Äh! Jag behöver ingen budget!

Rätta mig om jag har fel, men jag tror att många tänker precis så. Att det där med budget, det är för ”alla andra”, de som inte har ordentlig koll på sin ekonomi. Medan man själv tänker att man har så pass bra koll så att det funkar utan. Det är helt okej och jag instämmer helt! Det funkar verkligen utan budget. Men… Det funkar ännu bättre med en budget!

Enligt mig alltså… Det är min personliga åsikt att det kan fungera helt okej utan någon budget, men att det fungerar bättre med. Men om vill man ta sin privatekonomi ett steg till, då kan man testa att göra en månadsbudget. Kombinerar man en månadsbudget med att notera alla sin inköp under ca tre månader, då törs jag lova ett par riktiga aha-upplevelser. Aha! Gör jag av med så mycket pengar på kläder/mat/fika/nöjen/intressen/boende/transport/hälsa/träning och så vidare.

Först när du ser vad dina verkliga kostnader är och inte vad du tror att de är, då först kan du avgöra om du är helt nöjd med vart dina pengar tar vägen. Vill du göra av med si eller så mycket pengar på till exempel fika? Eller skulle du hellre vilja gasa på vad gäller sparande? Vill du ha alla dessa abonnemang och streamingtjänster? Står upplevelsen i proportion med det du betalar? På det här viset kan du göra justeringar i din ekonomi och skapa ett större utrymme för saker du verkligen vill.

Digital budget eller analog budget är en smaksak. Jag väljer den analog eftersom jag vet att i samma sekund som jag sätter pennan mot pappret så känns det mer verkligt. Mina pengar är värda lite TLC helt enkelt. Varje krona sliter vi ganska hårt för, eller hur? Varför inte ägna dem lite uppmärksamhet? Sen händer något i hjärnan när handen greppar pennan, handen skriver siffror på ett papper och vips är en process igång, som enligt mig aktiverar fler sinnen än om jag knappar in siffrorna på en skärm. För mig fungerar det bättre med papper och penna, för någon annan känns det helt uteslutet. Välj naturligtvis det du tror passar Dig bäst!

Vill du testa? Här kan du hämta budgetmallar helt gratis:

Tack för att du läser!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s