Hitta pengar i din vardag

Hur många gånger har du inte hört att det finns pengar att spara bara genom att se över din vardag? Många gånger, eller hur? Men nu är frågan, har du själv prövat? Jag tänker på att du kan spara pengar genom att göra några mindre förändringar, som i slutändan leder till ganska stora besparingar.

En stor post i min och min familjs budget är matkostnaderna och så tror jag att det ser ut för de flesta. Vi har redan lärt oss att:

 • Ta med matlåda.
 • Skippa köpkaffet.
 • Hoppa över ta tre, betala för två.
 • Köpa svinnpåsar om möjligt.
 • Planera och förbereda mat och ha i frysen.
 • Äta efter säsong.
 • Ta vara på ALLA rester (restfest är numera ett stående inslag hos oss).
 • Äta mer baljväxter och dra ner på dyr mat som kött, fågel och fisk.
 • Våga köpa billigare märken (så länge det lirar med våra värderingar).

Listan kan göras längre, men de här sakerna är de som ligger närmast till hand för mig, när jag tänker ”hitta pengar i min vardag”. Kommer du på fler? Släng in en kommentar här under, så kan vi alla ta del av klokheterna, tack!

Men en sak som sällan tas upp är tillgången till kyl, frys och skafferi. Hur ser det ut hos dig? Är det svängdörrar till matförråden? Eller har du kodlås? Lite överdrivet kan tyckas, men tänk efter, hur ser det ut hos dig? Har du ett gäng barn som är som sultna vargar mest hela tiden? Har du växande tonåringar som tränar mycket och som verkar bottenlösa? Eller är det tvärtom, svårt att få i barnen och ungdomarna mat över huvud taget? Om jag gör en snabbkoll i bekantskapskretsen så är det vanligaste att barnen mer eller mindre äter dem ur huset ju äldre de blir.

Min kompis har två tonåringar som tränar och självklart måste de äta massor. Men inte hela tiden… Till slut bestämde de några fasta mattider och bestämde gemensamt vad som fick ätas där emellan. ”Va? Kan vi inte äta en hel limpa till mellis?” (För att vara hungriga igen inom en timme…) ”Nej, ni kan äta ex antal mackor och en banan”. ”Va? Kan vi inte dricka varsin liter mjölk till mellis?” ”Nej, ni kan dricka ett glas och resten vatten.” (Kompisen ställde undan 0,6 liters ölglasen tills vidare…)

Summa summarum, ibland behöver man sätta hänglås på kylen och portionera ut maten i rimliga doser. Nej, självklart ska inga barn behöva gå hungriga, men ingen har dött av att vänta till middagen serveras, alternativt ett eller två anpassade mellis. Det finns så mycket pengar att spara genom att begränsa utbud och efterfrågan när det kommer till familjekylen, lycka till!

Vill du läsa mer och om hur självklart detta var redan på min farmor Daisys tid? Läs det här inlägget:

Matplanera som ett proffs!

Hur tänker du? Dela gärna med dig genom att lämna en kommentar!

Tack för att du läser, hälsningar Karin

2 kommentarer på “Hitta pengar i din vardag

 1. Brygger du kaffe?! Laga bara så många koppar du tänker dricka.
  Handla basvaror på matsmart i den mån det går
  Skriv veckomeny utefter vad som finns hemma
  Städa och inventera skafferiet oftare. sätt sånt som snart går ut i en speciell låda så det används.
  Bygg upp en krislåda.Du tar en plastlåda och skriver upp innehåll och utgångsdatum på ett av.rotera innehållet 2 ggr per år.Denna krislåda kan du ta till om nåt oförutsett inträffar .Ska finnas basvaror och konserver som du normalt använder.

  Gillad av 1 person

  1. Guld värt Jenny! Just det där med kaffet kan jag bli så mycket bättre på… Tur ändå att jag brukar frysa in slattarna och ha till iskaffe. Tack för att du delar med dig och ha en fortsatt fin dag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s