Mina pengar, dina pengar och våra pengar

Under de kommande fyra veckorna kommer jag att skriva på temat ”Prata om pengar”. Den här omgången kommer det att handla om:

  • Sambo-ekonomi
  • Barn och pengar
  • Separation
  • Bonusfamiljen

Sambo-ekonomi

Först ut är sambo-ekonomi, vad behöver man tänka på och hur sjutton tar man upp det här med ekonomi? Mycket av det jag har valt att ta upp går även att applicera på en särbo-ekonomi.

Bra saker att ha koll på innan man flyttar ihop

Sofie och Kim

Jag har valt att utgå från ett par som har bestämt sig för att flytta samman och vad de då med största sannolikhet kan komma att ställas inför. Lite kort bakgrund: Sofie och Kim är båda i trettioårsåldern, har inga barn sedan tidigare och har fasta jobb. Sofie tjänar lite mer än Kim och de har egentligen aldrig behövt prata om pengar. Det har alltid löst sig eftersom båda tjänar egna pengar och de har haft varsin bostad. Båda vill flytta ihop och tänker att det där med pengar fortsatt ej kommer att innebära någon stor grej, de ska ju dela på utgifterna. en riktig win-win situation!

Sofie har en bostadsrätt som hon säljer och Kim har en hyresrätt som de väljer att hyra ut i andra hand. Den nya bostaden de flyttar in i är en gemensam hyresrätt. De väljer att ta med sig delar av tidigare möblemang samt införskaffa några nya gemensamma möbler. Sagt och gjort. Sofie som har en hel del pengar efter sin lägenhetsförsäljning är den som betalar för de nya möblerna, dessutom är hin mer inredningsintresserad än Kim, vilket gjorde valet enkelt.

Att tänka på: Bådas namn ska stå med på hyreskontraktet, eftersom vid en eventuell separation ska samboegendomen delas genom en bodelning. I detta fall behåller i regel den person som står på hyreskontraktet lägenheten. Möblerna som införskaffats ingår i samboegendomen och kommer att tillhöra båda vid en eventuell separation, även fast Sofie är den som har betalat dem.

Äntligen är flyttkartongerna uppackade och lägenheten börjar kännas som ett riktigt hem. Tiden går och när första omgången räkningar ska betalas väljer de att betala hälften var. Sofie har ganska mycket pengar kvar efter det att de gemensamma kostnaderna har betalats, medan Kim har lite mindre. En tanke skaver hos Kim, behöver de verkligen spendera så mycket pengar på mat och nöjen? Även om Kim tjänar okej, gräver det ganska stora hål i plånboken. En annan sak som Kim funderat på är vad som ska ingå i de gemensamma utgifterna. Kanske borde de ha diskuterat igenom de här sakerna tidigare, samtidigt vill Kim inte verka småaktig utan låter saker och ting bero.

Att tänka på: Lätt att vara efterklok. Vänta inte för länge med att ta upp sådant som skaver. Saker och ting löser sig sällan av sig självt.

Månaderna går och vid det här laget stör sig Kim rejält på att Sofie spenderar ganska mycket pengar på saker som Kim inte alls tycker är nödvändiga. Samtidigt förväntas de dela på alla utgifter, vilket inte känns helt hundra. En kväll rinner bägaren över och Kim grälar på Sofie och anklagar henne för att slösa med deras pengar. Hon menar att de har råd och att hon som jobbar så mycket borde få unna sig. De borde få unna sig. Allt känns fel och kanske de inte alls passar ihop? Dörrar smälls igen och Kim tänker aldrig någonsin prata om pengar igen.

Bildcred: Pexels Neo Siam

Fast forward till hur de till slut löste situationen. Båda två insåg att de behövde diskutera vilka förväntningar de hade på varandra när det kom till pengar.

Saker som:

  • Vilka kostnader ska/ska inte ingå i de gemensamma utgifterna?
  • Delad eller gemensam ekonomi, eller en blandning av?
  • Ska de bidra procentuellt utifrån inkomst eller 50/50 till de gemensamma kostnaderna? (Testa gärna olika sätt tre månader åt gången och utvärdera sedan vilket sätt som passar er bäst!)
  • Vilka gemensamma sparanden vill de ha? Semester, buffert, annat?
  • Hur mycket pengar känns rimligt att lägga på mat och vad ingår i matkostnaderna?
  • Högtider, hur ska de firas och hur mycket pengar får de kosta?

Som de flesta sagor slutar även denna lyckligt. Tillsammans lyckades paret hitta bra kompromisser tack vare sin förmåga att kommunicera och planera. Det gick inte alltid på räls, men de lyckades reda ut saker i tid istället för att tiga och hoppas på något mirakel. Kommunikation är verkligen A och O.

Apropå kommunikation, ladda ned ”Prata pengar”, med användbara frågor att utgå från när du vill prata om pengar med en partner, vän eller kanske fundera över för egen del. D

Övriga bra saker att tänka på när det kommer till sambo-ekonomi är försäkringar och testamente. Särskilt om det ingår barn från tidigare förhållanden. Men mer om det när vi kommer till bonusfamiljen! Ta alltid in professionell hjälp om du/ni känner er osäkra. Självklart gäller det vid upprättande av testamente och andra avtal.

Tankar eller annat du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar.

Tack för att du läser, följer och delar vidare! Hälsningar Karin.

En kommentar på “Mina pengar, dina pengar och våra pengar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s