Märkeströja, en känsla av tillhörighet?

Häromdagen skrev jag ett instagraminlägg med rubriken ”Tänk om”. Tänk om en stabil ekonomi inte alls handlar om kronor och ören. Tänk om det istället handlar om att andra saker måste falla på plats först? Läs hela inlägget här. Ni var många som återkopplade på olika sätt. Flera av er belyste vikten av ordning och reda för att kunna skapa goda ekonomiska förutsättningar, andra lyfte bristen på självkänsla som en anledning till sämre ekonomi.

Promenadvägen

Fullt medveten om att det inte går att dra några egentliga slutsatser baserat på ett ynka inlägg och en drös kommentarer och mail, var det något som fastnade hos mig och det var det här med självkänsla och den ständiga jämförelsen med andra. Saxar en del av en kommentar som beskrev det såhär:

”Jag har varit irriterad på andra som har dålig ekonomi men ändå gjort dumma beslut som att köpa dyra grejer eller leva på hämtpizza fast de inte har råd. Sen lyssnade jag på någon som förklarade varför personer som har dålig ekonomi ofta köper för dyra saker. Att det är det enda de har att komma med i den ständiga jämförelsen med fina hus, bilar och utlandsresor. En märkeströja kanske då ger dem en känsla av tillhörighet.”

Bloggläsare

Jag ska erkänna att även jag kan irritera mig på andra som ena stunden klagar på att de aldrig har pengar och som i nästa stund bränner tusenlappar på (i mina ögon) onödig shopping. På samma sätt som jag ojar mig över deltagarna i programmet Lyxfällan och deras fullständiga avsaknad av konsekvenstänk. Där sitter jag i min soffa (som inte är köpt på kredit) och har både tak över huvudet, mat i kylen och pengar på banken, som någon bror duktig som minsann har koll!

Usch! Jag skäms faktiskt över det nu när jag tänker på det, för är det något jag vet är det hur människor kämpar och sliter för att få sin vardagsekonomi att gå ihop. Innerst inne förstår jag att det inte är pengarna det handlar om för deltagarna i programmet, deras bekymmer bottnar i något helt annat. Kanske är det dålig självkänsla, medberoende, fysisk- och psykisk ohälsa, sjukskrivning och arbetslöshet, som ligger bakom det som utåt sätt visas upp som ”dålig karaktär”.

För hur kommer det sig att trots att vi vet att det är klokt att spara pengar så lyckas vi ändå inte behålla sparpengarna på kontot. Jag skriver ”vi” för det gäller även mig. Eller rättare sagt, gällde. I mitt fall var det dålig självkänsla i kombination med dåligt samvete som spökade. Hur jag än försökte värdesätta mig själv, fanns det alltid någon annan som var viktigare. Andras behov gick före mina egna, vilket fick förödande konsekvenser för mig och mitt barns ekonomi. Tro nu inte att det här är en ”förr var allt så dåligt men nu är allt så bra historia”. Det kräver en hel del jobb än idag för att inte trilla dit. Med tiden har jag blivit bättre på att undvika att betala för andra i syfte att vara till lags, låta andras behov ständigt gå före mina egna samt flytta på redan uppsatta gränser.

Om du är en av oss som får jobba lite extra för att sätta sig själv och sin egen ekonomi i fokus, vilka är dina största hinder? Är det:

 • Oförmåga att planera och strukturera?
 • Bristande kunskap?
 • Skam- och/eller skuldkänslor?
 • Bristande impulskontroll?
 • Fysisk- eller psykisk ohälsa?
 • Känsla av hopplöshet?
 • Dålig självkänsla?
 • Vara andra till lags?
 • Annat?

Oavsett vilka de bakomliggande orsakerna till en instabil privatekonomi är, kan det vara bra att veta att det inte alltid är bristen på pengar som ställer till det. Det kan ligga mycket mer djupt än så. Kanske behöver du hjälp med att strukturera upp din vardag i syfte att få ordning på din ekonomi. Eller som i mitt fall, ta tag i det dåliga samvetet över att inte räcka till eller duga som jag var. Även om jag inte köpte märkeströjor betalade jag dyrt för att få känna tillhörighet. En tillhörighet som där och då handlade om att bli älskad och inte bortvald. Så ledsamt och sorgligt på en och samma gång. Mer om vad dysfunktionella förhållanden kan göra med din ekonomi i ett framtida inlägg!


Lästips!

Vill du läsa mer om ekonomisk ohälsa och medberoende, läs då Kanske har du inte ett pengaproblem, skrivet av Ekonomenstips. Min instagramkollega Robyn skriver om varför ”ingen budget i världen kan rädda dig” Läs!

Motkrafter av Kronofogden. Om inkomster och utgifter som en del av livet.

Kommunernas budget- och skuldrådgivare Här kan du söka hjälp och få rådgivning, helt gratis dessutom!


Hoppas att du som läser kan ta till dig hela eller delar av inlägget och applicera på din egen ekonomiska situation. Dela gärna inlägget till någon som du tror kan vara hjälpt av innehållet, eller lämna en kommentar. Tack för att Du läser!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

3 kommentarer på “Märkeströja, en känsla av tillhörighet?

 1. Känner verkligen igen mig i detta…Det gäller att påminna sig själv om varför man agerar som man gör och vad man vill prioritera här i livet. Mycket bra och viktigt inlägg! 👊

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s