Separation och skilsmässa

Vid en separation eller skilsmässa kan det vara många saker som känns nattsvarta och mitt i allt är behöver man dessutom ta hänsyn till de ekonomiska aspekterna. Självklart behöver inte allt vara nattsvart, kanske infinner sig både lättnadskänslor och ett lugn i samband med att beslutet om separation är taget. Ibland är båda parter överens och ibland gäller det motsatta. Skilsmässor och separationer sker under mer eller mindre dramatiska former och inte sällan är barn inblandade. I de allra flesta fall vill vi vuxna göra kloka och bra beslut utifrån både våra egna, men även utifrån barnens perspektiv. Även om det känns tufft där och då vet vi att på sikt kommer allt att bli bättre.

Foto av Roberto Nickson pu00e5 Pexels.com

Ekonomisk relation

Hur har er ekonomiska relation sett ut under tiden ni har levt tillsammans? Har en av er arbetat deltid och kanske tagit ett större ansvar för hus, hem och barn? Har ni kompenserat varandra för utebliven inkomst, uteblivna karriärmöjligheter och utebliven pension? Jag ställer mig först i kön bland alla som värdesätter närvaro med sina barn och tillgänglighet för sin familj, men samtidigt vill jag inte att det ska ske på min bekostnad i det långa loppet. Vid en skilsmässa är det inte helt ovanligt att den parten som har kunnat arbeta och tjänat pengar, är den person som står bäst rustad ekonomiskt inför införskaffande av en ny bostad. Oavsett om det handlar om att köpa ut den andre från det gemensamma boendet, eller ordna hyresbostad, har den person med mest pengar ett solklart bättre utgångsläge. Hur behjärtansvärt det än må vara att ha valt att stanna hemma med barnen, betalar det inte för ditt nya boende vid en separation. Det kan låta hårt, men det är precis det som blir konsekvenserna av att ha stannat hemma om man samtidigt inte har blivit kompenserad ekonomiskt.

Tänk efter före

I den första delen av min bloggserie ”Prata om pengar”, skrev jag ett inlägg med namnet ”Mina pengar, dina pengar och våra pengar” och där tar jag upp saker som är viktiga att tänka på när man flyttar samman och börjar fundera på hur man bör fördela ekonomin sinsemellan. Läs gärna det inlägget, eftersom det lägger grunden för hur det kommer att se ut vid en eventuell separation.

Chansen är ganska stor att du som läser det här inlägget inte alls är på väg att skilja dig, bra! Du är den stora vinnaren av flera anledningar. Dels ges du möjligheten att ligga steget före genom att fundera på hur er ekonomiska relation ser ut i dag och dels har du möjlighet att agera. Hur jämställd är din relation? Behöver någon av er kompenseras för deltidsarbete, extra pensionsinbetalningar eller bristande socialförsäkring beroende på egenföretagare eller annat?

De senaste åren har det pratats en del om ”fuck-off-kapital” i media, jag gillar inte uttrycket (av förklarliga skäl) och jag gillar inte tanken på att man ska spara pengar för att be någon fara åt h-vete. Varför inte se det som ett eget sparande kort och gott? Alla har rätt till egna pengar, oavsett vad. Om du av olika anledningar inte kan ha ett synligt sparkonto, eller vill/kan/har möjlighet att tala om dina sparade pengar, kan det vara tal om ekonomisk misshandel. Styr din partner dig och din ekonomi till den grad att du vill ha pengar dolda? Den frågan kan bara du själv svara på. Utifrån dina förutsättningar så väljer du såklart hur du gör med ditt sparande. Det är alltid bra att ha en buffert oberoende av syftet med dessa pengar.

Foto av cottonbro pu00e5 Pexels.com

Dags att skiljas

Okej, skilsmässan är ett faktum och beroende på hur er ekonomiska relation har sett ut, ges du valmöjligheter som speglar just denna del av er relation. Ska ni sälja det gemensamma boendet, eller ska den ena köpa ut den andre? Tänk på att bodela och göra en försäljning där ni delar på eventuell vinstskatt och försäljningskostnader. Gör inte upp i godo utan att ha tagit juridisk hjälp. Kontakta din bank som kan lotsa dig vidare gällande alla ekonomiska delar när det kommer till försäljning av bostad.

Inte alltför sällan är dåliga samveten inblandade och vi är urless på att bråka. Kanske bestämmer du dig för att låta din partner få sin vilja igenom med både det ena och det andra? Det kan handla om bohag och andra saker som du i stunden inte bryr dig om, men som på sikt kommer att innebära att du behöver köpa nytt. Med respekt och omtanke för varandra kommer man långt, men försök att se om ditt hus även fast du är trött, arg, sårad och ledsen.

Nästa steg

Mycket att ta in och en hel del att ta ställning till? Jo, men nu kommer det fina! När separationen är genomförd med allt vad det innebär, öppnas en helt ny värld. På gott och ont såklart, men jag törs lova att det till största del består av gott! Det som kändes främmande och osäkert kommer du att landa i. Ekonomin som du (och kanske andra i din omgivning) har oroat dig för har fått sig en törn, men snart kommer du att se att det även kan bli billigare när man styr sin egen ekonomi.

”Hur ska du klara dig?”

Bekymrad vän

Kanske har du haft en ex-partner som har tutat i dig att du ”aldrig kommer att klara dig utan mig”, eller en vän som oroat sig över ”hur det ska gå”? Det har inte fått dig att må bättre att höra dessa saker, men samtidigt har du vetat innerst inne att det kommer att gå. Allt annat är otänkbart. För det är så det funkar, vet man varför man gör något, känns det lättare. Vet man att man måste, ja då går det. Det kan till och med gå riktigt, riktigt bra! Vilket blir ditt nästa steg?

Foto av Jill Wellington pu00e5 Pexels.com

Tack för att du har läst och tveka inte att lämna en kommentar!

Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s