Bonusfamiljsekonomi

Kärlek, omtanke och vilja i all ära, men hur sjutton ska man balansera det här med ombildade familjer, så kallade bonusfamiljer? Ni är kära, någon av er har barn sedan tidigare, eller kanske ni båda går in i det nya förhållandet med barn. Kanske vill ni skaffa gemensamma barn och ett gemensamt boende? Hur man löser det ekonomiska i en bonusfamilj kan vara en riktig utmaning.

Olika behov och förutsättningar ska smälta samman i en ny familjekonstellation och ovanpå allt ska det ekonomiska lösas. Det kan vara allt annat än lätt och med största sannolikhet kan man behöva pröva sig fram. Se till att diskutera igenom hur er vardagsekonomi ska se ut och hur det ekonomiska ansvaret ska fördelas innan ni bestämmer er för att slå er samman.

Saker att ta hänsyn till

Inkomster, utgifter, antal barn med in i den nya familjen, boendesituation, relation till de andra vårdnadshavarna och ja, en massa andra saker såklart. Ska ni flytta samman eller bo var för sig? Vem ska betala för vad och hur ska man dela upp ekonomin? Som vanligt gäller lika många lösningar som det finns bonusfamiljer och inget sätt är rätt eller fel, så länge man är överens.

Regelverket kring betalningsansvar vad gäller bonusbarn är tydligt, du är ej betalningsansvarig, men samtidigt vore det direkt förödande om barnen i bonusfamilj behandlas olika beroende på olika ekonomiska förutsättningar. Hur ser det ekonomiska samarbetet ut med din expartner? Har ni en tydlig plan för det fortsatta gemensamma ekonomiska ansvaret för era gemensamma barn? Kan du och din expartner inkludera era nya partners vad gäller ekonomiskt ansvar för gemensamma/icke gemensamma barn?

Vad händer om det som inte får hända händer? Jag tänker på dödsfall? Kom ihåg att barnen ärver sina föräldrar och se för allt i världen till att diskutera vad de ekonomiska konsekvenserna blir för bonusbarn, biologiska barn och kvarvarande förälder. Det kan vara klokt att upprätta ett tydligt testamente när man lever i en bonusfamilj. Ta hjälp av en professionell person inom familjejuridik, förslagsvis via din bank.

Foto av Hernan Pauccara pu00e5 Pexels.com

Ekonomisk fördelning

Några olika sätt att fördela det ekonomiska ansvaret skulle kunna vara:

  • Gemensam ekonomi oavsett antal barn respektive har med in i förhållandet samt oavsett storlek på inkomst.
  • Procentuell fördelning baserat på inkomst och antal barn.
  • Delad ekonomi där var och en betalar för sig och sina barn.

Till sist!

Kom ihåg att det sällan går att mäta rättvisa i kronor och ören, oavsett familjekonstellation. För allt i världen, gör ingen skillnad på barnen oavsett ekonomiska förutsättningar. Det är vi vuxna som måste hitta ett sätt att göra det så likvärdigt det bara går. Genom att tidigt i relationen ta upp de ekonomiska bitarna, kan ni undvika många missförstånd och säkerställa en god samsyn kring ekonomi och barn. Vad fint att ni har hittat kärleken igen och vad härligt att ni vill bilda en bonusfamilj. Med kärlek, kommunikation och respekt för varandra kommer man långt. Lycka till!

Tack för att du läser! Dela gärna vidare.

Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s