Hur håller man sig motiverad?

Kan du dela med dig av att hur man håller motivationen igång?

Så löd en kommentar på instagram häromdagen. Hur sjutton ska man orka hålla motivationen på topp, när det av olika anledningar känns motigt? Att dag för dag, vecka för vecka och månad för månad hålla i något man har påbörjat, kan verka nästintill omöjligt. Men jag har några knep som kan vara till hjälp när det kommer till att hålla motivationen uppe under arbetets gång och som jag vill dela med mig av!

I mitt yrke som lärare läser jag en del forskning och de senaste åren har det kommit en hel del ny forskning kring just motivation, där man talar om motivation som en nyckel till elevers skolframgång. Utan att fastna för mycket i skolans värld, menar jag att mekanismerna i mångt och mycket är desamma för de flesta av oss. Jag citerar en forskningsrapport skriven av utbildningsforskarna Margareta Maria Thomson och Jessica Wery, verksamma vid North Carolina State University:

”Motivation kan även beskrivas som en process där individen ställer värdet av att anstränga sig för att klara en uppgift eller uppnå ett mål mot sannolikheten att framgångsrikt slutföra uppgiften eller nå målet” (Thomson och Wery, 2013).

Nedan kommer mina knep, eller snarare strategier för att hålla mig motiverad:

Hitta Din drivkraft. På vilket sätt är det värt själva ansträngningen för att klara uppgiften i förhållande till målet för just Dig? Börja med att ställa dig frågan varför du vill göra den här förändringen. Om vi utgår från att du vill få bättre koll på din ekonomi, göra en budget och att du vill hålla igång arbetet under, låt säga minst 6 månader, så måste du veta varför du vill göra jobbet. Svaret kan tyckas enkelt, du vill få en bättre ekonomi. Bra! Men gräv lite djupare… Varför vill du ha bättre ekonomi?

I mitt fall handlade det om trygghet. Oron över min otrygga ekonomi, skuldkänslorna över att aldrig lyckas spara undan pengar och stressen allt detta medförde, tog alldeles för mycket energi för mig. Som ensamstående förälder ville jag skapa en bättre ekonomisk grund för mig och mitt barn. Det var mitt varför.

Den största drivkraften är min familj och att vi har tak över huvudet och mat på bordet varje dag. Tacksam för det!

Bestäm dina mål. Ett eller flera mål. Det långsiktiga målet skulle kunna vara att ha gjort och använt en budget i 6 månader. Det kortsiktiga är att göra själva budgeten och se till att testa i en månad. Eller att spara ihop till en rekorderlig buffert på lång sikt. Det kortsiktiga målet skulle kunna vara att spara x antal kronor under tre månaders tid (som sen blir grunden för till din buffert).

Var flexibel. När du vet varför du vill göra jobbet, kommer motivationen att finnas där. Mer eller mindre. I början brukar det ofta vara lättare att hålla gnistan vid liv. Man införskaffar sig lite material (som man tycker att man behöver), man har läst på och känner sig både inspirerad och taggad för uppgiften. Man jobbar på och är igång! Sen kommer den oundvikliga perioden då man börjar tappa styrfart. Var tillåtande mot dig själv. Det är okej och fullt förståeligt att du saknar motivation nu och då. Om du halkar av banan, så må det vara hänt. Saker och ting händer hela tiden och nu gäller det att vara förberedd genom att veta vad du ska göra när detta händer. Ja, men vad ska jag göra då? Kanske kan råden nedan vara till hjälp?

Skapa rutiner. Genom att etablera goda rutiner höjer du chansen för att lyckas nå ditt mål. Bestäm vilka rutiner du vill ha och prova. Kom ihåg att det tar ett tag innan man har fått in vanan och innan rutinen sitter.

Sänk förväntningarna. Jo, du läste rätt. Självklart ska du gå in i uppgiften med höga förväntningar på dig själv, men tveka inte att sänka ribban om det skulle behövas. Förenkla och gör sånt som du vet funkar. Krånglar det med att hålla isär rörliga och fasta utgifter? Tänk på de som utgifter bara. Känns det bökigt att att sitta en stund varje kväll? Bestäm dig för en eller två kvällar (eller närhelst det passar Dig!) Du kommer troligen inte se några resultat på studs, men på sikt kommer ditt arbete att göra skillnad som både kommer att synas och märkas. Jag lovar dig att sköldpaddan vinner över haren när det kommer till ekonomiarbete. Så låt det ta tid.

Var snäll mot dig själv. Börja i det lilla och fira när du har nått ett delmål. Klappa dig själv på axeln för att du provar och försöker. Du kommer som sagt att halka av vägen, det är okej! Du kommer missa, glömma eller bara inte orka. Det är mänskligt. Ge dig utrymme att misslyckas, men prova igen. Använd din plan B om A-planen inte funkade. B-planen kan vara allt från att förenkla, pausa eller börja om. Allt du gör är bättre än det du inte gör. (Peppelipepp!)

Avslutningsvis menar jag att motivationen till ett hållbart budget/ekonomiarbete styrs av de underliggande motiven till varför du arbetar med din budget och ekonomi. Därför är ”ditt varför” helt avgörande för att orka hålla i. Snart kommer du att se resultat av ditt arbete och jag lovar dig att resultaten av ditt arbete är en av de största drivkrafterna om något. De där hundralapparna som kunde ligga orörda på sparkontot en hel månad. Antalet köp som minskade markant eftersom du har fått upp ögonen för hur småköp påverkar din ekonomi negativt. Den extra avbetalningen på lånet/krediten eller matpengarna som räckte tack vare att du dragit ned på onödiga köp.

Bra jobbat!

Tusen tack för att du läser, gillar, kommenterar och delar vidare! Hälsningar Karin/Budgetfröken.

Pengar kvar på kontot när nästa lön kommer är en av mina drivkrafter.
Att kunna finansiera julen och andra högtider med befintliga pengar, är väldigt motiverande för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s