Kategorier, vad är det?

Ofta hör och ser ni mig prata om mina olika kategorier. Men vad är en kategori och hur funkar det? Glad att du frågar, du ska nu få ta del av en strategi, som underlättar när man vill hålla sin budget. Så häng med!

Pengar in och pengar ut varje månad, så ser det ut för de flesta av oss. När inkomsten kommer in betalar vi våra räkningar och får förhoppningsvis pengar över, som ska täcka ”resten”, som mat, transport, hälsa och hygien, nöjen och så vidare. Min erfarenhet är att man kan känna sig lite extra förmögen precis när kontot har fyllts på i slutet av månaden och även direkt efter att månadens räkningar är betalda. Kanske vill man unna sig något extra nu när kontot äntligen har fått ett tillskott, så man kostar på sig lite allt möjligt. Nu generaliserar jag såklart, men kanske är ni fler som känner igen er i känslan? Man fyller upp kyl och frys, handlar kläder till barnen och kan äntligen unna sig det där besöket hos frissan, eller en tur till favoritbutiken.

Tillbaka till de där pengarna som ska täcka ”resten”. De pengarna brukar kunna gå åt ganska snabbt om man inte har gjort upp en plan för de pengarna. En plan för vad de bör/ska/kan räcka till. Bara för att du gör en plan för pengarna betyder inte att du inte kommer att kunna handla det du vill, tvärtom! Planen gör att de där pengarna kommer att räcka både längre och täcka mer. Planen heter ”budget” och är en av mina bästa strategier för en hållbar vardagsekonomi! I planen ingår att dela upp ”resten-pengarna” i olika kategorier. Vad vill du att de ska räcka till? Mat, busskort, kläder, nöjen, husdjur, fritidssysselsättning, shopping?

Testa: Ta fram papper och penna (eller använd mallen här nedan) och skriv upp vad dina ”resten-pengar” brukar gå till. Fundera sedan på hur du skulle kunna kategorisera dessa saker. Vad är ”nöje” för dig? Vilka utgifter kopplar du till shopping? Klädinköp, ska det höra till en egen kategori? Här finns inga rätt eller fel, utan fundera på hur det ser ut för dig.

Så här ser mina kategorier ut. Jag har totalt åtta stycken, vilket känns lagom för mig. Andra har fler och vissa har färre. Jag ger några exempel på vad som ingår i mina olika kategorier:

 1. Mat: mat som jag köper i matbutiken.
 2. Hushåll: tvätt, disk, städ, ljus, servetter och köksgrejer som bakplåtspapper etc.
 3. Transport: bensin och parkeringskostnader (service, skatt och övrigt underhåll tar jag från bilsparkontot).
 4. Roligt: nöjen, shopping, snacks, godis, fika, restaurangbesök och alkohol.
 5. Övrigt: oförutsedda saker som swish till insamling, oplanerade utgifter m.m.
 6. Kläder: kläder, skor och underhåll tex skomakaren.
 7. Hälsa: mediciner och läkarbesök.
 8. Beauty: kroppsvård, make-up, frissa etc.
Bild från Min Budgetkalender

Kom ihåg att det bara är du själv som bestämmer vilka kostnader som hör till vilken kategori. Det viktiga är att det ska fungera och underlätta för dig! För dig som vill ta det ett steg till, fundera vidare på hur du tror att du skulle kunna fördela ”resten-pengarna”. Hur mycket pengar behöver gå till mat? Hur mycket pengar bör gå till transport och så vidare. Många tycker att det kan vara svårt att uppskatta, men se det som ett experiment och prova dig fram. Vill du få stenkoll på vart dina pengar tar vägen, rekommenderar jag att du skriver upp varje inköp under de kommande tre månaderna, alternativt skriver ut dina kontoutdrag och sorterar alla köp du gjort de senaste månaderna. Lite läskigt och spännande på samma gång, när man tar reda på sina verkliga utgifter och inte bara gissar.

Hoppas att det här med kategorier har klarnat något och kan inspirera dig att ta kontroll över dina pengar. Tusen tack för att du läser!

Hälsningar Karin/Budgetfröken

2 kommentarer på “Kategorier, vad är det?

 1. Jag blev chockad över summorna i vissa kategorier där jag inte trodde skulle bli så mycket Är inne på månad 2 där jag skriver ner allt Har din Budgetkalender men börjar inte med den än! Nu börjar ”julfarsen” och bävar för den Tack för lärdom och inspiration behövs verkligen ❤ Rita

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s