Skuldberget ökar lavinartat…

I söndags publicerade Aftonbladet en artikel på ämnet privatekonomi och om riskerna med att köp först och betala sen. Låter det bekant? Bara för någon vecka sen tog jag upp ämnet på instagram och då handlade det om Klarna som erbjuder just detta med att köpa först och betala sen.

För många innebär det här inga problem, så länge man har koll på när fakturan ska betalas och att pengarna verkligen finns. För många andra innebär det här en klart förhöjd risk. Man tenderar att köpa för mer pengar än vad man från början hade tänkt. Eller så är man fullt medveten om att pengarna inte finns på kontot, men att det kommer att komma in pengar längre fram och så skjuter man fram betalningen.

Till alla er som känner att det här inte är något problem, grattis! Till alla oss andra som vet att vi mer eller mindre tenderar att göda osunda köpbeteenden eller att funktionen triggar oss att spendera mer, fortsätt läs! Du är inte ensam och det finns flera olika sätt att bryta ovanan. Nedan följer några råd som hjälper mig:

 1. Måste du köpa detta just idag, eller kan du vänta och se om det känns lika aktuellt imorgon?
 2. Om du har bestämt dig för att handla, fråga dig själv, finns det pengar som är avsatt för just det här köpet?
 3. Om du väljer att klicka på köpknappen, då måste pengarna lämna ditt konto direkt.

Den vanligaste invändningen mot att betala direkt kan låta såhär: ”Men det är så smidigt att få hem och prova först och det känns tryggt att först få se det jag har handlat innan jag betalar”. Ja, det är det, men det är lika smidigt att returnera och byta också. Var ärlig mot dig själv, använder du det som ett argument bara för att få skjuta på betalningen? Bara du vet vad som är bäst för dig!

Sitter du redan på skuldberget och känner oro för hur du ska kunna betala dina räkningar? Nedan följer tipsen hämtade ur Aftonbladets artikel:

 • Om du märker att du inte kommer att kunna betala en räkning så gäller det att agera direkt. Kontakta det aktuella företaget och be om en avbetalningsplan. Det sämsta du kan göra är att inte göra något alls.
 • Hyran är den viktigaste fakturan. Se alltid till att betala den först av allt.
 • Undvik att handla för pengar som du inte har. Säkerställ att du har tillräckligt med pengar om du väljer att skjuta upp en betalning.
 • Ta hjälp om du får problem. Prata med familj och vänner. Din kommun har budget- och skuldrådgivare som kan ge stöd.

Källa: Kronofogden

Särskilt den sista punkten vill jag slå ett slag för! Alla kommuner erbjuder budget- och skuldrådgivning som är helt kostnadsfri. Tag kontakt via kommunens växel.

Jag skrev om det i ett tidigare inlägg som heter: Hjälp finns att få!

Tack för att du läser! Lämna gärna en kommentar, gilla eller dela inlägget vidare!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

4 kommentarer på “Skuldberget ökar lavinartat…

 1. Jag är ett exempel, började smått med att handla på klarna men betala av de relativt fort, skulden ökade gradvis när man började vara föräldraledig och tyckte de var roligt att ”unna” sig saker, å betala minimum belopp, detta ökade med fler avbetalningar på flera sidor, UC efter UC, tog ett lån för att baka ihop skulderna,
  Sen kom de här året och fick stämpla, var utan inkomst 2 månader, sambon blev arbetslös, betalade hyra och mat med kredit.
  Nu massa förfallna krediter å räkningar, pga så många Kreditupplysningar får jag inte samla ihop ett lån.

  Nu har jag som tur är fått fast jobb, räkningarna ligger snart hos Kronofogden, vilket är tråkigt på ett sätt men det känns nästan som en lättnad att inte kunna ta något på kredit igen, nu när jag måste bygga upp en ekonomi igen samt betala av skuldberget med helt onödig konsumtion.

  Tack för en kanon bra blogg och konto!!!
  Tror de behövs flera som dig i dessa sociala medier som handlar så mycket om konsumtion å så lite om hur du hanterar ekonomin 🍀

  Gillad av 3 personer

  1. Tack för din kommentar! Hoppas innerligt att det läser sig för er framöver och grattis till jobb! Ofta är det ju jobb och inkomst som skapar trygghet i ekonomin. Så himla lätt att det rasar när man blir av med jobbet. Fortsatt lycka till och tack för att du läser!

   Gilla

 2. Jag har tidigare handlat mycket på Klarna och alltid på ”betala-sen” När det stod ”Klarna” då kände jag mig trygg. Och det var ju så smidigt..Idag när jag handlar så betalar jag direkt, har spärrat mig på både Klarna och Qliro för avbetalningsköp, det är också smidigt 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s