Med både inkomster och utgifter på plats har det blivit dags att fundera på hur du ska fördela resten av dina pengar. Ja, jag utgår från att det finns pengar kvar efter det att räkningarna är budgeterade. Resten av pengarna ska täcka just ”resten”, dvs sparande och löpande månadskostnader som mat, transport, nöjen, hygien etc. Idag kommer vi fokusera på de där löpande kostnaderna, de som jag kallar för ”kategorier”.
Mina kategorier är:
- Mat (livsmedel)
- Hushåll (tvätt, städ, disk, tvål, toapapper mm)
- Transport (drivmedel)
- Övrigt (här kan allt från tändvätska till frimärken hamna)
- Roligt (nöjen, shopping, utemat och snacks)
- Kläder (kläder och skor)
- Beauty (make-up, hud- och hårvård)
- Hälsa (apotek, läkarbesök och träning)
De här kategorierna har mejslats ut allteftersom och de funkar för mig. Dina kategorier kanske ser helt annorlunda ut. Du kanske har fler eller färre och huvudsaken är att de funkar för dig. Vad är då vitsen med kategorier? Jo, genom att kategorisera dina löpande kostnader så får du stenkoll på vart dina pengar tar vägen. Istället för att gissa vad du och familjen lägger på mat varje månad, så VET du. Det är väldigt lätt hänt att man skönmålar sitt spenderande. Man tänker att ”jag kanske lägger ett par hundralappar på utemat varje månad”, medan verkligheten är att det snarare är tusenlappar. (Byt ut utemat till vad som helst: snacks, snus/cigaretter, matinköp, kläder osv.)
Låt säga att du inte har stenkoll på hur mycket du spenderar på vad under en månad, ingen fara! Försök att höfta utifrån den summan pengar du har kvar. Glöm inte att du dessutom bör kunna spara lite också (mer om sparande imorgon). Jag tar ett exempel (där även sparandet är inkluderat):
Maja har 25000kr in varje månad (inkomstkolumnen). Hon har 10000kr i räkningar (utgiftskolumnen). Hon har ett billån på 2000kr (skuldkolumnen). När alla utgifter och skulder är betalda har hon 13000kr kvar som ska täcka rörliga kostnader som mat, transport, nöjen mm. Dessutom vill hon kunna spara en summa pengar. Hon fördelar de kvarvarande 13000kr såhär:
Kategorier:
- Mat 2500kr
- Hushåll 300kr
- Transport 1500kr
- Övrigt 500kr
- Roligt 1000kr
- Kläder 600kr
- Beauty 300kr
- Hälsa 300kr
Totalt: 7000kr
Sparande:
- Pensionsspar 500kr
- Buffertspar 2000kr
- Fondspar 1500kr
- Semesterspar 2000kr
Totalt: 6000kr
Maja väljer att fördela alla pengarna inom sin budget, en så kallad nollsummebudget där inkomsterna minus samtliga utgifter och kostnader är lika med noll. Se bild:

Imorgon pratar jag mer om sparande och hur jag personligen väljer att fördela mina sparpengar, samt visar hur det ser ut i min budget. Dessutom kommer jag att berätta om fördelarna med att använda papper och penna när du gör din budget!
Frågor eller funderingar? Lämna gärna en kommentar eller kontakta mig via mail: budgetfroken@gmail.com
Tack för att du läser, gillar och delar vidare!
Hälsningar Karin/Budgetfröken
3 kommentarer på “Del 2: Budget-along!”