Hur blev du av med ditt shoppingsug?

Kanske en av de vanligast förekommande frågorna är hur det kommer sig att jag shoppar så lite.

Hur blev du av med ditt shoppingsug?

Vanlig fråga.

Till saken hör att jag aldrig har pysslat med överdrivet mycket shopping. I min värld innebär överdrivet mycket shopping allt från att köpa slit och släng-produkter till att överkonsumera kläder eller andra produkter. Helt klart en tolkningsfråga det där om vad shopping innebär, vad som anses vara nödvändig konsumtion och så vidare. Även om shoppingsuget inte var överdrivet stort hade jag helt klart osunda konsumtionsvanor emellanåt.

Jag tänker att shoppingsug kan komma förklätt som oro, ledsamhet, glädje, ångest, tristess och en rad andra former av känslor. Lättast kan jag relatera till att shoppa om jag var ledsen eller kände mig allmänt nere. Då kunde jag muntra upp mig med nya kläder, inredning, mat eller en allmän nätshoppingrunda. Känslan av att få den omedelbara tillfredsställelsen av att handla något fint och sedan få packa upp eller testa det jag hade köpt, var en härlig känsla. Men ack så kortvarig! I stunden var det skönt att få ”unna” mig både det ena och det andra, men snabbt tröttnade jag och kunde ibland känna mig ännu mer ledsen eller tom efter det att pengarna var spenderade. Som ett ihåligt paket där någon pryl låg och skramlade runt i förhoppning på att kunna ge lite tröst. Vad sorgligt.

Bild: Kaique Rocha/Pexels

Så hur blev jag av med shoppingsuget? I samma veva som jag lyckades behålla min första femhundring på sparkontot och parallellt med det betalade av mina kreditskulder, valde jag att pausa all form av shopping. Beslutet togs i samband med att jag klargjorde varför jag behövde en förändring och för vems skull jag behövde ta tag i min ekonomi. Det där berömda ”varför”. För min egen skull och för mitt barns skull valde jag att bryta upp med kreditkortet och min osunda konsumtion.

Men var det inte svårt? Jo, till en början. Jag behövde trampa upp nya stigar istället för att välja de gamla invanda genvägarna. Det i sin tur innebar att jag behövde träna på att stanna upp i känslor som ledsamhet, ångest och stress., istället för att hasta vidare och kompensera med någon pryl.

Vill du så kan du! Stopp! Det är inte så enkelt alla gånger. Men vill du ha en förändring och vet du varför du vill, då är det lättare. Jag lovar.

Vill du läsa fler inlägg på temat shopping och konsumtion? Här länkar jag till några:

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter eller egna tankar genom att lämna en kommentar. Tack för att du läser!

Hälsningar Karin

En kommentar på “Hur blev du av med ditt shoppingsug?

  1. Pingback: Konsten att vänta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s