Organisera din ekonomi

Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar rutiner och dess inverkan på vardagen. Det finns inget bättre än när man har hittat ett system för hur saker och ting kan skötas på ett enkelt sätt. Varför krångla till det om det går att göra det enkelt? Många är bra på hitta goda vanor i vardagen, särskilt kring sådant man tycker är roligt. Värre är det med sånt man kanske ogillar, tycker är tråkigt eller rentav svårt. Min erfarenhet är att många upplever ekonomi som både tråkigt och lite svårt och därför har man inte skapat sig några bra ekonomiska rutiner.

Här kommer några användbara tips:

1. Skapa dig en överblick. Vilka räkningar ska du betala i slutet av månaden? Vilka aktiviteter har du planerat för månaden? Födelsedagar? Andra händelser?

2. Ta även en stund att fundera på hur nästa månad ser ut, behöver du ta höjd för något redan denna månad?

3. När dras dina räkningar? Sträva efter att hitta ett gemensamt datum då räkningarna dras. Du vill INTE missa betalningsdatum och råka ut för förseningsavgifter.

4. Stående överföringar och automatiska betalningar, ligger de i fas?

5. Gör en budget (färdiga mallar hittar du på Budgetfrökens hemsida).

6. Vill du ha extra bra koll? Pröva att göra en veckobudget i syfte att få pengarna att räcka månaden ut.

7. Ta för vana att stämma av din ekonomi ett apr kvällar i veckan. Vilka köp är gjorda? Hur ser det ut med pengar kvar resten av månaden? Ligger du i fas?

8. Har du köpt något som måste lämnas tillbaka? Vänta inte för länge.

Skapa ordning och reda i din ekonomi och du får ordning och reda i ditt liv.

Klok person

Bra saker att använda för att organisera:

 • En pärm eller ask för att förvara viktiga papper. Jag föredrar pärm eftersom du kan ha ett register. Vissa föredrar stående arkivsystem, välj det som passar dina behov bäst! På bilden ser ni min ”lilla blå” ett miniarkiv där jag förvarar kontanter, kvitton med mera. (En följare tipsade om att dessa finns att köpa på Dollar Store.)
 • Pennor. Ni som känner mig vet att jag är en papper och penna-person, så jag har olika pennor som jag använder till olika saker. Frixion Pilot raderbar bläckpenna som är perfekt att använda i sin budget. Bara att sudda och skriva igen! Dessutom använder jag olika överstrykningspennor för att synliggöra mina olika kategorier. En färg till varje kategori.
 • Post-it block. Jag kan behöva skriva upp saker som ska in i budgeten, eller andra kom-ihåg-saker, då funkar ett post-it block klockrent.
 • Telefonen. Tillgång till bank och bank-id. Ovärderlig hjälp i vardagen om man vill ha koll på sin ekonomi.
 • Kalendern. Ja, ni gissade rätt… Här är det en analog kalender som jag arbetar i. För mig funkar det bäst helt enkelt, även om jag kombinerar den analoga kalendern med ett digitalt planeringsverktyg, se nedan:
 • Appar. Jag använder Todoist, som är ett planeringsverktyg där jag lätt skapar uppgifter både på kort och lång sikt.

Summan av kardemumman är att det inte är viktigt hur du väljer att organisera din ekonomi, det viktigaste är att du gör det! I mitt fall hjälper det att använda färgpennor, lite fina mallar och göra det till en vana att sitta en liten stund nu och då. Ekonomi är både kul och givande – ekonomiglädje helt enkelt!

2 kommentarer på “Organisera din ekonomi

 1. Ligger lite efter med att verkligen läsa dina veckobrev men nu är jag ikapp.
  Har under juni varit bekväm och inte följt budgeten och dina tips så nu är det dags igen!

  Tack för att du peppar oss!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s