Siktet inställt mot att leva i ekonomisk frihet

I framtiden, låt säga om ca 20 år, kommer jag att vara ekonomiskt fri. Då har jag betalat av mitt bolån så pass mycket att jag har lagom mycket kapital bundet i mitt boende och har tillräckligt med pengar för att leva i ekonomisk frid och harmoni. Studieskulden kommer dessutom vara ett minne blott. Om allt går enligt planerna. Men… Livet följer sällan planen och saker och ting går inte alltid som på räls. Därför räknar jag iskallt med att det kommer att hända saker som gör att jag kanske inte alls är där jag trodde mig vara om 20 år. Samtidigt så tillåter jag mig att leka med tanken att det kan gå. Ja, det kanske till och med kommer att gå fortare än vad jag tror.

Bjuder er på rimfrost i brist på snö…

Min fasta övertygelse är att man måste tro på det man gör och genom att krydda det med en gnutta önsketänk, kan man nå väldigt långt. I mitt fall handlar skuldfri om att inte ha onödiga skulder som konsumtionskrediter, privatlån eller ett överbelånat boende. Om drygt tjugo år är jag pensionär (va, hur är det ens möjligt!!?) och jag hoppas kunna ha ett boende där jag har låga omkostnader och så lite kapital som möjligt bundet i boendet. Jag kommer att ha en pension i form av sparade medel i olika former och jag kommer inte att sträva efter att lämna efter mig några enorma summor. Målet är att kunna resa och leva ett anständigt liv i ekonomisk trygghet där jag inte är beroende av någon annan.

Nog verkar det stämma att jag är pensionär om ca 20 år. Jag låter redan som en pensionär! ”När jag blir pensionär… Då ska jag…” Livet är ju här och nu och tro för all del inte att jag och min familj lever på vatten och bröd och aldrig unnar oss något, bara för att allt roligt ska ske när jag blir pensionär. Livet som sagt… Min mamma dog ung och hann aldrig bli pensionär. Det är något jag ständigt har i tankarna, samtidigt lever min pappa och är en frisk och pigg pensionär, men han har inte möjlighet med några ekonomiska utsvävningar. Min poäng är att man självklart ska leva sitt liv här och nu och njuta av allt som livet har att erbjuda, samtidigt vill jag planera för en trygg tid som pensionär. Det jag kan påverka, påverkar jag och det jag inte kan påverka, det accepterar jag.

Sinnesrobönen ni vet:

”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan påverka, mod att påverka det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

Hur tänker Du? Lämna mer än gärna en kommentar, dela gärna inlägget eller tryck på gilla om du gillar. Ha en fortsatt fin dag!

Tack för att du har läst, hälsningar Karin/Budgetfröken.

5 kommentarer på “Siktet inställt mot att leva i ekonomisk frihet

 1. Låter väl klokt. Då jag var 16år så hade jag ett par extrajobb och en stor del av dom pengarna fick gå på den tidens pensionsspar. För en sak som var glasklar redan för dryga 30år sedan. Pengarna skulle vara slut och man skulle bli fattig.

  Med åren så avstannade väl det där och livet hant ikapp. Köpte in mig på ett projekt för 5år sedan i Spanien tillsammans med en kompis. 2 veckor innan viruset anföll Spanien så sålde vi med en bra avkastning, startkapital för ett bra framtida liv om man vill göra nått bra av det.

  Gillad av 1 person

 2. Ja men både och. Hade en årlig avkastning på 12%, men med pandemi så har man förstås ingen aning om vad som händer. Det kommer alltid fler tåg att hoppa på. Ibland har bara var sin sak sin tid. 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Får panik när jag tänker på hur lite jag tjänade åren innan 30 pga sjukskrivning och arbetslöshet. Nu vid 43 känner jag att jag måste ”jobba ikapp” min förlorade pension, men hur? Tacksam för tips!

  Gillad av 1 person

  1. Hej!

   Tack för din kommentar! Jag känner så väl igen mig… För ett par år sedan satt jag hos banken och bankkvinnan rådgav mig att jag behövde spara 7000kr i månaden, helst mer (!!) för att kunna ha en bra pension. Jag höll bokstavligen på att trilla av stolen, men tog mig samman för att sedan bryta ihop ute i bilen. Jag tänkte att det här kommer aldrig att gå. 45 år gammal och inget privat pensionssparande öht. Med det sagt så insåg jag efter ett tag att det viktiga var att jag kom igång. Så jag började i det lilla och idag pensionssparar jag 3000kr i månaden. Små steg, ett i taget är mitt tips!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s