Hur jag avslutar min månadsbudget

Min månadsbudget sträcker sig mellan lön till lön. Nästa lön får jag nu på måndag den 25:e oktober och nästa månadsbudget kommer således att innehålla lönen jag får den 25 oktober, samt alla räkningar jag betalar i slutet av oktober. Dessutom kommer budgeten inkludera sparande för november och löpande månadsutgifter för november, det som jag kallar för ”kategorier”. Alltså, lönen i slutet av den ena månaden bekostar kommande månads utgifter.

I dag är det den 24 oktober och jag ska avsluta min månadsbudget.

Stegen jag följer är dessa:

 1. Allra först vill jag stämma av hur mycket pengar jag har gjort av med i varje kategori. Mina olika kategorier är mat, hushåll, transport, övrigt, roligt, kläder, beauty och hälsa. Eftersom jag har en budget för varje kategori, vill jag nu ta reda på vad jag har spenderat i verkligheten. Ett exempel: Jag budgeterade mat för 4000 kronor och nu vill jag se vad jag verkligen har gjort av med på mat.
 2. När jag har stämt av varje kategori ser jag om jag har pengar över eller om jag har övertrasserat någon eller några kategorier.
  1. Pengar över? Härligt! Vad vill jag göra för de pengarna som är över? Stoppa in lite extra på sparkontot? Boosta nästa månads klädkategori, eller något annat?
  2. Övertrasserat en eller flera kategorier? Sånt händer! Fundera på från vilket konto du ska ta de pengarna? Kanske kan du inte spara lika mycket som du tänkt, eller dra ned på något annat. För dig som handlar med kreditkort, kan det handla om att fakturan blev högre än vad du planerat, betala fakturan och dra ned på något annat kommande månad.
 3. När jag har beslutat mig för vad jag ska göra med eventuellt överskott, justerar jag månadsbudgeten genom att föra in pengarna på något sparkonto, investeringskonto eller någon annan kategori. Den här månaden valde jag att fördela överskottet på investeringskontot och julsparkontot. På samma sätt justerar jag eventuellt underskott genom att dra ned på sparandet för att kompensera eventuell överkonsumtion.
 4. Sista dagen på månadsbudgeten och jag vet hur mycket jag har gjort av med i varje kategori. Jag har koll på om det blev ett underskott eller ett överskott samt jag vet hur jag hanterar detta. Kolumnerna där det står ”verkligt” är ifyllda (eftersom jag först nu vet hur mycket jag har gjort av med och har kunnat spara) och nu kan jag ”stänga” budgeten.
 5. Det sista steget är att jag för över/tömmer alla kategorikonton så att de är nollställda och redo att ta emot de nya stående överföringarna som sker automatiskt den 25:e varje månad.

Färdigt!

Kategorier och konton

Lite kort om mina kategorier och hur jag gör med olika konton. Jag har som sagt var olika kategorier där jag fördelar de pengar jag har att röra mig med under månaden. Totalt har jag åtta stycken olika kategorier. Du kan ha fler och du kan ha färre. Ett tips är att inte har för många eftersom det kan bli lite väl många konton att hålla koll på. Via min bank (Handelsbanken) kan jag öppna olika konton kostnadsfritt. Dessa konton fungerar som ”transaktionskonton”. De fylls på med en förutbestämd budgeterad summa varje månad. När jag handlar något betalar jag med mitt betalkort där jag alltid har 5000 kronor insatta som en egen kredit. Sedan för jag över pengar från respektive konto till mitt betalkort och ser till att alltid hålla 5000 kronor som mitt saldo. Om du vill läsa mer om varför jag medvetet har valt bort traditionella kreditkort, kan du läsa mer i detta inlägg.

 • Vill du få stenkoll på dina inkomster och utgifter, samt samla all kunskap om din privatekonomi? Då kan Min Budgetkalender vara något för dig. Köp Min Budgetkalender här! Vill du hellre testa gratismaterialet så hittar du alla mallar här.
 • Vill du veta mer eller har frågor? Tveka inte att skicka ett mail till: budgetfroken@gmail.com

Tusen tack för att du läser, delar vidare och/eller kommenterar!

Hälsningar Karin/Budgetfröken.

2 kommentarer på “Hur jag avslutar min månadsbudget

 1. Börjar med budget imorgon då jag får in lön på kontot. Jag flyttar till egen lgh den 1a november och kommer att ha barnen varannan vecka. Då jag inte fört budget innan tycker jag att det är svårt att veta hur jag ska göra, även om jag följer dig. Också svårt att veta hur mycket jag ska budgetera för de olika kategorierna som tex mat, hälsa, hygien… För att inte tala om spar! Men det kanske ger sig efter några månader…

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Tack för din kommentar! Av någon anledning såg jag den inte förrän nu. Du gör helt rätt i som låter det ta lite tid när det kommer till hur mycket du behöver budgetera för olika saker. Huvudsaken är att du börjar. Mitt tips är att gå med i gruppen ”Budgetkompisar” på facebook. Där finns mycket hjälp att få och många duktiga budgetvänner. Lycka till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s