Påverka det du kan!

För ett par månader sedan fick jag ett meddelande av en följare som kände en viss frustration över att hon upplevde att många andra kunde spara så himla mycket. Jag kände igen mig i hennes beskrivning och kunde relatera till att det är lätt att tro att ”alla andra” lyckas, medan man själv kanske inte tycks lyckas med lika mycket. Vi kom in på det här med sparkvot (månadens sparande delat på månadens nettolön, lika med sparkvot i procent) och att flera ekonomikonton valde att lyfta fram hur stor deras sparkvot var månad efter månad. Ett av dessa konton var mitt! Samtidigt som jag var en av alla som valde att belysa hur stor del av min lön som gick till sparande, var det inte alls länge sedan jag knappt hade något sparande över huvud taget…

Där och då bestämde jag mig för att pausa från att skriva om hur stor min sparkvot var. Inget fel att fokusera på sitt sparande, tvärtom! Men jag slogs av tanken att många av mina följare kämpar med sin ekonomi. Människor som på riktigt kämpar med att få pengarna att räcka till och då kan det kännas väldigt avlägset att prata om sparkvot. Istället valde jag att fokusera på min konsumtionskvot.

För många kan det vara lättare att påverka sin konsumtion istället för sitt sparande. Kanske kan det vara lättare att tänka att även om jag inte har någon hög inkomst, eller känner att jag kan spara särskilt mycket, så kan jag alltid påverka min konsumtion, alltså hur mycket jag väljer att spendera efter det att alla räkningar är betalda.

Sagt och gjort! Den summan som jag har kvar efter det att mina räkningar är betalda, den delar jag med min nettolön (lön efter skatt) och då får jag den procentuella andelen, den så kallade konsumtionskvoten. Påverka det du kan! Känns det lättare för dig att försöka hålla nere på utgifterna (vilket jag är säker på att du redan gör om du har låg inkomst), fokusera på det. Minskad konsumtion leder ju i sin tur till ett ökat sparutrymme.

Återigen kommer jag att tänka på hur skambelagt det är att inte kunna spara eller ha ”koll på” sin ekonomi. Jag talar av egen erfarenhet. Känslan av att ”alla andra” verkade kunna spara och såg det som en självklarhet att ha en buffert. I de flesta fall var det dessutom par med två inkomster som jag jämförde mig med. Jag som kämpade för fullt med att få pengarna att räcka till mig och mitt barn. Att dessutom känna sig som en liten lort bara för att jag inte lyckades behålla pengarna på sparkontot, gjorde inte direkt susen för mitt självförtroende.

Av den anledningen tar jag varje chans jag får att visa på lite alternativ. Hur kan man tänka istället? Det är så himla lätt att säga saker som: ”sluta jämföra dig med andra”, när det ligger i vår natur att göra det. Kanske kan du istället tänka att du kan påverka det Du kan och att det finns andra alternativ. Okej! Du kanske inte har någon sparkvot, men du har en konsumtionskvot och den kan du påverka i allra högsta grad.Tack för att Du har läst!

Hälsningar Karin/Budgetfröken.

3 kommentarer på “Påverka det du kan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s