Sen står man där ändå.

Vad är det som gör att trots att man vet att man inte ska ditten eller datten, så gör man det ändå? Du vet att det är bra att röra på dig och att din kropp mår bra av det, men likväl struntar man i att träna. Du vet att det är bra att pensionsspara (och att man ska börja i tid), men ändå skjuter du det framför dig. På samma sätt som du vet att det vore bra att ha en budget och dessutom hålla sig till den, men så står man där ändå i mitten av månaden och inser att den där budgeten aldrig kommer att hålla.

Du som till och med har koll på ditt ”varför”, som jag brukar prata om. Du vet varför du vill göra en förändring, men så står du där ändå med ett träningskort som du aldrig använder, en budget som har spruckit, eller vad det nu handlar om för just dig.

Du har säkert hört talats om ”money mindset”, alltså hur vi tänker kring pengar. Vår inställning till pengar grundar sig i en rad olika synsätt kring pengar. Vissa synsätt har vi kanske fått med oss hemifrån, andra har vi skapat själva utifrån egna erfarenheter och upplevelser. Hur pratar du om och hur ser du på pengar rent generellt? Vad har du med dig för synsätt från det att du var barn och på vilka erfarenheter grundar du ditt nuvarande ekonomiska synsätt, tror du själv?

I ett tidigare inlägg skrev jag ”tänk om en stabil ekonomi inte alls handlar om kronor och ören?” Hela inlägget kan du läsa här. Självklart underlättar ”kronor och ören” om man vill ha en mer stabil ekonomi, men tänk om en stor del faktiskt handlar om ”money mindset”? Nu kanske någon sitter och tänker ”jag orkar inte höra om mindset hit och mindset dit”, då kan jag lugna dig genom att säga – inte jag heller! Vill inte svänga mig med onödigt många engelska uttryck, därför kommer jag från och med nu att prata om synsätt eller använda mig av ordet inställning.

För hur vi än vänder och vrider på det så handlar det väldigt mycket om vår egen inställning, som i sin tur påverkar vårt synsätt. Hur väljer jag att se på min ekonomiska situation? Är det en enda sorglig och hopplös historia (det kan mycket väl kännas så emellanåt), eller känns det som om jag kan påverka saker och ting i rätt riktning fastän det känns hopplöst? Två lika hopplösa situationer, men två sätt att se på dem.

Ni har alla hört uttrycket om glaset som antingen är halvtomt eller halvfullt? Innan du slutar läsa och tänker: ”ja men Karin, min ekonomi är verkligen hopplös! Jag kan på riktigt inte påverka min ekonomi”, så vill jag säga, stopp! Det är precis så man tänker när man inte känner att man kan påverka. Så snälla du som läser och som har orkat läsa ända hit, stanna kvar. Ge mig en chans att utveckla mina tankar kring våra inställningar kring ekonomi.

Har du någonsin tänkt tankar som:

 • Jag är ändå inte så bra på det här med pengar.
 • Det är nog bäst att någon annan sköter ekonomin.
 • Jag tjänar inte tillräckligt så det spelar ingen roll.
 • Folk med pengar kan göra/välja/prova så mycket olika saker och det kan inte jag.

Jag har tänkt alla de där sakerna och har i perioder använt de som ursäkt eller undanflykt för att jag inte orkat eller förmått prova något annat. Min inställning har i perioder varit väldigt negativ när det kommer till pengar. När jag ändå berättar kan jag passa på att erkänna att jag till och med tyckte att människor med pengar bara var giriga och ”sån ville jag ju inte vara”. Ja jisses …

Nu ska vi testa en sak och jag tror att ni vet vad. Vi provar att ändra på ovan nämnda punkter:

 • Jag är ganska bra på det här med pengar.
 • Det är nog bäst om jag själv prövar att sköta ekonomin.
 • Jag tjänar inte tillräckligt men vill gärna tjäna mer.
 • Folk med pengar kan göra/välja/prova så mycket olika saker och det kan även jag.

Det där talesättet med glaset har något ändå. Nej, det måste inte vara flåshurtigt och överdrivet positivt hela tiden. Ja, det är skitjobbigt många gånger. Jag vet, det suger att ha dålig ekonomi och det är fullständigt värdelöst att inte ha pengar att betala det allra nödvändigaste. Men … Det måste inte var överdrivet negativt heller. Tillåt dig att se möjligheter. Tillåt dig att våga tro på att du kan få till en förändring. Lita på din förmåga att se om ditt hus. Du klarar långt mer än vad du tror.

Kanske har du sedan barnsben fått höra att pengar inte är något ”som trillar ner från himlen” eller att ”slantar växer inte på träd” och så vidare. Inte konstigt då att vi som har vuxit upp under lite knapra förhållanden inte heller väntar oss annat. Men jag lovar dig att vi kan också önska oss välgång och rika liv. Liv rika på kärlek, familj, pengar och allt annat som vi emellanåt inte anser oss vara en del av.

Eftersom jag själv brottats med tankar av hopplöshet emellanåt vill jag tipsa om ett par saker som hjälpte mig. Dels tränade jag på att försöka hitta möjligheter att påverka. Lättast gick det när jag skaffade mig mer kunskap kring hur våra synsätt påverkar vår inställning till olika saker. Det finns flera böcker och poddar på ämnet, här tipsar jag om ett par:

 1. Läs böcker som kan hjälpa dig på vägen att hitta vägar ut ur känslan av skam samt att inte ha ”tillräckligt”. Tipsar om boken Skamfilad av Göran Larsson.
 2. Lyssna på en podd eller två. Här är en av mina favoriter som har hängt med länge. På riktigt med Charlie & Mathias.
 3. Kombinera gärna poddlyssningen med en promenad. När jag rör på mig, känns det inte lika hopplöst och nattsvart.

Visst kommer det dagar då allt känns omöjligt och man står där och tänker ”äsch, jag skiter i det här”, det är okej. Alla har vi sådana dagar, men knepet är att anamma den känslan och säga ett snabbt ”hej!” utan att fastna där för länge.

Tusen tack för att du läser, kommenterar och delar vidare!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s