns ju alltid i förköpsbutikerna numera). Fördelen är att då får min man ta emot och lasta in varorna när jag kommer hem och dem hade hunnit äta osv. Mina tips är att ha en välfylld frys (proteinet framförallt). Proteiner köper jag aldrig till ordinarie pris, och allrahelst köper jag det till svinnpris. Så jag har vänt lite på skutan, jag planerar mat utifrån vad jag hittar i svinn helt enkelt och det har fungerat väldigt bra en lång tid.

  Gillad av 1 person

  1. Låter som ett bra upplägg! Jag älskar svinnlådorna, men det gäller som du säger att tajma in dem på mornarna. Min lokala ICA-butik har blivit bättre på att portionera ut svinngrönt under dagens gång!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s