Vinster med att notera sina inköp

De senaste åren har det blivit vanligt med så kallade ”trackers”, som får dig att hålla koll på allt möjligt. Du vet i din kalender (digital som analog) eller via andra digitala smarta enheter kan du ”tracka” antal vattenglas du dricker per dag, antal steg du går, antal rörelsepauser, antalet frukter du äter och så vidare in i all evighet (kan det kännas som i alla fall). Inte lika ofta ser man möjligheten att hålla koll på sina utgifter och inköp. Varför, kan man fråga sig?

Att vi registrerar än det ena, än det andra när det kommer till hälsa, det är mer regel än undantag. Hur ska vi annars ha koll på antalet löprundor och promenader, snitthastighet och brända kalorier? Ingen säger någonsin att ”men lycka till med hälsan dårå, det ordnar sig säkert lite av sig självt!” Nej, vi är alla medvetna om att ska vi se resultat, då måste vi röra på oss, genomföra de där meditationspassen, eller friskispassen, eller vad det nu är man behöver för att uppnå en god hälsa. Vi måste kanske till och med hålla lite koll genom att registrera saker vi gör/äter/annat.

Med privatekonomi däremot, då är det lite mer ”ja, lycka till dårå när lönen kommer. Det ordnar sig nog!” Jisses! Varför är det såhär? Varför har vi inte kommit längre när det gäller vår privatekonomi? Min högst personliga reflektion är att det är inte lika ”fint” att registrera antal kronor som antal steg. Men som sagt, det är min personliga teori. I min värld är det minst lika bra att registrera kronor som antalet sprungna mil. Eller rättare sagt, gör det som känns rätt för dig!

Inläggets titel ”Vinster med att notera sina inköp”, inger löfte om vinster, så håll i dig, för de är flera:

  • Synliggör dina köpmönster.
  • Du får svart på vitt vad du spenderar på olika saker.
  • Överblicken det ger möjliggör omfördelning av dina resurser.
  • Underlättar för dig att minska antalet småköp.
  • Möjliggör ett utrymme för sparande, som du kanske inte trodde fanns.

Allt detta sammantaget underlättar för dig att inte spendera mer än vad du har råd med. Om du vill kunna spara (om än så lite varje månad) måste du spendera mindre än vad du får in varje månad. Först då finns det ett utrymme för sparande. Världens enklaste sak: Gör av med mindre än vad du tjänar. Hur gör man av med mindre än man tjänar? Jo, man ser till att ha koll på sina kronor.

Bild från 2021 och tiden innan ”Min Budgetkalender”. Inget fancy behövs!

Men vänta nu Karin, kanske du tänker. ”Jag ser alltid till att spara det första jag gör, SEN spenderar jag”. Yes, yes, yes! Bra där! Så länge du låter pengarna stå kvar på sparkontot/börsen/annat så är det ju lugnt. Men har du funderat på om du skulle kunna spara ännu mer? Genom att notera dina inköp kommer du kanske ”hitta” en massa pengar? Eller är du där och nallar i mitten av månaden från ditt sparande? Då ska du verkligen börja notera dina inköp. Varje pinal, varje kortköp, ja varje krona ska du notera. Jag kan lova dig att vinsterna överväger arbetet med att notera samtliga inköp.

Vill du testa? Här hittar du en enkel mall att följa, eller lägg helt enkelt fram papper och penna väl synligt och börja skriv.

Tankar om det du nyss har läst? Kommentera gärna, dela och gilla.

Tack för att du läst! Hälsningar Karin

4 kommentarer på “Vinster med att notera sina inköp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s