Budgeten spricker, hur gör jag?

Du har gjort en plan, en budget, för den kommande månaden och allt är frid och fröjd ända tills det där oväntade inträffar. Hur gör du då? Det finns olika sätt att lösa det på och innan jag ger er några exempel, vill jag påminna om att det egentligen inte finns några rätt eller fel. Inget särskilt kommer att hända och du gör ”fel”. Ingen budgetpolis kommer att komma, det är bara dina pengar och din egen plan som du försöker att styra upp. Gott så! Med det sagt vet jag att det man oftast är ute efter är ett system som känns bra och som i slutändan är tydligt för en själv.

En budget är som sagt var en plan, inget facit. Låt säga att du ni i slutet av april gör en budget för maj. Du gör upp en plan för dina pengar. När du är klar har du placerat ut varje krona i form av att en viss del av inkomsten går till nödvändiga utgifter, en del till sparande, en del till nöjen och annat osv. Jag använder mig av en ”noll-summe-budget”, vilket innebär att varje krona har en plan. Se bild nedan:

Inkomster – utgifter = 0

När alla räkningar är betalda har jag en summa pengar kvar som jag fördelar på sparande och mina olika kategorier, som mat, hushåll, transport osv. Det betyder att jag har avsatt en summa för varje kategori. Jag vet med andra ord hur mycket pengar jag har att röra mig med. När alla pengar är fördelade på utgifter och sparande ska alltså inkomster minus utgifter bli lika med noll.

Planen är lagt och jag har en summa pengar att röra mig med i de olika kategorierna. Låt säga att jag avsatt 500kr till kläder en månad då är det 500kr och inte mer. Jag kommer alltså inte ”råka handla för mer”. Men… Säg att något akut inträffar och att jag måste köpa ett par nya skor och skorna kostar 900kr. Jag har alltså avsatt 500kr, men behöver 900kr. Då kanske jag väljer att ta pengar från min ”övrigt-kategori”, som fungerar som en krockkudde för oförutsedda utgifter i första hand. (I andra hand har jag min buffert).

Några olika exempel på hur du kan notera detta:

Veckobudget alt 1: Notera 500kr i klädinköp och sedan resterande 400kr i övrigt, sedan i veckoavslutet skulle jag alltså gå back i kategorin övrigt som jag kanske bara hade budgeterat 200kr för innevarande vecka. Inför kommande vecka är alltså klädkontot nollat och övrigt kontot har minskat med 400kr. Se filmklipp nedan!

Veckobudget alt 2: Notera 900kr i klädinköp och låt klädkategorin ligga minus månaden ut. Du har bestämt dig för att ta av övrigt-kategorin och justerar det i slutet av månaden. Kanske genom att göra en kom ihåg-notering att övrigt-kategorin kommer att belastas med 400kr i slutet av månaden.

Veckobudget alternativ 1.

Månadsbudget alt 1: Notera hela klädinköpet i kolumnen utfall. Låt en annan kategori täcka upp för minussaldot (du har alltså sett till att det finns pengar att ta av från någon annan kategori).

Månadsbudget alt 2: Notera hela klädinköpet i kolumnen utfall. Alla andra kategorier är maxade och det finns inga andra pengar att ta av. Du bestämmer dig för att ta av din buffert. Lägg till summan från din buffert, i det här fallet 400kr i kolumnen utfall under inkomster. Skriv buffert, lämna tomt i budget-kolumnen (du hade inte budgeterat för detta), skriver 400kr i utfall (utfallet blev 400kr, som bufferten belastas med.)

Avslutningsvis vill jag påminna om att det viktigaste är att du hittar ett sätt som fungerar för dig och din ekonomi.

Tack för att du läser, delar och kommenterar!

Hälsningar Karin/Budgetfröken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s