Redo för sommaren?

Sommaren är här och äntligen får vi förhoppningsvis sol, värme och efterlängtad semester. I samma veva som ledighet och långa ljusa sommarkvällar smyger sig på, kommer även ”låt-gå-mentaliteten” som ett brev på posten. Man kanske inte orkar planera maten på samma sätt, klart att ungarna ska få glass och vore det inte trevligt att unna sig *valfritt*. Känns det igen?

Hur enkelt är det inte att handla det man är sugen på istället för att hålla sig till veckomatsedeln. Värmen gör ju dessutom sitt till. man orkar helt enkelt inte laga mat utan köper med sig något färdigt. Ja, men herregud! Kan man inte bara få slappna av lite och inte vara så organiserad jämt, tänker du kanske nu? Sommar och semester, då måste man väl kunna göra lite som man vill? Självklart får man göra som man vill. Alltid! Du väljer att göra precis som du vill, tro inget annat. Men tänk om det ena inte behöver utesluta det andra? Tänk om du både kan få koppla av och anamma ”låt-gå-mentaliteten” utan att för den skull krascha din privatekonomi bara för att det är sommar?

Bara genom att vara lite på alerten och medveten om att sommar och ledighet väntar och att de flesta av oss tenderar att vilja spendera mer pengar när vi är lediga. Inte bara på semesterresor och annat som hör semestern till, utan för att vi är fler hemma som ska äta, fika och leva i största allmänhet. Det är dyrt att vara ledig! Men det måste inte kosta skjortan. Välj vad du vill lägga pengar på. Planera lite lagom och släpp inte allt bara för att det är sommar.

Ni har sett dem förr, spartipsen som kvällstidningarna öser ut inför varje semester. Efter spartipsen brukar relationstipsen komma följt av träningstipsen. Visst känner ni igen mönstret? Varje år likadant! Relationstipsen och träningstipsen överlåter jag åt andra, spartipsen däremot kan jag inte låta bli. Här får ni mina bästa ”kvällstidningstips” inför sommaren:

  • Försök hänga kvar vid veckomatsedeln så långt som känns okej. Hellre en plan att utgå från, än ingen alls.
  • Man måste inte äta lagad mat vid varje måltid. Fil, smörgås, frukt annat lättätet fungerar utmärkt.
  • I värmen kan det vara gott med både salt och sött. Oavsett vad, överdriv inte. Sverige har kanske världens godaste vatten. Chips och godis är gott och så, men det är inte snacksen som gör sommaren.
  • Mattermos är perfekt att lägga i frysen med glass att ta med på utflykten.
  • Förbered barnen på att ni kommer att äta glassen när ni har kommit hem istället för i bilen hem efter träningen.
  • Fördela ansvaret vid middagar och högtider. Du måste inte vara den som ordnar ALLT. Du kan be om hjälp!
  • Sommar och semester kommer att komma även nästa år, jepp, lovar! Påbörja ett semestersparande redan nu. Du kommer att älska dig själv när du står redo med en boostad semesterkassa till nästa ledighet.

Det här är bara några fiffiga vardags-hacks att ta till nu under sommaren. Och du, självklart ska du koppla av och ha det hur skönt som helst i sommar, men unna även din privatekonomi ett break. När augusti kommer vill du inte stå med maxade kreditkort och en kvaddad privatekonomi bara för att ”låt-gå-mentaliteten” fick härja vilt!

Simma lugnt! Hälsningar Karin/Budgetfröken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s