Om att tjäna mer pengar

För ett par veckor sedan tog jag upp rädslan för att vilja tjäna mer pengar i min facebook-live, som handlade om ”Money mindset”. Jo, du läste rätt, ”rädslan för att vilja tjäna mer pengar”. Men vänta nu kanske du tänker, alla vill väl tjäna mer pengar, så det är väl inget att vara rädd för? Jodå.

Har du någonsin upplevt rädsla för vad andra ska tycka? Det kan handla om utseende, framgång, välstånd, arbete, familj, ja, precis vad som helst. Har det hänt att du inom dig sagt saker som ”men inte ska väl jag…” eller, ”men varför ska jag när inte hen” och så vidare. De flesta av oss skulle svara ”ja” på frågan om vi någonsin har tänkt sådana tankar. Att prata om pengar och vad vi tjänar eller inte tjänar är väldigt känsligt för många, vilket jag respekterar till fullo. Det är långt ifrån självklart att vi berättar om våra ekonomiska tillgångar eller avsaknaden av tillgångar.

Har du vid något tillfälle stått tillbaka när det kommer till lön av rädsla för att andra på din arbetsplats inte tjänar lika mycket? Kanske arbetsgivaren till och med har använt sig av argumentet ”de andra på den här arbetsplatsen ligger inte alls på den lönenivån, så vi kan inte erbjuda dig den lönen”, eller har du intalat dig själv att du inte är värd den eller den lönen eftersom dina kollegor inte tjänar lika mycket? Med risk för att generalisera, så tror jag att det här är allra mest vanligt hos oss kvinnor. Under århundranden har vi blivit fostrade att stå tillbaka, bjuda till och dela med oss. Att vara solidarisk med andra är väldigt viktigt för de flesta människor, men kanske är det vi kvinnor som oftast ”trillar dit” med dåligt samvete över att vi skulle ha tagit för stor del av kakan.

Att vara solidarisk innebär inte att stå tillbaka och låta andra (inte sällan män) ta stora tuggor av kakan. Vad skulle hända om du tillät dig att ta precis en så stor tugga av kakan som du skulle vilja? Skulle de andra bli utan? Nej, de andra kanske inte skulle få lika stor bit just den här gången, men det betyder inte att du inte är värd att få den stora biten. Den här gången var det din tur! Nästa gång är det någon annans tur. Det betyder inte att du alltid ska roffa åt dig allt eller göra saker på andras bekostnad, det betyder bara att du sätter värde på dig själv och i det här exemplet, värde på ditt arbete.

Så strunta vad andra tycker! Det är din lön och ditt liv. Du ska betala dina räkningar och du ska kunna försörja dig. Dessutom vill du ju spara pengar också! Om någon kollega/kompis/gud vet vem skulle titta snett på dig eller sura över att du fick en rejäl löneökning, se det som att du visar vägen och att det är fritt fram att slå följe. Du har bara kommit lite längre på vägen!

Tack för att du läser, delar och kommenterar!

Karin/Budgetfröken

2 kommentarer på “Om att tjäna mer pengar

  1. Helt rätt. Vi är värda att få lön för det jobb vi gör utan avund från kollegor eller ”vänner” som inte kan glädjas åt vår framgång oavsett om det är pengar eller annat.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s