Förhandla om ränta, villkor och försäkringar

Hur länge kan man skjuta upp det där med att förhandla om sina försäkringar, räntor och villkor? Jättelänge! Jag har skjutit på det så länge så jag törs inte ens fundera på hur mycket pengar jag har förlorat. Men som bekant, bättre sent än aldrig!

Häromdagen tog jag mig samman, ringde några samtal och lyckades i slutändan kapa ca 14000kr i årskostnader. 14000kr!!!

Såhär gjorde jag:

 1. Bolåneränta: Mailade till Handelsbanken där jag har mitt bolån. Berättade att jag kollat runt bland andra aktörer och där kunde få 1,19-1,5% ränta på mitt rörliga lån (Avanza, SBAB och Länsförsäkringarbank). Min rörliga ränta har liksom höjts lite nu och då och förra villkorsändringsperioden missade jag. Den här gången tänkte jag inte göra om det misstaget. I dagsläget betalar jag 1,83% på min tremånadersränta och insåg att det var på tok för mycket. Efter två rundor med mail landade vi på 1,29% ränta. Besparing per år: 10740kr. Inte illa pinkat!
 2. Försäkringar: Mina försäkringar är mitt enskilt största dåliga samvete. Jag har helt enkelt inte förmått mig förhandla/byta bolag. Jag har alla försäkringar hos Trygg Hansa och utan att gå in på alla privata detaljer, så är jag jättenöjd med all hjälp jag har fått under årens lopp. När olyckan, sjukdomar och elände har varit framme har det funkat klockrent med snabb hjälp och ersättningar helt utan knussel. Men… Bilförsäkring och villa/hemförsäkring skulle jag ha bytt för längesedan. Det finns så många billigare och minst lika bra alternativ. Kollade runt och insåg att ICA-banken skulle kunna erbjuda exakt samma villkor och innehåll för en bra mycket billigare peng. Ringde TH och sa vad jag kunde få hos ICA och undrade om de kunde matcha. Det kunde de efter lite diskuterande fram och tillbaka. Besparing per år: 2796kr.
 3. Mobilabonnemang: Bytte från Comviq Fastpris till Comviq Fastpris mini. Total besparing per år: 600kr.

Allt som allt lyckades jag pressa ner mina månadskostnader med 1178kr from nästa månad! Något som jag har bävat för så länge var inte ens jobbigt… Totalt spar jag 14136kr per år. De pengarna åker direkt in i mitt aktie- och fondsparande. Om du vill leka med tanken på vad 1178kr/månaden kan generera på fem år, så kan jag berätta att det med 8% avkastning (genomsnittlig avkastning på börsen) genererar 90000kr. Testa ränta-på-ränta-kalkylatorn hos Rika tillsammans. Det är för mig en riktig motivationshöjare!

Mitt tips: Kolla runt och skriv ner vad du kan få för villkor hos andra. Ring upp nuvarande tjänst och lägg korten på bordet. Fråga i första hand om de kan ge dig ett ännu bättre pris eller ännu bättre villkor. I andra hand ”begär” att de åtminstone ska kunna matcha. I annat fall, byt!

90000kr på fem år… Det är helt klart värt ett par mail och några samtal!

Tack för att du har läst! Hälsningar Karin/Budgetfröken.

2 kommentarer på “Förhandla om ränta, villkor och försäkringar

 1. En fråga. Känner du dig inte lurad av försäkringsbolag när de utan några ändringar i omfattning kan sänka premien? Hade du inte frågat hade du betalat för mycket.

  Gillad av 2 personer

 2. Gud va nyttigt inlägg!
  Är på väg till att försöka få ner min bolåneränta då räntan smyghöjs varje gång.
  Funderar på 1 eller 2 års bindning eller fortsätta m rörlig.

  Tack

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s