Betala eller spara?

En av de absolut vanligaste frågorna jag får handlar om hur man ska prioritera när det kommer till skulder kontra sparande. I de flesta fall handlar det om att betala av mindre (eller större) kreditkortsskulder och andra smålån. Vi pratar alltså inte om större studieskulder eller bolån, utan alla de där småkrediterna som med tiden kan bli ganska många.


Vi kan ta ett exempel, tänk dig en kvinna i 35 årsåldern som med tiden hade dragit på sig några kreditkortsskulder. Inga jättesummor, men tillräckligt stora för att de skulle orsaka magont och sömnsvårigheter. Hon gjorde som hon hade lärt sig, betalade fakturorna varje månad, ibland mer och ibland mindre. Med tiden insåg hon att det mesta var ränta som hon betalade och alldeles för sällan kunde hon betala så pass mycket att det skulle göra någon skillnad, eftersom hon dessutom tvingades fortsätta använda kreditkorten varje månad. Så där höll det på och med tiden hade skulderna vuxit och ja, du har gissat helt rätt, den kvinnan var jag.

Hur gjorde jag då för att ta mig ur den där sörjan av kreditkortsskulder? Lång historia kort, jag började fokusera på att betala av skuld för skuld samtidigt som jag drog ner på konsumtionen. Först då märkte jag skillnad och det tog inte många månader förrän jag var helt skuldfri. Läs mer om hur jag gjorde i det här blogginlägget.

När jag väl hade bestämt mig började jag också fundera på hur jag skulle prioritera. Skulle jag betala av eller skulle jag försöka spara lite pengar? Eller skulle jag göra både och? Efter att ha läst på och funderat valde jag att göra både och, jag valde att betala av mina skulder och samtidigt spara ihop till en ”minibuffert”.


Kanske har du hört talas om två olika metoder för att betala av dina skulder? På engelska går de under namnen ”the snowball method” och ”the avalanche method”. Översatt till svenska blir det ”snöbollsmetoden” och ”lavinmetoden”. Snöbollsmetoden går ut på att du betalar av dina minsta skulder först. Låt säga att du har många olika krediter som du behöver betala av, då kan det vara skönt att se antalet skulder minsta. Lavinmetoden går ut på att betala de skulderna med högst ränta först och sedan jobba sig nedåt. Självklart ska du välja den metod som passar dig bäst utifrån din situation. I mitt fall valde jag att betala av de minsta skulderna först eftersom räntorna var ganska lika på de olika krediterna. Jag triggades av att kunna klippa kort efter kort. Hade jag haft många fler skulder varav några hade skyhöga räntor, ja då hade jag fokuserat på att betala av de dyra krediterna först. Som sagt, Du väljer utifrån Din situation!

”Men hallå där! Du sa ju att du dessutom sparade pengar samtidigt som du betalade av dina krediter?!” Ja, efter ett par månader av stenhårt fokus på att betala av kreditkorten i kombination med extremt lite konsumtion, valde jag att sakta ner betalningshastigheten något och istället använda den summan pengar till att påbörja ett sparande. Jag minskade betalningarna med 500kr som jag valde att sätta in på ett konto, nästa månad 500kr till osv… Till slut hade jag en minibuffert på ca 3000kr, vilket gjorde att jag definitivt inte behövde luta mig mot kreditkorten för att känna mig trygg. Det ena gav verkligen det andra, där kan man prata om snöbollseffekt! Har ni varit med om det någon gång? Ni vet när det ena ger det andra. Jag drog ner på konsumtionen till ett minimum, började betala av mina skulder och kunde dessutom smyga igång ett pyttelitet sparande. Den känslan var (är) mäktig!


Intresserad av att veta mer om hur man kan prioritera bland sina skulder och sparande? Då hoppas jag att du vill ta del av min FB-Live som sker på Budgetfrökens facebooksida på söndagkväll. Mer info och detaljer i nyhetsbrevet som kommer ut nu på fredag. Dessutom innehåller nyhetsbrevet en massa nyheter och en freebie, det vill ni definitivt inte missa! Ta del av Budgetfrökens utskick här.

Tack för att du läser, kommenterar och delar vidare! Hälsningar Karin/Budgetfröken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s