Konsten att vänta

Du har hört det förr, ”det du gör idag gör stor skillnad imorgon!” Konsten att göra avkall på saker och ting idag för att se en större vinning längre fram är verkligen en konst i sig, eller..?

Ett klassiskt experiment genomfördes under 1960 till 1970-talet av psykologen Walter Mischel, det så kallade ”Marsmallow-testet”, en studie i fördröjd tillfredsställelse, eller självbehärskning. I korthet gick experimentet ut på att erbjuda barn en marsmallow och samtidigt presentera ett förslag som innebar att om barnet kunde låta bli godsaken i 15 minuter, skulle barnet erbjudas ytterligare en godsak när tiden gått ut. Cirka en tredjedel av barnen klarade av att vänta och få den extra godsaken.

Bildcred: Youtube

Vad berodde det då på att vissa av barnen klarade av att vänta? Hade de en medfödd förmåga av bättre tålamod? Det finns mängder av artiklar om experimentet, en av dessa hittar du här.

Enligt Mischel har en del människor lättare för att vänta, de har en mer utvecklad förmåga att se en vinning längre fram, men framförallt kan du träna upp den här förmågan. Det framkom även (efter uppföljande studier) att de socioekonomiska förhållandena spelar in. Barn som växer upp under stabila förhållanden har lättare att se vinning i saker och ting då de har fler upplevelser av det slaget. Det skulle visa sig att de barn som klarade av att vänta i genomsnitt hade större framgångar i skolan och även senare i livet.

Hur man än väljer att tolka studien så är det intressant att vi alla kan träna upp förmågan att vänta i syfte att få ta del av en större ”framgång” längre fram. Vi tar sparande som ett exempel. Om du kan tänka dig att avstå lite pengar idag, ökar chansen att du kan skapa ett stabilt sparande på sikt. Men just idag kan det kännas trist att inte kunna köpa det du vill ha nu på studs. Vårt bristande tålamod gynnar kreditbolagen, som i sin tur gör allt för att ”underlätta” att köpa saker här och nu. Oavsett om du har pengar eller ej:

Pengarna redan slut? Ingen fara! Njut av att resa redan idag!

Vi vet hur det kan se ut… Men vi underlättar för dig att skapa ditt drömhem redan idag!

Köp nu, betala sen!

Bildcred: Pixabay

Jag ställer mig först i kön av alla oss som kan ha svårt att vänta. Men jag ställer mig även längst fram i kön av alla oss som vet av erfarenhet att det här är en förmåga som vi kan träna upp. Det vinnande konceptet är att få se resultat. Det betyder att vi behöver sätta upp mål som är nåbara, lyckas och därefter få lägga framgång till framgång i bagaget. Ett exempel är när jag lyckades bryta mönstret att sätta in pengar på sparkontot för att två veckor sedan ta ut samma summa. Månad efter månad höll jag på sådär. Intalade mig själv att ”ja, jag spar lite pengar varje månad”. Felet var att jag inte klarade av att vänta och ha tålamod. Den första gången jag lyckades, gav mig en sådan enorm tillfredsställelse att det blev lite lättare att lyckas med samma bedrift månaden därpå. Något bakslag hade jag med största säkerhet, men hur det nu än var så lyckades jag vända tillbaka och intala mig att jag visst kunde vänta.

Här kan du läsa fler inlägg på samma tema:

Vill du dela med dig av dina egna erfarenheter? Lämna en kommentar eller släng iväg ett mail till info@budgetfroken.com

Tack för att du läser! Ha en fortsatt fin dag!

Karin

4 kommentarer på “Konsten att vänta

  1. Tänkvärt inlägg. Jag kämpar på med att inte spendera alla pengar första veckan, att försöka ha köpfria dagar, och att intala mig själv att jag inte behöver köpa allting precis just nu bara för jag fått lön.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s