I vilken ände ska man börja?

Julen har passerat, nyår likaså. Kalendern visar januari 2021 och förhoppningsvis ska det nya året föra med sig en massa gott. Bakom oss kan vi lägga både små och stora orosmoln och istället tillåta oss att blicka framåt! Det där med att blicka framåt kan kännas som lite väl nötta ord, men vet ni, jag tror inte det är så dumt att se framåt om man samtidigt vet med sig att man är färdig med det som redan varit.

Sagt och gjort, nu blickar vi framåt och vad vet jag? Kanske har du som läser bestämt dig för att ta ett nytt grepp om din ekonomi? Du kanske vill städa upp eventuella skulder, ändra negativa köpmönster och till och med börja med en budget?

I vilken ända ska man börja? Jag har den senaste tiden fått väldigt många frågor om det här med hur man kommer igång. Kika även gärna på mina tidigare inlägg på ämnet:


Här nedan svarar jag på de vanligaste frågorna jag får just nu:

 1. Jag har så rörig ekonomi och vet inte var jag ska börja. Svar: Mitt råd är att börja logga alla dina inköp. Bestäm dig för att under en månad (helst två, gärna tre) skriva upp allt du handlar. Minsta lilla chokladbit där framme vid kassan ska skrivas upp. Använd block och penna eller använd någon av mina mallar. Det här steget kan kännas både tråkigt och onödigt (jag vet!), men hoppa inte över det. Du vill väl verkligen veta vart dina pengar tar vägen? Dessutom kommer du kunna spara en hel del pengar.
 2. Jag vill gärna komma igång, men får panik av tanken på att jag har så dålig koll på min ekonomi. Svar: Sträck på dig själv, ge dig själv en klapp på axeln och beröm dig själv för att du har modet och viljan att se på din ekonomi med ärliga ögon. Det finns en början för allt! Panik paralyserar oss och hela vårt inre (och ibland yttre) vill bara fly och sopa allt under mattan. Vi städar hellre garderoben, färgsorterar ungarnas strumpor och rensar avloppet, än sätter oss ner för att se över vår ekonomi. Du har ju dålig koll för att du inte har prioriterat att ha koll. Du har säkert stenkoll på tusen andra saker, men nu har det blivit dags att ta kontrollen över Din ekonomi!
 3. Vilka skulder ska jag betala av först? Jag har flera olika kreditkortsskulder och smålån och vet inte vilka jag borde betala av först. Svar: Varje situation är unik och jag brukar alltid ge rådet att kontakta kommunens Budget- och skuldrådgivare. Tjänsten är kostnadsfri och de har tystnadsplikt. De kan se på dina skulder med objektiva ögon och vägleda dig rätt! Om du ändå vill försöka själv så brukar man även nämna två olika sätt att angripa sina skulder. Det ena sättet kallas för snöbollseffekten ( debt snowball effect) där du väljer att betala av det minsta lånet först, när det är avbetalat tar du nästa osv. Det andra sättet kallas för lavinmetoden (dept avalanche method) där man ser till att betala av lånen med högst ränta först. Det kan vara en god idé att sätta sig och fundera på vilken av dessa metoder Du tror kan passa just Dig.
 4. Nytt år och jag känner mig så otroligt pepp på att komma igång, men min partner är inte alls lika sugen på att ta tag i ekonomin. Svar: Din partner har troligen inte kommit lika långt i tanken som du och kan behöva en längre startsträcka. Mitt råd är att börja i det lilla. Berätta för hen om dina tankar och att du ser ett behov av att förbättra vissa saker när det kommer till er ekonomi. Har din partner tänkt på något som du kanske har missat? Har ni samma mål, eller kör ni lite parallellt med era egna mål och kanske saknar ett gemensamt mål för er ekonomi? Öppna upp för en dialog och ha förståelse för att ni inte är på samma våglängd just nu. Det är inget som hindrar er från att hitta gemensamma mål för er ekonomi, men räkna med att det tar lite tid. Kanske kan ni åtminstone enas om att matkostnaderna dragit iväg? Skulle ni kunna börja med att se över matinköp och på så vis börja i någon ände? Min erfarenhet är att när ens partner ser resultaten brukar det vara lättare att ta tag i nästa del och sedan nästa… Ni som är intresserade av det här med att samarbeta med sin partner gällande ekonomi, nästa nyhetsbrev (februaribrevet) kommer ha detta som tema. Anmäl dig här!

Budget-along!

Om du ändå känner att ja, ja… Jag vill bara starta upp och det NU, så haka på mig i nästa vecka (11-17 januari) då kommer jag fokusera extra mycket på veckobudgeten på Instagram och instastories. Så känner du att du bara vill starta upp och testa, haka mer än gärna på med en veckobudget. Mallen jag använder kan du hämta hem här och du, ifall du inte har utskriftsmöjlighet, rita bara av den!

Tusen tack för att du läser, kommenterar och delar vidare!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

En kommentar på “I vilken ände ska man börja?

 1. Jag är otroligt peppad på att köra igång på allvar under detta år.

  Förra årets projekt i vår familj var att bli mer självförsörjande genom att växla upp vår odling samt baka bröd under hela åter. Det gick toppen.

  Under hösten började min man följa flera olika budget-konton på Instagram, bland annat dig. Och började sakta men säkert väva in mig i att vi skulle ta tag i vår ekonomi. Sagt och gjort dammade jag av vår excelkalkyl för alla våra fasta utgifter och uppdaterade den med nya formler.

  Även jag hittade in till dig och ditt sätt att föra veckbudget med tilltalande färg och form har träffat precis rätt. Vi började med veckobudget i måndags och igår skapade jag mig en budgetpärm samt lysande till det och beställde nya pennor (älskar pennor).

  Idag ska jag åka och möta min mamma för en promenad samt överlämning av massor av dina utskrifter som jag bett henne skriva ut åt mig.

  Så från djupet av mitt hjärta, tack för att du delar med dig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s