Äh! Lönen kommer ändå om ett par dagar…

Samma dag som lönen trillar in på kontot, påbörjar jag en ny veckobudget. Det kan vara en måndag, tisdag eller vilken vardag som helst. Sen rullar det på så varje vecka ända till slutet av månaden, då det brukar bli ett par, tre dagar kvar på slutet. Den här månaden kommer jag ha fem dagar kvar innan lönen kommer den 25:e november.

Hur gör jag då? Låter jag de där ynka dagarna bara vara eller hur tänker jag? Jo, jag tänker såhär, med bara några dagar kvar till lön, så är det än mer viktigt att hålla i slantarna.

Har ni någonsin tänkt tanken: ”Äh! Lönen kommer ändå om ett par dagar…” Typ ”nya pengar kommer ändå snart”, så vad spelar det för roll? Jag har tänkt så. Både en och två gånger. Jag har kunnat tänka saker som ”nu har jag varit så duktig och hållit budgeten i fyra veckor, så nu kan jag unna mig”. Missförstå mig inte. Självklart ska man unna sig. Särskilt om man har en budget och har pengar kvar i slutet av månaden. Men min hjärna som emellanåt tenderar till att tänka den korta snabba vägen, kan lätt vilja släppa taget och bara ”go with the flow”. Lite YOLO ni vet.

Av den anledningen håller jag mig till strategin: ”planera och fördela”. Jag gör alltså en liten mini-veckobudget för de sista dagarna i månaden på samma sätt som jag planerar och fördelar pengarna övriga veckor. Så istället för att släppa taget, ser jag till att hålla mig på banan och fortsätta hela vägen in i mål. Om jag nu har varit så duktig och hållit i slantarna hela månaden, kan jag väl hålla i dem de sista dagarna före lön.

På samma sätt som jag funderar igenom en hel kommande vecka, funderar jag på hur behoven för dessa sista dagar ser ut. Det fungerar alldeles utmärkt eftersom jag inte delar upp pengarna i fyra lika stora delar, utan budgeterar vecka för vecka utifrån hur mina behov och min ekonomi ser ut. Jag får nämligen den här frågan ganska ofta och jag misstänker att många fastnar i tänket ”dela månaden på fyra veckor och fördela pengarna i fyra högar”. Då kan det bli krångligt de där sista dagarna. Som sagt, jag misstänker att det kan ha med det att göra, men jag vet inte säkert.

Så berätta gärna, hur tänker du?

Veckobudgetmallen hittar du här och alla andra mallar finns här.

Tusen tack för att du läser! Hälsningar Karin/Budgetfröken.

Pssst…. Du prenumererar väl på nyhetsbrevet? Nästa brev skickas ut den 1 november. Klicka här om du vill få nyhetsbrevet, som är helt gratis!

2 kommentarer på “Äh! Lönen kommer ändå om ett par dagar…

 1. Hej! Du har peppat mig jättemycket, jag är en sån som lever på marginalerna och verkligen behöver en budget och du gör det roligt. Har dock en fråga, lite dum kanske men i din veckobudget, vad menas med nedflyttat? Vad fyller den för funktion?

  Gillad av 2 personer

  1. Hej!
   Vad fint att höra att jag kan vara till hjälp! Inga dumma frågor… Nedflyttat är summorna från övre delen (veckans fyra första dagar), som du tar med dig ner till undre delen.
   Hör av dig igen ifall du undrar något!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s