Gör en konsumtionskoll

Om några dagar fylls de flesta konton på av lön, bidrag, studiemedel och/eller andra ersättningar. Är du beredd? Har du förberett och banat väg för dessa pengar eller tänker du att det finns alltid hål att fylla och att det får bli som det blir?

Ja, en sak är säker, det blir som det blir! Men det fiffiga är att du kan bestämma en hel del kring hur det blir. Du har säkert redan hört talas om att det är du som ska styra dina pengar och inte tvärtom? För även om vi inte kan styra allt till 100% så finns delar av din ekonomin som du verkligen kan styra. Jag tänker på:

Konsumtion. Den styr du helt och hållet själv. Ja, fast äta bör man, annars dör man, tänker du kanske. Absolut! Dessutom behöver man kläder på kroppen, sätt att ta sig till och från sin skola eller sitt jobb. Man behöver en gokaffe, ett glas vin eller en rejäl påse smågodis också. Ja, ni fattar… Listan över allt man behöver kan göras lång, men till syvende och sist är det du som styr hur mycket du ska spendera.

Ta en funderare inför nästa månad. Vart tar dina pengar vägen? Hur mycket lägger du egentligen på mat, nöjen, kläder osv. Känns summorna rimliga? Eller vill du dra ner på något? Behöver maten landa på 6000-7000kr för ett hushåll med två vuxna och ett litet barn? Ja, kanske, Bara ni har gjort ett medvetet val. Nöjeskontot? Vad innefattar det? Är det utemat, shopping, alkohol, presenter? Hur mycket landar det på? Är du/ni nöjda? På det här sättet styr vi vart våra pengar tar vägen.

Prova gärna den nya mallen ”Konsumtionskollen” som kan vara en hjälp är du vill få en överblick över din konsumtion. Den finns både med kategorier och utan kategorier.

Dagarna före lön kan bli de viktigaste dagarna på länge. Genom att se tillbaka på månaden som varit och ta nya beslut inför den kommande så har du tagit kommandot över din ekonomi. Inte tvärtom!

Tack för att du läser! Hälsningar Karin/Budgetfröken

2 kommentarer på “Gör en konsumtionskoll

  1. Hej. Gillar allt bra gratismaterial som finns att hämta här, det hjälper mig otroligt mycket för att ha någon form av koll på min ekonomi, och jag älskar listor!
    En synpunkt bara som jag skulle önska: Om alla dessa mallar kunde stå i vanlig enkel skrift, alltså typsnittet eller vad det heter. Hag har så himla svårt att läsa när det är snirklig text och krumelurer osv. Bara ett förslag 😉

    Gilla

    1. Säger det samma, varje ord. Helt fantastiskt bra sida, absolut enda som verkligen är sämre är teckensnittet i mallarna. Många synskadade har svårt att läsa det. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s