Avslutande del 4: Budget-along!

I den avslutande delen kommer vi att ta en sista titt och stämma av budgeten så att allt ser bra ut, dessutom summerar jag gårdagens frågestund. Men vi börjar med att stämma av budgeten.

En sista avstämning av budgeten

Med dryga veckan kvar till lön borde alla räkningar ha kommit och du har med andra ord all information du behöver. Några kanske fortfarande inväntar lönespec eller dylikt, men stäm av det du kan. I princip ser det ut såhär:

 1. Öppnar bankappen.
 2. Kontrollera att alla räkningar finns registrerade (glöm inte att mata in de räkningar som eventuellt måste registreras manuellt).
 3. Se till att stående överföringar stämmer med din budget (i mitt fall kategorier och sparande).
 4. Kontrollera att du har summerat rätt och att inkomsterna går jämt ut med utgifter och sparande.
 5. Klart! Bra jobbat! Nu kan du sitta riktigt lugnt i båten och njuta av att du har koll på dina pengar.

Frågestund

Gårdagens frågestund finns sparad i serien ”Budget-along” bland mina IGTV-händelser. Ca 30 minuter lång live där jag svarade på de frågor som hade kommit in. Kom ihåg att du själv ansvarar för hur du väljer att placera och agera gällande din ekonomi. Jag lämnar inga specifika rekommendationer. Nedan får ni en summering av frågorna och mina svar.

 • Har du olika konton för dina olika kategorier? Svar: Ja, jag har olika konton för varje kategori. Mat och hushåll har jag valt att slå ihop, men annars så har jag olika.
 • Hur många olika konton har du och i vilken bank? Svar: Jag har ca 10 olika konton i Handelsbanken: Lönekonto, mat/hushåll, transport, roligt, övrigt, hälsa osv. Dessutom har jag ett buffertsparkonto dit mitt buffertsparande går i väntan på manuell överföring till Avanza. Jag har valt bort automatisk överföring eftersom det kostar 12kr per transaktion. Istället för jag över pengarna manuellt till Avanza via Swish. Det är hos Avanza som jag har mina större sparanden som ISK-konto (för fonder och aktier), buffertsparande, semestersparande, julsparande och bilsparande. Alla dessa konton hos Avanza är Sparkonto+ (jag valde inte bundet med ränta upp till 0,55%). Jag kommer alltså åt mina sparpengar med max någon dags fördröjning. Välj det som passar dig och din ekonomi bäst!
 • Vad sparar du till på buffertsparande? Svar: Oförutsedda händelser. I mitt fall innebär det att någon går sönder på bilen, huset eller kroppen (!) Min buffert ska täcka sådant som är utöver det vanliga. Det kan handla om en längre sjukskrivning, en varmvattenberedare som pajar eller andra mer akuta situationer.
 • Att tänka på när det kommer till ekonomi vid giftermål? Svar: Mitt tips är att diskutera ekonomi och vad det innebär både för dig som individ och för er som par. Fundera på om du går in i relationen med tillgångar som du vill behålla som enskild egendom, då kan ett äktenskapsförord vara bra. Nordea har bra information om vad du kan tänka på när du går från sambo till gift. Troligen har man redan hunnit diskutera detta om man har kommit så långt i sin relation att man ska gifta sig, men tyvärr tror jag att man av olika anledningar diskuterar ekonomi alldeles för sällan. I ett av mina nyhetsbrev bifogade jag några frågor som kan underlätta när man ska prata pengar. Hämta ditt exemplar här nedan:
 • Hur dras pengarna till dina kategorier från ditt lönekonto? Svar: Jag har ordnat med stående överföringar, som fördelar pengarna till mina olika kategorier (mat, hushåll, transport, övrigt…) i samma sekund som lönen kommer in på mitt lönekonto. Enkelt och smidigt!
 • Barnsparande, hur tänker du? Svar: Jag resonerar som så att har du möjlighet att spara till barnen – grattis! HAr du inte möjlighet så kommer dina barn att klara sig alldeles utmärkt ändå. Jag personligen har valt att spara lite grann när jag har kunnat. Barnsparande är alltså inte prioriterat hos mig. Mitt barn kommer inte att få ett stort sparkapital när hen kliver ut i vuxenvärlden. Jag väljer att förbereda hen på andra sätt. Vi diskuterar ekonomi och sparande utifrån vardagliga situationer här hemma och på så vis kommer mitt barn få en bra start hur man tänker rent ekonomisktoch hur man sköter sin ekonomi.
 • Pensionssparande, kan du rekommendera några fonder? Svar: Nej, jag kan inte rekommendera enskilda fonder, däremot rekommenderar jag att spara lite varje månad i fonder. Som bekant gör det stor skillnad i det långa loppet. Istället för att prioritera barnsparande, prioriterar jag mitt pensionssparande. Mestadels på grund av att jag började spara sent, samt att det känns osäkert hur länge jag kommer att kunna arbeta heltid.
 • Hur orkar du fortsätta med veckobudget och månadsbudget? Svar: I ärlighetens namn är det inte jobbigt för mig eftersom det har blivit en del av min vardagsrutin. På samma sätt som jag lagar mat varje dag tar jag en titt på ekonomin varje dag. Självklart finns det dagar som jag är trött och omotiverad, då kanske det blir mackor till middag och endast en snabbtitt på veckobudgeten… Det viktigaste är min drivkraft: mitt barn och jag. Det är mitt ”varför”. Där och då för ett par år sedan bestämde jag mig för att jag och mitt barn behövde en mer stabil ekonomisk grund att stå på. Aldrig mer ville jag hamna i kreditkortsträsket, ha skulder som åt upp halva lönen eller sakna ett regelbundet sparande. Därför orkar jag fortsätta ta en titt på min veckobudget och ha koll på månadsbudgeten!

Det var allt för denna gång! Hoppas att du har haft nytta av denna grundliga genomgång av hur man gör en månadsbudget. Tidigare delar av min ”Budget-along” hittar du här:

Del 1: Inkomster och utgifter.

Del 2: Fördela pengarna som blir kvar efter att räkningarna är betalda.

Del 3: Sparande.

Budgetmallen hittar du här på hemsidan bland mitt gratismaterial. Eller ladda ned den här:

Tusen tack för att du läser, kommenterar, gillar och delar vidare! Hälsningar Karin/Budgetfröken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s