Skapa en rutin för att nå dina mål

Med största säkerhet har du redan hört talas om SMARTa mål. Där varje bokstav i ordet ”SMART” är initialbokstaven för dessa ord: Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt. Jag gillar verkligen hur man bryter ner ordet mål och på så vis förtydligar vad ordet innebär i praktiken. Däremot tycker jag att det pratas alldeles för lite om hur du förväntas göra i verkligheten. Många av oss har suttit på någon uppstartsdag eller kick-off och kommit fram till olika mål, som man ska arbeta med. Sen åker man hem och och går tillbaka till jobbet och gör precis som vanligt. Känner du igen dig? Detta kan appliceras i privatlivet också. Man kanske har diskuterat med sin partner om att man ska börja se över sina matkostnader (byt ut till valfri förändring), man ser över dem och kommer igång för att några veckor senare vara tillbaka på ruta ett. Eller i bästa fall ruta tre.

Okej, jag fattar att jag kanske överdriver lite, men min poäng är att hur SMARTa mål vi än sätter upp, saknar de bäring om vi inte utför alla de där små stegen i vardagen för att nå dit. Det blir ganska OSMARTA mål om du inte samtidigt vet vilka steg du behöver ta för att nå målet. Dessutom behöver du hitta en rutin i vardagen som sakta men säkert tar dig till dina mål. (Jo, det tar tid, ibland väldigt lång tid.)

Om jag tar det här med budget som ett exempel. Du har bestämt dig för att göra en budget för kommande månad. Målet är att göra en budget och målet har alla de där smarta sakerna. Men vad händer om du inte hittar en rutin som fungerar för dig? Hur ska du göra i praktiken? Behöver du avsätta en stund varje vecka, ja kanske till och med varje dag? Troligen. Det är inte alltid jätteskoj att implementera nya mål och idéer i sin vardag. Det är ju en sak att bestämma sig och en helt annan att göra det. Så är det i alla fall för mig. Träningen är ett typexempel. Jag fixar träningskläder, jag kommer igång och jag kämpar på. Men om jag inte har fått in i det i min veckorutin, så vet jag med mig att det inte kommer att bli av. Så jag måste till en början ta det vecka för vecka, ja, dag för dag. Sen när jag har fått in det, då kan jag göra avsteg från rutinen och stundom ”freefly”.

Tillbaka till budgeten och det där med att få in det i sin veckorutin. Du vet redan vart det här är på väg, eller hur? Veckobudgeten. Jepp! Om du tycker att det är svårt att få till en budgetrutin som sitter som en smäck, testa att dela upp budgeten vecka för vecka. Du behöver kanske ge det lite extra tid till en början, senare när du är varm i kläderna, ja, då kan du kanske ta det lite mer som det kommer.

Mitt råd för att få till en fungerande budgetrutin, avsätt tid. I början en liten stund varje dag. Det handlar så otroligt mycket om inställning till dina egna pengar och att verkligen avsätta tid för att kunna styra över din egen ekonomi. Jag är helt övertygad om att du klarar det hur bra som helst om du bara ger det lite tid. Det bästa av allt? Du är inte ensam! Besök gärna gruppen ”Budgetkompisar” på facebook. Där finns möjlighet att snacka om ekonomi vardagen och få pepp och stöd av andra, välkommen!

Gratis mallar och användbara underlag hittar du här på hemsidan, under fliken ”Gratis material”. Vill du titta närmare på Min Budgetkalender så hittar du mer info här.

Tusen tack för att du läser, delar och kommenterar!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

4 kommentarer på “Skapa en rutin för att nå dina mål

 1. Tack för inlägget om rutiner. Jag kom av mig lite i somras med budget och planering hur den ska hålla. Och sen i regnet tänkte jag – äh jag väntar till min kalender kommer innan jag startar på allvar igen.

  Igår kom kalendern och nu finns inga ursäkter. Bara gör´t!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Britt! Ett alltför sent svar på din kommentar (hade av någon anledning missat den…), vad fint att höra att du är igång. Hoppas att det rullar på bra och att du har nytta av din Budgetkalender!

   Gilla

 2. Pingback: Konsten att vänta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s