Om budgeten inte håller?

En bit in i månaden och du inser att det här håller inte… Utgifterna börjar redan skena iväg och du inser att matbudgeten var satt lite väl tight, eller att pengarna på nöjeskontot snart är slut. Mer eller mindre oförutsedda saker kan ha inträffat. För visst kan saker hända, saker som inte går att ta höjd för. Samtidigt kan det vara shopping som absolut hade kunnat vänta, eller nöjen som inte var helt nödvändiga, men som du ändå där och då valde att prioritera. Oavsett vilka anledningarna är, så tänker du kanske såhär:

  • ”Skit samma, nu är budgeten redan förstörd. Lika bra att släppa taget och ta nya tag nästa månad”.

Eller såhär:

  • ”Ooops! Nu har jag spenderat mer än vad jag hade tänkt. Dags att styra upp saker och ting och göra det bästa av situationen”.

Här gäller det att ha några enkla strategier. Min bästa strategi är att dela upp månaden i mindre delar och på så vis ge sig en ny chans varje vecka. Så även om en vecka gick åt skogen, så tar jag nya tag veckan därpå. En annan bra strategi är att inte vara för hård mot sig själv och ge upp. Det må vara hänt att du valde att överspendera pga olika anledningar, det betyder inte att du måste fortsätta göra det resten av månaden!

Men, hur ska jag skriva/fylla i min budget då? Här kan det vara lätt att lockas av att vara ”duktig” och liksom sopa saker och ting under mattan, bara för att man vill att budgeten ska se bra ut. Mitt råd är att fortsätta att skriva upp varenda inköp. Hur onödiga eller oplanerade de än må ha varit. Fortsätt notera dina inköp och låt det bli minus i budgeten. Du kommer att ha ett perfekt underlag till din nästa budget. Märkte du att matkostnaden drog iväg? Kanske hade du budgeterat den kategorin för lågt? Nöjeskontot övertrasserat med lite väl mycket? Ställ dig återigen frågan, lågt budgeterat eller överspenderat?

En budget med massa ”fel” och minusposter ger dig som sagt värdefull information inför nästa månad. Slå inte för hårt på dig själv, känn dig istället stolt för att du är på gång att få bättre koll på din ekonomi!

Bra mallar att använda:

Tusen tack för att du läser, gillar, kommenterar och delar vidare!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

2 kommentarer på “Om budgeten inte håller?

  1. Så klokt skrivet! Jag har varit lite för frikostig med vissa inköp den här månaden, och ja, en hel del var nog inte helt befogade eller nödvändiga. Dock är alla uppskrivna om än att det gör ont och jag tror ändå att jag kommer kunna hålla min totala månadsbudet men inte de olika kategorierna.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s