Om att ta ansvar för andras ekonomi

Tar du ansvar för någon annan människas ekonomi? Ser du till att någon annan betalar sina räkningar? Lånar du ut pengar till nära och kära fast du egentligen skulle behöva pengarna själv? Ställer du upp i tid och otid genom att låna ut några hundra eller till och med några tusenlappar här och där?

Har du svarat ja på minst en fråga så tar du (enligt mig) indirekt överdrivet ansvar för någon annans ekonomi. Okej, jag vet att det här är känsliga saker. Anledningarna kan vara hur ädla som helst och personen du alltid räddar kan vara en partner, en bästa vän, ett syskon, en förälder eller ditt eget barn. Vi är många som tenderar att bära på överdrivna ansvarskänslor för andra och ofta är det vi som ”rycker in och rycker ut”. Frågan är om det är särskilt bra i längden?

Visst, alla kan hamna i ekonomiskt trångmål emellanåt. Jag har också blivit tvungen att fråga personer i min närhet om ett lån vid ett par tillfällen. Jag tror de flesta har varit i liknande situationer där vi med stor tacksamhet tar emot en utsträckt hand. Gott så! Men det jag vill lyfta fram här handlar om personer som gång på gång frågar om pengar/lån/andra ekonomiska tjänster.

Jag är först i kön att räcka upp handen på att vara den som genom åren tagit alltför stort ansvar för andras ekonomi. Varit den schyssta kompisen, härliga partnern, snälla personen som ställt upp med pengar. Som sagt, nu pratar jag inte om enstaka händelser utan situationer där jag regelrätt har blivit ekonomiskt utnyttjad. Eller om jag vänder på det, där jag inte har varit tydlig med mina gränser. En lite stukad självbild har genom åren ställt till det eftersom jag varit rädd för att bli lämnad om jag inte har ställt upp. Jag har haft otroligt svårt att säga nej när det kommer till pengar. Jag har inte velat verka ogin eller snål. Många gånger har jag lånat ut pengar eller gett bort pengar fastän jag och mitt barn behövt dem själva.

Som barn fick jag lära mig att alltid dela med mig oavsett hur lite av något jag hade. Tanken är så fin och jag tänker så än idag. Skillnaden är att jag inte vänder ut och in på mig själv i syfte att vara andra till lags eller för att undvika en konflikt. Idag har jag lärt mig att sätta kärleksfulla gränser eftersom jag måste ta hand om mig och mitt barn i första hand. Jag har inte ansvar för någon annans ekonomi än min egen. Känn på de orden: Du ansvarar bara för dig själv och din ekonomi!

Sammanfattningsvis, fundera på om du verkligen kan avvara pengarna och om du vill fortsätta låna ut/ge bort pengar till människor i din omgivning. Om du verkligen vill det ska du självklart fortsätta, men känner du att det skaver någonstans, fundera på varför. Är du en av alla oss som har en tendens att vilja vara andra till lags? Tar du överdrivet ansvar för andra? Har du svårt att sätta gränser?

Lämna gärna en kommentar med vad det här väcker för tankar hos dig!

Tusen tack för att du läser, hälsningar Karin/Budgetfröken.

9 kommentarer på “Om att ta ansvar för andras ekonomi

 1. Känner så himla väl igen det där med att vända ut och in på sig själv, både i stort och smått! Om nån frågade om jag ville följa med och ta en fika så kunde jag boka om en massa som jag hade planerat bara för att inte behöva säga nej. Jag älskar att göra saker för andra men har börjat inse att jag måste räcka till åt mig själv också.

  Så för min del gäller det kanske mer att jag lånade ut mig själv än att jag lånade ut pengar men jag tror att det är samma mekanismer som ligger bakom. Och precis som när det gäller att låna ut pengar så finns det personer som utnyttjar ens snällhet och (i värsta fall) aldrig betalar tillbaka.

  Gillad av 2 personer

 2. Känner verkligen såå igen mig i detta inlägg, och tror att många också känner igen sig. Länge var jag alldeles för snäll och gav frikostigt av både min egen tid och pengar jag själv hade behövt, för att hjälpa några jag trodde var mina riktiga vänner. Det kunde vara småsummor som ofta lånades ut, eller så vände jag ut o in på mig själv för att åka till dem på fika eller hjälpa dem med ditt o datt. Fick aldrig något tillbaka.
  Det tog lång tid innan jag insåg att det jag behövde göra var att klippa banden till dessa energislukare. Efteråt insåg jag att jag hade varit alldeles för snäll, att jag bara ville bli älskad, och att det utnyttjades. Det tog tid innan jag kunde bygga upp min dåliga självkänsla, och inse att jag är värd mer.
  Väldigt bra inlägg, det är just sådana känsliga saker som är extra viktiga att ta upp. För det är sånt många inte vågar prata om själva.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack för din kommentar! Ja, jag tror att vi är många som skriver under på att vi i vår strävan efter att bli älskade och inkluderade haf ställt upp i vått och torrt, många gånger på bekostnad av oss själva. Vad fint att du har släppt energitjuvarna på fri fot! Ha en fortsatt fin dag och ta hand om dig!

   Gilla

 3. Känner så väl igen mig i det du skriver. Har lånat ut pengar många gånger till olika ”vänner” och släktingar. En del har varit bra på att betala tillbaka medans andra inte alls trots påminnelse. Blir så irriterad att de inte ens kan betala tillbaka tex. 50 kr åt gången men att handla en massa annat det går bra. Nu har jag varit bestämd med att jag inte lånar ut pengar längre men att jag gärna hjälper till på andra sätt.

  Gillad av 2 personer

  1. Så himla ledsamt när människor inte ens visar viljan att vilja betala tillbaka. Bra att du sätter en gräns och precis som du skriver, man kan hjälpa till på så många andra sätt!

   Gilla

 4. Klokt inlägg! Jag känner inte igen mig, som tur är har jag aldrig behövt stötta någon annans ekonomi. Men jag känner igen andras situation. Jag tror att man i de flesta fall gör en björntjänst till personen i fråga. Undantaget speciella tillfällen någon kan behöva hjälp förstås.
  Kul att se dig här Budgetfröken, vi följer på Insta ju! Håller på att utveckla @nikmorsans blogg och hemsida:) http://www.snikmorsan.blog Ha en fin lördag/Snikmorsan

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s