Del 3: Budget-along!

Efter att ha budgeterat för inkomster, utgifter, skulder och löpande månadskostnader, har det blivit dags att budgetera för ett sparande. Ofta talar man om att prioritera sitt sparande och se till att ordna med ett autospar som går iväg samma sekund som lönen trillar in. Tanken är god, men samtidigt vill vi ju kunna låta pengarna stanna på sparkontot utan att vara där och ”nalla”.

Vad är då det lyckade receptet på ett sparande som tickar på och en ekonomi som möjliggör ett stabilt sparande? Mitt svar är: En budget! Genom att skapa en budget du kan hålla, kan du börja spara. Om vi tar en titt på budgetmallen, så ligger spardelen sist i mallen. Tvärtemot vad experterna säger… Man ska ju ordna med sparandet först och inte låta det komma allra sist. Som sagt var, genom att planera för dina pengar och ha koll på vad du behöver budgetera för de löpande månadsutgifterna (del 2 av denna budget-along) så möjliggör du ett hållbart sparande, som du inte behöver ”nalla av” i slutet av månaden.

Förutom risken för att inte låta sparpengarna stanna på sparkontot, finns även risken att man vill starta upp för många olika sparanden. Kanske vill man spara till en buffert, spara till semestern, spara till pensionen samtidigt som man har hört talas om att börsen kan ge god avkastning. Så man startar upp ett pensionssparande, ett buffertsparande och dessutom börjar man köpa aktier. Wow! Hinner man tänka innan man inser att det känns både spretigt och oöverkomligt. Så man ger upp. Skit samma! YOLO!

STOPP! Ett sätt att komma runt detta är att göra en prioritering bland sina sparanden.

Bra frågor att ställa till sig själv:

  1. Varför vill du spara?
  2. Till vad behöver/vill du spara till?
  3. Hur ska du spara?

När jag väl kom igång med mitt sparande (efter att i månader ha sparat för att sedan ta ut pengarna två veckor senare…) så var den största utmaningen att ”kill my darlings”. Alltså, jag behövde välja. Jag svarade såhär på frågorna:

  1. Varför? Skapa trygghet för mig och mitt barn.
  2. Vad? En buffert.
  3. Hur? Varje månad.

Därefter bestämde jag att när min buffert nått en viss nivå, då kunde jag börja pensionsspara, investera osv. För mig var det en stor lättnad att landa i endast ett sparande. När jag väl bestämt mig gick det lätt tack vare min budget. Just nu står buffertsparande återigen med i min budget eftersom jag behövt använda en större summa till en renovering. Därför fyller jag just nu upp min buffert istället för att investera pengar på börsen. Väldigt enkelt och smidigt att ha den här prioriteringsordningen att luta mig emot!

Såhär ser mitt sparande ut för juni:

Just ja, varför använder jag inte digitala mallar? Som den lärare jag är vet jag att det händer något när handen greppar pennan och pennan nuddar pappret, det uppstår en tydlig koppling mellan hjärnan och handen som skapar en känsla som inte går att ersätta med några knapptryck. Men går det inte snabbare med en digital budgetmall? Jo, troligen. Men på den här nivån, när det handlar om att träna in en ny vana så kan jag lova dig att du kommer längre med bara papper och penna. Att göra en budget är så långt ifrån en materialsport man kan komma.

Tusen tack för att du har läst! Hälsningar Karin/Budgetfröken.

2 kommentarer på “Del 3: Budget-along!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s