Budget & kategorier!

Ja, det må vara hänt att vi är mitt i (inte riktigt, men jag vill tänka optimistiskt…) november och att lönen kom för ett gäng dagar sedan. Om du ändå vill komma igång med din budget, så går det alldeles utmärkt!

Börja med att skriva ner alla inköp och fundera på om du kan kategorisera dem. Jag har åtta kategorier som jag fördelar inköpen mellan:

  1. Mat: mat som jag köper i matbutiken.
  2. Hushåll: tvätt, disk, städ, ljus, servetter och köksgrejer som aluminumfolie etc.
  3. Transport: bensin, parkering och vägskatt.
  4. Roligt: nöjen, shopping, snacks, godis och alkohol.
  5. Övrigt: oförutsedda saker som swish till insamling, oplanerade utgifter m.m.
  6. Kläder: kläder, skor och underhåll tex skomakaren.
  7. Hälsa: apoteksinköp och läkarbesök.
  8. Beauty: kroppsvård, make-up, frissa etc.

Det här är alldeles perfekt för mig, inte för många och inte för få kategorier. Du kanske vill ha färre eller fler, snart hittar du det som passar för just dig.

Vad är nyttan kanske du tänker nu? Jo, dels är det smidigt att veta hur mycket du spenderar på vad och dels underlättar det ENORMT när du ska fixa din budget. Det bästa är om du kan notera alla inköp under ett par månader. Då har du ett bra underlag för hur dina köpmönster ser ut. Annars är det så himla lätt att tro att man spenderar si eller så mycket på låt säga, mat. Men börjar du kika på kvittot så inser du att där finns allt möjligt. Handlar du på en stormarknad finns ju i princip det mesta att köpa. I slutändan är det kanske 75% mat och resten en massa annat.

Min erfarenhet är att det finns mycket pengar att spara in på just mat och då är det bra att veta hur mycket pengar som verkligen går till mat. Prova gärna underlaget ”Vad har jag köpt”, där du kan skriva upp dina kategorier och färgmarkera därefter.

Som sagt, månaden är igång och du kanske tänker att det är för sent att börja med en budget, men en veckobudget kan vara perfekt att börja med. Mallen hittar du här: Veckobudgetmall.

Tack för att du läser och glöm inte att höra av dig ifall du undrar över något eller bara vill få lite budgetpepp! Budgetfröken finns på insta, facebook och mail: budgetfroken@gmail.com Hälsningar Karin/Budgetfröken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s