Förenkla och automatisera

Eftersom jag gillar system, rutiner och annat som kan underlätta vardagen i allmänhet och privatekonomin i synnerhet, vill jag dela med mig av vad hur jag förenklar och automatiserar min privatekonomi. Ofta får jag frågan:

Hur gör du för att hålla koll på dina pengar och vad de ska räcka till?

Fredagsbrev-prenumerant

Mitt svar handlar alltid om hur jag förenklar och automatiserar stora delar av mina ekonomiska flöden. Men vänta nu, vadå ekonomiska flöden, kanske någon tänker? Ja, pengarna som kommer in och pengarna som går ut. Jag behöver väldigt sällan fundera på vart mina pengar ska ta vägen, eller vad jag ska göra eller inte göra med mina pengar. Planen är redan lagd, sedan väljer jag hur mycket eller lite som ska gå hit eller dit. Själva fördelningen ser inte alltid likadan ut, men vart slantarna ska ta vägen, det behöver jag aldrig fundera länge på. Om du som läser tänker att det är lätt för mig att säga eftersom jag har en fast lön som kommer varje månad, så har du delvis rätt. Det ÄR enklare när man vet att det kommer in pengar. Men så har det inte alltid varit. Oavsett hur mycket eller lite pengar du har, kan du bestämma dig för vart de ska ta vägen. Jag lovar!

Nedan följer mina bästa tips för att förenkla och automatisera:

 • Se till att ha en överblick över dina inkomster och utgifter. Vad kommer in och vad går ut?
 • Gör en budget (den kan vara hur enkel som helst: pengar in, pengar ut).
 • Hur ser dina prioriteringar ut? Gör en 1, 2, 3-lista på vad som är viktigast att prioritera. Betala av extra på kreditkortet? Stoppa in extrapengar på sparandet, eller finns det räkningar du måste prioritera ifall din inkomst ej täcker dina utgifter?
 • Har du möjlighet att ordna med stående överföringar till sparkonton eller räkningskonton? Ett exempel: Jag betalar fiber var tredje månad, men har delat upp kostnaden per månad och har en stående överföring som går till ett konto som heter ”fiber”. På så vis har jag pengarna på plats när det är dags att betala kvartalsfakturan.
 • Sträva efter att låta så många räkningar som möjligt dras vid samma datum och gärna så nära dagen för lön/inkomst.

Summa summarum, ha en plan, ordna med stående överföringar och sträva efter att låta räkningarna dras koncentrerat kring vissa datum. Du har hört det förr, det är på intet sätt något nytt, men dock så viktigt. Ju mindre du behöver fundera över vart dina pengar ska ta vägen varje månad, desto bättre. Pengarna kommer in, BAAM – pengarna är borta! På ett bra sätt alltså. Räkningarna dras så nära löning som möjligt, stående överföringar ser till att pengarna raskt går vidare dit de ska istället för att ligga kvar på lönekontot och locka till diverse (stoppa in valfri last här).

Förenkla och automatisera är helt klart min melodi! Eftersom jag har stående överföringar till en massa olika konton, så vet jag att pengarna som ska gå till mat är på matkontot, pengarna som är ämnade för nöjen går till nöjeskontot, bensinpengarna hamnar på transport och så vidare. Jag behöver bara fundera på hur stor (eller liten) del av lönen som ska gå till vad. Eftersom jag har gjort det här under flera år, behöver jag inte ens fundera särskilt länge ens på denna fördelning, den sitter i ryggmärgen och det är så himla skönt!

Tusen tack för att du läser, kommenterar och delar vidare!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

2 kommentarer på “Förenkla och automatisera

 1. Har under en tid tänkt det där med olika konton för mat, presenter och nu till nya sommardäck.
  Ska sätta igång men funderar på var. Min bank har ju 0-ränta så det vore en bra start att t.ex ha däck o bil på annan bank med ränta.
  Tips? Ska fråga i FBgruppen kom jag på.

  Tack för att du hjälper oss!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s