När vill du shoppa?

Först och främst vill jag förtydliga att shoppa inte behöver vara något dåligt. Vi måste ju shoppa (vissa saker) för att överleva. Handla låter kanske lite bättre? Visst är det något extra flärdfullt skimmer som omger ordet ”shoppa”? Vi shoppar eftersom vi behöver handla olika saker som mat, kläder och boende. Livsnödvändiga saker. Inte säger man att man har shoppat ett boende (inte jag i alla fall), däremot shoppar vi inredning, presenter och kläder. Återigen, shoppa hur mycket du vill och när du vill, så länge det rimmar med din plan, din budget. och dina förutsättningar.

Av egen erfarenhet vet jag att överdriven shopping kan leda till negativa saker som skuld, skam och taskig ekonomi. Därför kan det vara bra att ha lite koll på vilka ”igångsättare”, så kallade ”triggers” som kan utlösa shoppinglusten. Mina triggers är tristess, ilska, ledsamhet men även glädje. Ibland kan det även handla om ”fomo” (fear of missing out). Skulle jag hårdra det så handlar det oftast om en stark känsla. Kan som sagt vara både positiva och negativa känslor. Ibland vill jag fira något och då går tankarna oftast till att jag vill köpa något extra fint till mig själv. Som sagt var, inget fel med att vilja köpa något fint till sig själv för att fira, det är bara så skönt att vara medveten om mekanismerna i hjärnan. På samma sätt som att jag kan vilja köpa saker om jag känner mig sårad och ledsen. Då är jag helt plötsligt ”värd” än det ena, än det andra. Jag är väl alltid värd det bästa. Du är alltid värd det bästa, eller hur? Men det bästa kanske inte alltid är prylar.

Bilder lånade från nudiejeans.com

Eftersom jag under en längre tid har valt att dra ner på min konsumtion, av flera olika anledningar, har jag med tiden samlat på mig flera bra verktyg för att stå emot ett osunt shoppingbehov. Ofta, inte alltid funkar de här verktygen alldeles utmärkt:

 • Om jag känner mig glad/ledsen/sårad/arg/besviken/euforisk brukar jag tillåta mig att vara i den känslan. ”Känna” på den och ta in allt som kommer med känslan. Låter kanske flummigt, men här kommer ett exempel: Min partner sårar mig och jag blir både ledsen och sårad. Istället för att kasta mig på telefonen och ringa bästa väninnan för att beklaga mig över min partner, stannar jag kvar i mig själv. Gråter och släpper fram det som måste ut. Kanske går jag ut och går av mig ilskan eller skriver av mig det som skaver. Stanna upp och våga stå kvar.
 • När det dyker upp en känsla av att ”en sån måste jag ha” och jag vill trycka på köp-knappen på studs (helst vill jag dessutom ha den levererad sekunden efter), brukar jag stanna upp och fundera på: Har jag något liknande? Kan jag låna? Finns det billigare alternativ? Måste jag verkligen ha den nu? Hur många arbetstimmar ligger till grund för det här köpet? Hur lång tid tar det för mig att spara ihop pengarna? Att vänta med andra ord.
 • Ibland hamnar jag i ett ”köpstimm”. Jag köper en sak och sedan en sak till. Det kan alltså handla om nödvändiga saker som jag har planerat att köpa. Men reptilhjärnan vill gärna påminna mig om att börja hamstra i syfte att överleva. Ni vet samlarbeteendet står där och viftar med hejaflaggan. ”Vore det inte bra att passa på att köpa det eller det nu när det är så billigt? Jag kommer ju att spara så mycket pengar på att köpa nu…” Låter det bekant? (Snälla säg ja!) För mig funkar det oftast att gå tillbaka till min sedan länge inkörda lista på sånt som kan vara bra att köpa på sig. Kaffe är en sån sak, ost är en annan bra sak att bunkra. Inte klädvårdsrullar, doftljus och vackra ramar.
 • Ett sista tips är att helt enkelt fundera på vad 49/149/499 kronor kan generera i sparande på sikt. Ni vet den där tanken ”det jag avstår i dag, vad innebär det för mig i morgon?” Man kan använda en ”ränta-på-ränta-kalkylator” och leka lite med vad pengarna kan göra på sikt i stället för att få den omedelbara tillfredsställelsen att shoppa nu. Oftast räcker det för mig att se vad pengarna kan generera i framtiden. Ibland väljer jag att shoppa ändå och då har jag ändå tagit ett aktivt beslut i stället för att bara trycka på köpknappen utan konsekvenstänk.

Vilka triggers har du? Har du några bra knep för att öka din medvetenhet kring konsumtion? Drivs du av att se ditt sparkonto öka, eller är det klimatpåverkan som får dig att dra ned på onödig konsumtion, eller är det något annat? Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar!

Tack för att du läser!

Hälsningar Karin/Budgefröken

PS: Tishan på bilden överväger jag att slå till på. Dels gillar jag nudiejeans produkter eftersom de har ett bra tänk kring hållbarhet i sin produktion och deras kläder håller länge (kan jag intyga). När jag väl köper nya plagg satsar jag på slow fashion istället för fast fashion och betalar hellre mer för kläder som kommer att hålla länge. Dessutom vet ni som följer mig att mitt klädkonto är minimalt i min budget. 300 kronor per månad sätter jag av för kläder och denna månad låter jag dessa 300 kronor följa med in i nästa månad (istället för att låta de gå till sparkontot) och på så vis har jag pengar att betala tröjan. Älska budget!

3 kommentarer på “När vill du shoppa?

 1. Just detta reflekterade jag över för någon dag sedan. Landade i en missnöjdhetskänsla där ”alla andra” har mer av både prylar, kläder & lycka.
  Just prylarna satte jag mig ner & listade upp tillsammans m projekt jag vill göra här hemma. De gav mig ett lugn. Dels kan jag köpa mkt i andra hans & dels va de trots allt inte så mkt. Kändes så bra efteråt. Och känslan av att få kryssa av på den listan i min takt & inte reklamens eller ”alla andras” är .

  Gilla

  1. Det var ett väldigt bra tips! Det där med att skriva ner allt man vill köpa/ha på en lista möjliggör ju att man lättare kan se på det med ett utifrånperspektiv. Tack för att du delade med dig!
   Hälsningar Karin

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s