Årets fattigaste vecka

Slutet av januari och en vecka kvar till löning, det här anses av många vara årets fattigaste vecka. Jul och nyår har belastat decemberlönen, som dessutom ska finansiera hela januari – tufft! Det här gäller såklart inte alla, men visst är vi många som ser fram emot att det trillar in nya pengar på kontot om en vecka, oavsett fattig-månad eller ej…

När inkomsten väl dyker upp på kontot, finns en risk att betalningar från december har skjutits upp och att räkningarna tornar ihop sig, om ej likt ett berg, åtminstone likt en hög. Jag tänker att man i december kanske har handlat julklappar/annat på Klarna och valt att betala längre fram. ”Längre fram” är nu… Kanske har man tvingats leva riktigt knapert i januari och längtat efter att få unna sig när lönen väl kommer? Vintern kom dessutom med buller och bång i södra och mellersta delarna av landet, vilket kan innebära dyrare klädinköp, som många tvingats skjuta på fram till nästa lön. Januarilönen.

Min poäng är att januarilönen likt decemberlönen ska ”bära” mycket.

Till er som av olika anledningar tvingats lösa julklapparna genom ”betala senare” eller som överraskades av en superhög elräkning eller vad det nu än kan vara som gör att ni känner en ekonomisk stress, här kommer ett par råd:

 • Handlat på avbetalning/betala senare? Försök att betala av allt/så mycket som möjligt och nyttja endast de där 30 dagarna som brukar erbjudas. Har du handlat något som du kan lämna tillbaka? Gör det i så fall.
 • Vill du unna dig något efter en tuff månad? Unna dig ekonomisk trygghet genom att inte handla/klicka hem ditten och datten. Betala istället det du redan har handlat. Stoppa där. Du löser inte ekonomisk stress genom att handla mer.
 • Har det kommit en halvmeter snö och barnen behöver nya överdragsbrallor, vantar – you name it! Kolla runt bland bekantskapskretsen, finns det möjlighet att låna/byta/ärva? Tveka inte att fråga på fritids/skolan om det finns kvarglömt som du kan få eller låna från. Win-win, jag lovar!
 • Skulle du känna minsta gnutta skuld eller skam över att det drog iväg över jul eller att pengarna helt enkelt inte räckte? Försök att lägga de känslorna åt sidan och räta istället på dig, känn dig stolt över att du drar i handbromsen här och nu. Det som har varit har varit. Nu är nu!

Tankar eller frågor? Tveka inte att lämna en kommentar eller kontakta mig! budgetfroken@gmail.com

Tusen tack för att du läser!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

3 kommentarer på “Årets fattigaste vecka

 1. Nu sista veckan inför lön har en del matbutiker bra extrapriser, det kan man utnyttja.
  Men bästa tipset tycker jag är ditt tips att spara inför jul som ett spar-mål. Det är skönt att ha pengar färdigsparat när jul väl kommer 😊

  Gillad av 1 person

 2. Jättebra inlägg! Även om jag helt slutat handla på kredit så har jag ändå varit och smålånat från mitt egna sparande som jag inte alls vill egentligen..Men nu så ser jag fram i mot löning och en ny fräsch Februari-budget 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s